Федерација/БиХ

Додик: Џаферовић и у Генералној скупштини УН наставља да крши Устав БиХ

НАГЛАСИО: КРШИО ЈЕ И ПОСЛОВНИК О РАДУ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ И ЛАГАО ДА ГОВОРИ У ИМЕ БиХ
  • Указао је: „Све што је „чувар фотеље“ (Џаферовић) у свом говору рекао његов је лични став и БиХ нема никакве везе с тим“
  • Бошњачки члан Предсједништва БиХ је, уз остало, казао и да је „у протеклих нешто више од годину дана, у БиХ на сцени био удар на 27 година имплементације Дејтонског мировног споразума, кроз покушај расформирања државних институција које су успостављење на основу јасних одредби Дејтонског споразума… Додао је да је тако показана сврсисходност и ефикасност институција међународне заједнице у БиХ

СРПСКИ члан Предсједиштва БиХ Милорад Додик изјавио је да предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић наставља да крши Устав БиХ износећи приватне ставове пред Генералном скупштином УН и да БиХ нема никакве везе с оним што је рекао у свом говору.

Додик је навео да Џаферовић наставља да дјелује унилатерално, кршећи Устав БиХ и Пословник о раду Предсједништва, износећи приватне ставове пред Генералном скупштином УН, лажно тврдећи да говори у име БиХ.
– Све што је у свом говору рекао „чувар фотеље“ је његов лични став и БиХ нема никакве везе с тим – написао је Додик на Твитеру.

У обраћању на генералној дебати 77. засједања Генералне скупштине УН Џаферовић је, између осталог, рекао да су спољнополитички циљеви БиХ чланство у Европској унији (ЕУ) и НАТО савезу као и регионална сарадња.

Рекао је и да је „БиХ већ вијековима дом многим народима, културама и религијама“ те да је као таква „ била трн у оку политикама, које почивају на идеји о немогућности заједничког живота и о нужности конфронтације“.

– Такве политике довеле су до застрашујућег рата у БиХ, од 1992. до 1995. године, који је кулминирао геноцидом у Сребреници – рекао је Џаферовић.

Додао је да је „у пресудама Хашког кривичног трибунала закључено да су вођени удружени злочиначки подухвати, с циљем елиминације појединих етничких група са дјелова територија БиХ, како би у коначници те територије биле припојене сусједним државама, чиме је извршена најтежа повреда међународног опћег и хуманитарног права“.

– Од закључивања Дејтонског мировног споразума, БиХ је прешла мукотрпан пут у изградњи мира. Међутим, постоје још увијек бројни изазови, а највећи јесу политике у БиХ и сусједству, које нису одустале од ратних циљева о подјели земље – устврдио је Џаферовић.

Казао је и да је „у протеклих нешто више од годину дана, у БиХ на сцени био удар на 27 година имплементације Дејтонског мировног споразума, кроз покушај расформирања државних институција које су успостављење на основу јасних одредби Дејтонског споразума“.

Истакао је да је „захваљујући дјеловању Канцеларије високог представника и држава чланица Савјета за имплементацију мира, на челу са Сједињеним Америчким Државама, заустављен удар на државне институције, те је сачуван мир, чиме је показана сврсисходност и ефикасност институција међународне заједнице у БиХ“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар