Федерација/БиХ

Додик: Чим Запад уведе макар и најмање санкције Српској – одмах проглашавамо независност

„САДА ДОДАЈУ ЛАЖНУ ПРИЧУ О КОРУПЦИЈИ, ЖЕЛЕ ДА НАРОД ПОВЈЕРУЈЕ ДА ЈЕ ДОДИК ЛОПОВ, АЛИ – НАРОД ЗНА“
  • Овдје људи хоће своју Републику. Они Републику воле. Овдје људи живе и трпе због Републике Српске. Срео сам много људи који тешко живе и мени кажу само – не дај Републику Српску. То је мој завјет
  • Вучић ми је јасно потврдио да се Србија неће укључити у било какву врсту приче о санкцијама, а неће ни многе друге земље. То говори да је спласнуо монопол Америке, јер раније када је доносила неке санкције све земље су то пратиле, а данас то није тако. То говори о слабљењу моћи САД
  • Американцима мисле да на овако арогантан начин могу да се носе са народима. Ми живимо овдје. Наши мандати нису политички. Наши мандати су животни. А, неколико њих овдје имају политичке мандате и мисле да путем примјене силе могу да нешто учине. Можда се и могу обрачунати са Милорадом Додиком, али се неће обрачунати са Српском и српским народом. Према томе, њихов је пораз евидентан
  • Нисам ни међу 50-100 најбогатијих у РС, а најбољи начин за заштиту личног богатства – да ми је до тога – био би да постанем амерички поданик

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да америчке санкције представљају потпуну неправду и да је његов завјет одбрана Републике Српске.

– Овдје људи хоће своју Републику. Они Републику воле. Овдје људи живе и трпе због Републике Српске. Срео сам много људи који тешко живе и мени кажу само – не дај Републику Српску. То је мој завјет – изјавио је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је рекао да је разговарао синоћ са предсједником Србије Александром Вучићем који је јасно потврдио да се Србија неће укључити у било какву врсту приче о санкцијама, а неће ни многе друге земље.

– То говори да је спласнуо монопол Америке, јер раније када је доносила неке санкције све земље су то пратиле, а данас то није тако. То говори о слабљењу моћи САД – рекао је Додик.

Он је истакао да је руководство СНСД-а синоћ имало фешту у једном угоститељском објекту не да би на Србима својствен циничан начин нешто поручили, него зато што сматрају да је ово потпуна неправда.

– Не зато што је ријеч о мени, ја ћу то можда од свих овдје најлакше изнијети. Ријеч о Американцима који мисле да на овако арогантан начин могу да се носе са народима. Ми живимо овдје. Наши мандати нису политички. Наши мандати су животни. А, неколико њих овдје имају политичке мандате и мисле да путем примјене силе могу да нешто учине. Можда се и могу обрачунати са Милорадом Додиком, али се неће обрачунати са Српском и српским народом. Према томе, њихов је пораз евидентан – рекао је Додик.

Он је истакао да је америчка администрација у образложењу санкција сада додала, осим тога што су раније били навели да крши Дејтон и територијални интегритет, и причу о корупцији, иако је, како је истакао, политичар који нема ниједан процес ни у БиХ ни у Српској нити у Америци да се води против њега у вези с тим.

– Америка је арогантна и игнорише ту чињеницу – рекао је Додик и истакао да не може бити неко крив док се то не докаже.

Он сматра да су ове санкције више пропагандни трик који сада даје могућност лидеру ПДП-а Браниславу Бореновићу и осталима да говоре о корупцији, али је нагласио да ту нема никакве корупције нити доказа о томе.

Да он хоће, каже Додик, „да заштити своје лично богатство, једини успјешан начин био би да буде поданик Американцима и онда би га славили, али је указао да он није ни међу 50-100 најбогатијих у Српској“.

Додик сматра да је „оно што они припремају Српској политика која иде на подршку Муслиманима, а на штету Српске и да он једино тражи да се поштује слово Устава“.

Он је подсјетио да је већ четири-пет година под санкцијама и да је све исто, само су сад додали и причу о корупцији јер желе да када они кажу да је Додик лопов да народ у то повјерује њима, али народ зна.

– Ја сам овдје док народ гласа за мене – рекао је Додик и додао да ће се оног тренутка када народ не буде гласао за њега повући.

Суштина је, додао је он, да нема санкција Републици Српској и српском народу.

– Одлука СНСД-а и наших коалиционих партнера је да оног тренутка када Запад одлучи да уведе санкције Републици Српској, било какве минималне, симболичне, тај тренутак могу уписати као датум независне Републике Српске. Истог тренутка идемо у Народну скупштину и доносимо одлуку о независности – рекао је Додик.

Ако уведу санкције, каже Додик, зашто би Српска била интегрисана на ту страну, јер нема много користи од извоза у ЕУ, а српски народ није без алтернативе у било ком смислу, јер се тачно знају рачунице.

– Они мисле да ударањем на живот људи овдје чине неки прогрес. Ми не дирамо Америку. Немам ниједан проблем нигдје са Америком. Нека раде шта год хоће по свијету. Нека бацају атомске бомбе. Али, ја сам овдје изабран од овог народа и морам да браним интересе овог народа – рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар