Видео Федерација/БиХ

Додик: Чекаћемо моменат да истакнемо своје право на самоопредјљење и ми ћемо га дочекати

„НЕМА ВЛАСТИ НА НИВОУ БиХ ДА БИ СЕ ШТО ДУЖЕ ОДРЖАЛИ ПОДАНИЦИ САРАЈЕВА МЕКТИЋ, ШАРОВИЋ И ОСТАЛИ“
  • Република Српска би требало да добије и столицу у УН, али и не мора, ми ћемо неке друге земље замолити да нас представљају у УН. Доћи ће неке друге генерације људи, ми треба да дочекамо то вријеме, тако што ће Република Српска радити ово што ради сада – имати своју власт, парламент, имати народ, имати своју вољу и бавити се инвестицијама колико она може
  • Више и не мислимо да нешто покушамо да урадимо. Ако видимо да су се створили услови да се изабере нови Савјет министара ми ћемо то урадити, а ко не, нећемо се узалуд знојити
  • СДА напише документ који је потпуно антиуставан и нико не потеже питања одговорности, а ако ја нешто кажем, онда је то је аларм да ми Вашингтон успостави санкције. То и није тако лоше, почаствован сам чињеницом да не морам да се састајем са Американцима који ће тражити да урадим нешто што нећу
  • У САД морају да схвате карактер Срба, морају да схвате да су нам бацали осиромашени уранијум, интервенисали су у БиХ и стали на страну муслимана и Хрвата, детерминисали исход рата и у Дејтону нам у понижавајућем облику наметнули међународни споразум, да би рекли да су помогли. Ништа нису помогли. И сада нас желе у НАТО-у? Ја нећу у НАТО
  • „Немам позитивна искуства са америчким специјалним изасланицима.Не разумијем америчку политику која сваки час именује специјалне представнике за Балкан и само уноси конфузију. Прво су именовали Метјуа Палмера за Балкан, а потом и другог изасланика /Ричарда Гренела/ само за дијалог Београда и Приштине. Палмеру је тиме требало да буде сачуван образ и дата му је надлежност за БиХ јер је Гренел Трампов човјек од повјерења

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је суштина неформирања власти на нивоу БиХ у томе да се на власти што дуже одрже Мирко Шаровић, Драган Мектић и други који су показали своје подаништво политичком Сарајеву и њиховим интересима, а не Акциони национални план за чланство у НАТО-у и остали разлози који се измишљају.

Он је нагласио да у БиХ једино Република Српска има стабилну институционалну власт и политичку и социјалну ситуацију.

Додик је подсјетио да је Српска успјела да само послије мјесец дана има нову владу и извршне структуре власти, а то што годину дана након општих избора на свим другим нивоима у БиХ власт није формирана говори о систематској кризи у БиХ

Он је нагласио да је претходне четири године са бошњачко-муслиманском структуром у власти била опозиција Републике Српске, које се Сарајево ни сада не одриче.

Они покушавају различитим смицалицама да их одрже што је могуће дуже на власти. Годину дана успјевају тако што измишљају разне ствари као што је прича о акционом националном плану за чланство у НАТО-у, за који знају да га Република Српска неће прихватити јер има Резолуцију Народне скупштине о војној неутралности и очувању уставног поретка“, рекао је Додик.

Он је за Спутњик рекао да Републици Српској није на дневном реду чланство, као ни први корак ка чланству у НАТО.

Али они инсистирају на томе знајући да ми то нећемо прихватити и то слови као разлог, а суштина је да се на власти одрже Мектић, Шаровић и други који су показали своје подаништво политичком Сарајеву и њиховим интересима и да на тај начин могу да доносе одлуке, или да запошљавају своје људе и друго“, рекао је Додик.

Он је упитао како објаснити чињеницу да је недавно утврђено да је невалидна факултетска диплома директора Обавјештајно-безбједносне агенције у БиХ, и нико о томе не води рачуна, чак се сматра да су сада криви они органи који су то утврдили, а не онај који је има (Осман Мехмедагић).

Потпуно је расута ситуација на нивоу БиХ. Парламент не функционише, неке структуре парламента јесу конституисане, неке нису, Предсједништво од првог дана ради како ради, на почетку сам мислио да можемо нешто да урадимо, сада видим да не можемо“, рекао је Додик.

Говорећи о разлозима за неформирање власти на нивоу Федерације БиХ, Додик је рекао да је проблем у односу Бошњака и Хрвата.

„Чињеница је да су Бошњаци-муслимани, можемо рећи, изборним инжењерингом обезбиједили довољно гласова Муслимана да гласају за њима подобног Хрвата Жељка Комшића, којег су довели у Предсједништво, а елиминисали Хрвата Драгана Човића који је имао највећу подршку самих Хрвата. Тиме се деградира оно што је суштина саме БиХ, а то је равноправност три народа“, рекао је Додик.

Он је навео да Хрвати, на темељу тога траже измјену Изборног закона, како би се обезбиједило право да бирају Хрвата.

„То је логично и ми то подржавамо. Али, то је довољан разлог да сада нема ни федералне ентитетске владе, чак се није ни покушало доћи до формирања нових структура власти… На кантоналном нивоу такође коче односи између Хрвата и Муслимана, а на неким мјестима и унутармуслимански раскол“, рекао је Додик.

Он је нагласио да Српска има штете због такве ситуације у БиХ, али је схватила да било какав напор за формирање власти на нивоу БиХ не може да доведе до резултата.

„Више и не мислимо да нешто покушамо да урадимо. Ако видимо да су се створили услови да се изабере нови Савјет министара ми ћемо то урадити, а ко не, нећемо се узалуд знојити“, рекао је Додик.

На констатацију новинара да је можда посљедња шанса за формирање власти на нивоу БиХ изгубљена 5. септембра када је истекао рок за реализацију споразума о формирању власти у БиХ, Додик је рекао да као политичар мора да пристаје на сваку могућност за договор, али не и на квалификацију компромиса по сваку цијену.

Бакир Изебеговић не одустаје од тог споразума, али сматрам да су га странци учили да буде оптимиста, а реалност је да тамо оптимизма нема. БиХ је упала у муљ и жабокречину, јер се изгубила прича да се грађани равноправно заступају. СДА тражи унитарну државу у којој нема ентитета, при чему се урушава основни концепт БиХ. У Уставу пише да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, а оно што нуди СДА, јесте универзални грађанин само зато што они мисле да су већина, рекао је Додик.

Додик је подсјетио да су му Американци увели санкције због његове реторике, за коју тврде да је антидејтонска, што није тачно, оцјењујући да су највећи антидејтонски посао у БиХ радили „криминалци у лику високих представника међународне заједнице“.

СДА напише документ који је потпуно антиуставан и нико не потеже питања одговорности, а ако ја нешто кажем, онда је то је аларм да ми Вашингтон успостави санкције. То и није тако лоше, почаствован сам чињеницом да не морам да се састајем са Американцима који ће тражити да урадим нешто што нећу, поручио је Додик.

Додик изјавио је да не жели да изгуби Русе као пријатеље, те да не разумије америчку политику која сваки час именује специјалне представнике за Балкан и само уноси конфузију.

Он је нагласио да у БиХ нема руских војника, али да је позната ствар да у Сарајеву постоји центар који су формирали Американци, Британци и Бошњаци да би скупљали информације о „малигном руском утицају“.

„Та прича је потпуно измишљена. Никада нисам чуо ниједног Руса да је дошао да каже да нешто треба да се уради. Руси чак немају ни медије у БиХ попут Н1 или `Ал џазире`“, рекао је Додик за Спутњик, додајући да је предлагао да се формира и балкански руски информативни сервис.

Додик је истакао да тврдње америчког аналитичара Данијела Сервера о томе да Москва има погубне намјере на Балкану, немају везе са здравим разумом и да жали САД ако немају никог релевантнијег за анализе.

Према његовим ријечима, Сервер је муслимански лобиста и њему су од 1991. за све криви Срби.

„Не може о томе да прича човјек који бар једном годишње не дође у БиХ“, навео је Додик.

Он је оцијенио да, ако је неко присутан и врши утицај, онда је то Америка.

Додик је истакао да нема позитивна искуства са америчким специјалним изасланицима.

„Не разумијем америчку политику која сваки час именује специјалне представнике за Балкан и само уноси конфузију. Прво су именовали Метјуа Палмера за Балкан, а потом и другог изасланика /Ричарда Гренела/ само за дијалог Београда и Приштине. Палмеру је тиме требало да буде сачуван образ и дата му је надлежност за БиХ јер је Гренел Трампов човјек од повјерења“, нагласио је Додик.

Он је рекао да високи амерички званичници свакодневно говоре како је добро да БиХ буде у НАТО-у, „али када шеф руске дипломатије нешто каже о томе, онда се сви подигну на ноге“.

Додик је рекао да је министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров велики познавалац детаља „везано за читав систем Југославије и БиХ“ који је веома објективан и никада није фаворизовао само права Срба.

„Када смо ми рекли да не дамо сагласност да БиХ уведе санкције Русији, одмах смо постали руски поданици, а иза тога иде прича да Руси имају већи утицај него они /Американци/“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, нико од Срба није искључио Американце као људе који треба да помогну да се нешто ради, али Срби не могу да забораве да су /Американци/ све урадили против српских државних и националних интереса.

„У САД морају да схвате карактер Срба, морају да схвате да су нам бацали осиромашени уранијум, интервенисали су у БиХ и стали на страну муслимана и Хрвата, детерминисали исход рата и у Дејтону нам у понижавајућем облику наметнули међународни споразум, да би рекли да су помогли. Ништа нису помогли. И сада нас желе у НАТО-у? Ја нећу у НАТО“, истакао је Додик.

Он је рекао да је раније Русија чак исказивала спремност да уђе као чланица НАТО-а, али да се данас све промијенило, „само је притисак остао исти“.

„Ми то не морамо урадити и нећемо то урадити“, истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ не сматра да је флоскула његова реченица да Српска има право на самоопредјељење.

„Није то мој идеализам јер нама странци годинама говоре да су саставни дио Устава међународни акти као што је пакт о људским правима и слободама, а први члан гласи да народи имају право на самоопредјељење. Додаје се да тамо гђе постоји међународна управа, она је дужна да помогне народима да се то право афирмише. А када се ми на то позовемо, добијемо одговор да је то антидејтонски, јер се плаше отцјепљења“, рекао је Додик.

Он је рекао да народ има право на самоопредјељење и да је савршено јасно „шта би Срби данас одлучили“.

„Они се боре против било каквог нашег истицања права на самоопредјељење. Ми морамо то да дочекамо и ми ћемо то дочекати“, нагласио је Додик.

Он је рекао да је Српска остала стабилна у таквим тешким дискриминаторским условима у БиХ, као и да Република има све дефиниције државе.

Република Српска би требало да добије и столицу у УН, али и не мора, ми ћемо неке друге земље замолити да нас представљају у УН. Доћи ће неке друге генерације људи, ми треба да дочекамо то вријеме, тако што ће Република Српска радити ово што ради сада – имати своју власт, парламент, имати народ, имати своју вољу и бавити се инвестицијама колико она може, рекао је Додик.

https://rs-lat.sputniknews.com/analize/201910091120987761-dodik-za-sputnjik-zapad-gurnuo-bih-u-mulj-sada-nas-guraju-u-nato-a-krive-ruse-nece-moci-video/

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар