Федерација/БиХ

Додик: Дедеићу би било боље да је ишао на психијатрију него на хрватску телевизију

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ: ПОДРЖАТИ ПОВЛАЧЕЊЕ ЗАКОНА КОЈИ ДИСКРИМИНИШЕ СПЦ
  • Милорад ДОДИК након литије у Бањалуци:  „Он није никакав митроплит. Он је самопроглашени, а на Балкану има много самопроглашених разних типова. Васељенски патријарх није признао тог митрополита, те је својим писмом указао да Црна Гора не може да се односи према Српској православној цркви на начин како то сада чини
  • Драго ми је што се српски народ окупља око СПЦ у данима када се обиљежавају важни датуми, као овај данашњи. Желим рећи да смо Божић прославили, што је видљиво, у најмасовнијем окупљању. И данас је Бањалука показала да има одговорност према укупном државном и националном питању и зато је данас овдје био импозантан број људи

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је оцијенио неприхватљивим црногорски Закон о слободи вјероисповјести, јер је њиме учињена дискриминација према Српској православној цркви (СПЦ) и њеној имовини, те да треба подржати захтјеве за његово укидање.

Додик је навео да се тим законом СПЦ и њена имовина покушавају ставити у нејасан статус.

Он сматра да треба подржати захтјеве да тај закон у Црној Гори буде укинут и да СПЦ буде сигурна да може имати исти статус као што га имају и друге вјерске заједнице у тој држави.

„Дискриминација, која је учињена, створила је то да су друге вјерске заједнице повлаштене, а СПЦ је остала да се с њом обрачунавају„, рекао је Додик, који је данас учествовао у литији улицама Бањалуке у знак подршке српском народу и СПЦ у Црној Гори.

Он је додао да су Католичка црква, Јеврејска заједница и Исламска заједница направиле посебне уговоре са црногорском државом, док је статус СПЦ једино остао недефинисан.

„Драго ми је што се српски народ окупља око СПЦ у данима када се обиљежавају важни датуми, као овај данашњи. Желим рећи да смо Божић прославили, што је видљиво, у најмасовнијем окупљању. И данас је Бањалука показала да има одговорност према укупном државном и националном питању и зато је данас овдје био импозантан број људи“, нагласио је Додик.

Према његовим рјечима, данашња литија у Бањалуци била је посвећена подршци српском народу и Цркви у Црној Гори у настојањима да се покаже јединство када је ријеч о одбрани српских светиња, ма гдје да се налазе.

Оцијенио је да самозвани црногорски митрополит Мираш Дедеић не заслужује никакву пажњу и да би било боље да је ишао на психијатрију него на телевизију.

– Он није никакав митроплит, нити га ико као таквог признаје. Он је „самопроглашени“, а на Балкану има много самопроглашених разних типова“, рекао је Додик поводом навода Дедеића изречених на ХРТ-у да је Република Српска крива за рат и да не треба да постоји.

Додик је подсјетио да васељенски патријарх није признао тог митрополита, те да је својим писмом указао да Црна Гора не може да се односи према Српској православној цркви на начин како то сада чини.

– То што му Хрвати дају значај, то је из њихових разлога. Све се дешава је да би се Срби могли окарактерисати као лоши и да се по њима пљује или шире лажи. То није ништа ново. Такво нешто увијек има високо мјесто у њиховим информативним емисијама и зато се и тај потпуно маргиналан тип тамо и нашао – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, ту, назови вјерску величину, силом закона у Црној Гори морају уводити у неку његову функцију.

– Он прво треба да има подршку народа, као што то данас има СПЦ у Црној Гори, па да онда буде релевантан да се о њему било шта говори – нагласио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар