Федерација/БиХ

Додик: Државе Република Српска, Босна и Херцег-Босна биле би далеко напредније од БиХ

ОЦИЈЕНИО ДА ЈЕ И ТО ШТО БиХ НИ ГОДИНУ НАКОН ИЗБОРА НЕМА ВЛАСТ ДОКАЗ ДА ИДЕ У ПРОПАСТ
  • У интервјуу Српском листу, јединим српским новинама на ћирилици у Аустралији рекао: „Треба да се омогући Хрватима да имају свој ентитет. Српска треба слободно да одлучује о свом статусу, а Бошњаци би могли да се организују у дијелу који контролишу и то назову Босном“
  • БиХ би имала будућност само када би се поштовао Дејтонски споразум, када би се вратиле отете надлежности ентитетима. Не може Сарајево наметати Бањалуци и Мостару правила понашања. Њихов првенствени циљ је уништење Републике Српске или њено претварање у празну љуштуру. То неће моћи
  • Данас је више него потребно да се српски народ Српске, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније окупи око заједничких националних идеја. Ми Срби морамо да сачувамо свој идентитет да бисмо опстали и зато смо сви загледани у нашу матицу Србију која је данас најјача земља на Балкану и фактор стабилности и опстанка
  • Космету се дозвољава прављење неке такозване независне државе, а нама у Републици Српској се поручује да ћутимо. Зашто да ћутимо? Зато што ту надомак Републике Српске, на Космету, важе једна правила а код нас друга? Питање Космета и Србије не може се посматрати одвојено од питања Републике Српске и БиХ

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да БиХ нема будућност и да иде у пропаст, те да је незабиљежено у свијету да једна земља годину дана након избора нема формирану власт.

Према његовим ријечима, БиХ оваква каква је, није требало ни да постоји, јер би развој засебних заједница и држава – Републике Српске, Херцег-Босне и Босне, био успјешнији и имали би далеко више напретка.

„Треба да се омогући Хрватима да имају свој ентитет. Република Српска треба слободно да одлучује о свом статусу, а Бошњаци би могли да се организују у дијелу који контролишу и то назову Босном“, нагласио је Додик у интервјуу за Српски лист, једине српске новине на ћириличном писму у Аустралији.

Он је рекао да би БиХ имала будућност само када би се поштовао Дејтонски споразум, када би се вратиле отете надлежности ентитетима, када би политичко Сарајево коначно схватило да БиХ није само муслиманска, односно бошњачка, те да ту живе и Срби и Хрвати и остали.

„Не може Сарајево наметати Бањалуци и Мостару правила понашања. Њихов првенствени циљ је уништење Републике Српске или њено претварање у празну љуштуру. То неће моћи. Република Српска је своју државност унијела у Дејтонски споразум, она је постојала прије дејтонске БиХ. Република Српска је створена вољом српског народа 9. јануара 1992. године и Дејтонски споразум је признао њено постојање“, напоменуо је Додик.

Он је рекао да је у садашњим околностима Република Српска само на губитку у сваком погледу, јер је стопира ниво БиХ.

Српска ће поштовати став Србије и њеног руководства о КиМ

Додик је навео да српски народ након прошлог вијека, који је био вијек страдања Срба, мора да сачува Републику Српску јер је она гарант опстанка Срба западно од Дрине.

„Данас је више него потребно да се српски народ Српске, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније окупи око заједничких националних идеја. Ми Срби морамо да сачувамо свој идентитет да бисмо опстали и зато смо сви загледани у нашу матицу Србију која је данас најјача земља на Балкану и фактор стабилности и опстанка“, истакао је Додик.

На констатацију да српско национално питање на Балкану није ријешено и питање, да ли је неминовно уједињење Републике Српске и Србије, Додик је рекао да су Косово и Метохија је важно свесрпско питање не само због тога што је то колијевка српства и због косовског мита, него и због неправде која је начињена тој јужној српској покрајини и примјене различитих стандарда.

„Космету се дозвољава прављење неке такозване независне државе, а нама у Републици Српској се поручује да ћутимо. Зашто да ћутимо? Зато што ту надомак Републике Српске, на Космету важе једна правила а код нас друга? Питање Космета и Србије не може се посматрати одвојено од питања Републике Српске и БиХ. Ми пажљиво пратимо дешавања на Космету и колико видимо Косово и Албанија се све више интегришу. Лијепо, немамо ништа против. Али зашто онда Срби немају право да се интегришу“, упитао је Додик.

Додик је рекао да је питање Космета државно питање Србије, истичући да ће Република Српска у сваком случају поштовати став Србије и њеног руководства и стати иза такве одлуке и да је једини и најбољи начин да то питање буде ријешено дијалогом.

Иза Дејтона-2 се крије унитарна БиХ

„Подржавамо ставове Србије и напоре њеног руководства на челу са предсједником Вучићем и вјерујем да ће у том погледу бити постигнут консензус. БиХ, на нашу иницијативу, није признала Косово, што је сасвим очекивано. Јер, ако Србија није признала самопроглашено Косово неће ни БиХ, Република Српска неће и не може пристати на тако нешто. У сваком случају, у том смислу пратимо Србију и загледани смо у Београд“, рекао је Додик.

На питање да ли је неки „Дејтон два“ рјешење, Додик је рекао да нема никаквог „Дејтона два“, истичући да је та идеја мотивисана искључиво тиме да буде укинут Дејтонски споразум и да се обезбиједи унитарна БиХ.

„То је само једна од испразних иницијатива коју пласира политичко Сарајево и дио међународне заједнице да би нама из Републике Српске `завртали руке`. Од `Дејтона два` нема ништа. Имамо Дејтонски мировни споразум, вратите се његовом изворном облику и можемо нешто радити, све остало је унапријед осуђено на пропаст, јер БиХ као вјештачка творевина и пројекат странаца нема будућности“, категоричан је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је рекао да предсједник Вучић и он заједничким радом стално подстичу ту сарадњу свих субјеката са обје стране Дрине, истичући да само јединствени може да се одговори на све изазове и да Срби сачувају слободу, идентитет и народ.

Када је ријеч о сарадњи Бањалуке са дијаспором Републике Српске у свијету, Додик је навео да је сарадња са дијаспором је од изузетног значаја и да су у том погледу почели и са организовањем форума дијаспоре у Бањалуци на иницијативу Срба из дијаспоре који су тражили да се покрену такви скупови који већ постају традиционални.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар