Федерација/БиХ

Додик: Џаферовић је био домаћин муџахедина и има искуство у угрожавању мира

НАГЛАСИО ДА ЈЕ БОШЊАЧКИ ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ И БОРАЦ ЗА ИСЛАМСКУ ДРЖАВУ
  • Милорад ДОДИК: „Није јасно шта је њега као члана Предсједништва спречавало да у ове протекле три године води дијалог у институцијама, у оквиру уставног поретка и Дејтонског мировног споразума. Његова реакција (на ставове Европарламента о БиХ) потврђује наше раније тезе да муслимани нису спремни на дијалог и да очекују да ће све што треба завршити за њих завршити неко други са стране
  • Кабинет српског члана Предсједништва БиХ: Бошњачки члан Предсједништва, који се номинално залаже за БиХ, требао би да зна да је у дипломатској пракси незабиљежено да један члан колективног органа који управља државом тражи увођење санкција другом члану, који је дио тог истога органа. Џаферовић фактички подржава санкције Предсједништву БиХ

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да Шефик Џаферовић, „домаћин првих муџахединских јединица на тлу Европе, борац за исламску државу на Балкану“, за разлику од њега „има искуства у пријетњама миру и сигурно и своје ставове конципира на ратној прошлости коју су обиљежили и некажњени ратни злочини над српским становништвом“.

Према Додиковим ријечима, Џаферовић се, коментаришући ставове Европског парламента који је расправљао о ситуацији у БиХ, сјетио дијалога у институцијама, уставног поретка и спровођења Дејтонског мировног споразума.

– Није јасно шта је њега као члана Предсједништва спречавало да у ове протекле три године води дијалог у институцијама у оквиру уставног поретка и Дејтонског мировног споразума. Његова реакција потврђује наше раније тезе да муслимани у БиХ нису спремни на дијалог и да очекују да ће све што треба завршити за њих завршити неко други са стране – нагласио је Додик.

Додик је навео да „ако га не могу побиједити за преговарачким столом или на изборима они природно очекују да га казни Америка или ЕУ“.

– То је та политика са којом Република Српска треба да успостави дијалог – поручио је Додик.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић позвао је јуче Савјет ЕУ на увођење санкција Додику и његовим сарадницима, истичући да је „Додик пријетња миру“.

Kабинет српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика најоштрије је осудио и одбацио наводе  Шефика Џаферовића у вези са амандманима Европског парламента, истичући да позивањем на увођење санкција Додику, грађанима и пословним субјектима из Републике Српске, он показује политичку немоћ, незнање и непријатељство према Српској и српском конститутивном народу.

– Џаферовић, чија је изборна база ФБиХ, константном кампањом напада на Републику Српску жели да прикрије проблеме које има ФБиХ, а тичу се одсуства демократије усљед немогућности да се изабере легитимна Влада, све лошијег положаја хрватског конститутивног народа, катастрофалног положаја српских повратника, те истражних радњи у странци из које долази и многих других нагомиланих проблема у ФБиХ – нагласили су из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Изјављујући да иницијативе Додика крше Устав БиХ, додаје се у саопштењу, Џаферовић показује елементарно непознавање Устава на основу којег се налази на функцији.

– Јер, да га познаје знао би да су све иницијативе српског члана Предсједништва БиХ у складу са Уставом БиХ и Општим оквирним споразумом за мир у БиХ, а да би Џаферовићу и његовим сарадницима било јасније наводимо да је ријеч о Дејтонском споразуму – наводе из Кабинета.

Уколико би се узела у обзир могућност да Џаферовић, ипак, познаје Устав, додаје се у саопштењу, онда је јасно да је ријеч о злој намјери у којој се не бирају средства да се политички противници прикажу на најгори могући начин.

– Бошњачки члан Предсједништва, који се номинално залаже за БиХ, требао би да зна да је у дипломатској пракси незабиљежено да један члан колективног органа који управља државом тражи увођење санкција другом члану, који је дио тог истога органа. Џаферовић фактички подржава санкције Предсједништву БиХ – истакли су из Кабинета српског члана.

У саопштењу се наглашава да је посебно забрињавајући и неприхватљив дио Џаферовићеве изјаве у којој каже да је Милорад Додик „пријетња миру“.

– Поставља се питање да ли Џаферовић има право да било коме говори о пријетњи миру, када знамо да је у току грађанског рата у БиХ био учесник истог и то на просторима у којима су исламски вјерски екстремисти муџахедини чинили страшне злочине и ритуална убиства, а сам Џаферовић није ништа учинио да спријечи и осуди! Једино што би Џаферовићу могло дати за право да говори о рату, јесте његово разумијевање у исти, с обзиром на прошлост, коју се труди да заборави и потисне – наводи се у саопштењу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар