Федерација/БиХ

Додик: Џаферовић рад своје партије на исламској држави маскира Додиком и Русијом

ПОДСЈЕТИО ДА ЈЕ БОШЊАЧКИ ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ БИО – УВОЗНИК ЏИХАД-БОРАЦА У БиХ
  • Поводом Џаферовићеве тврдње да је Додик шест дана након повратка из Москве отпочео напад на уставни поредак БиХ, српски члан Предсједништва нагласио да је то инфантилна и лажна конструкција и да је Џаферовићева замисао да лажима ушићари нешто на политичкој сцени
  • Поводом чињенице да у име Српске у врху оба сједи кадар ПДП:  Не може се рећи да српском националном бићу и националном интересу припада неко ко је спреман да да своју сагласност да се једном професору, какав је Ковић, забрани улазак, прије свега у Републику Српску
  • Народна скупштина Републике Српске наредних дана треба да утврди оквир којим би обавезала делегацију Српске у Дому народа БиХ да покрене иницијативу за увођење нулте стопе ПДВ-а на основне животне намирнице, која би важила три мјесеца

СРПСКИ  члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Шефик Џаферовић, иначе увозник џихад бораца у БиХ, покушава да политику своје партије, која има за циљ исламску државу, замаскира Додиком и Руском Федерацијом.

На молбу да прокоментарише Џаферовићеву изјаву да је Додик шест дана након повратка из Москве отпочео напад на уставни поредак БиХ, српски члан Предсједништва је нагласио да је та инфантилна конструкција лажна и Џаферовићева замисао је да лажима ушићари нешто на политичкој сцени.

„Са таквом логиком није више ни заслужио од мјеста чувара столице у Предсједништву БиХ“, истакао је Додик.

Џаферовић је навео да „нас Додик жели вратити у 1995. годину када су се сви у БиХ гледали преко нишана. То је опасно и то се мора зауставити. Одговорност за то имају прије свега НАТО и Европска унија“.

Такође је рекао да су политички лидери из реда бошњачког и хрватског народа осудили агресију на Украјину док је једино Додик покушавао опструирати да се БиХ придружи осуди руске агресије у Уједињеним нацијама, али у томе није успио.

Професору Ковићу само ће порасти цијена

Додик је изјавио да је забрана уласка у БиХ универзитетском професору Милошу Ковићу одлука једног човјека, чију смјену муслимани не дозвољавају управо због таквих ставова.

Коментаришући изјаву директора Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) Османа Мехмедагића да је овај случај само „један од хиљаде“, Додик је истакао да је то невјероватно, те да у томе ужива ПДП, чији кадар ништа није учинио да заштити српске научнике и књижевнике, професоре и многе друге.

Милош Ковић / Медија центар Београд

Али, дозвољавају да са свих страна у БиХ улазе разни носиоци идеологија исламског фундаментализма, исламске државе и много чега другог и у том погледу апсолутно нема критеријума“, рекао је Додик.

Нагласио је да је у овом случају ријеч о одлуци једног лица у БиХ, те да би било трагично да је у томе учествовао и српски кадар који се више не би могао назвати на тај начин.

Не може се рећи да српском националном бићу и националном интересу припада неко ко је спреман да да своју сагласност да се једном професору, какав је Ковић, забрани улазак, прије свега у Републику Српску.

Колико ја знам, он ни не иде у Федерацију БиХ“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, професору Ковићу ће сада само порасти цијена, јер неће бити скупа у Републици Српској, а да га неће звати да се обрати „онлајн“.

То не може нико да му спријечи. Могу да ометају, а чак и да успију да спријече обраћање, ту су књиге, радови, ту су многи људи који исто мисле као он“, нагласио је Додик.

Генерални директор Обавјештајно-безбједносне агенције Осман Мехмедагић тврди да је забрана уласка универзитетском професору Милошу Ковићу „донесена у складу са законом“.

Гранична полиција БиХ забранила је у суботу, 12. марта, улазак у БиХ професору историје на Филозофском факултету Универзитета у Београду Милошу Ковићу, уз образложење да „представља пријетњу по безбједност БиХ“.

У Бриселу очекујем цивилизовану и демократску расправу

Додик изјавио је да од сутрашњег састанка са посланицима Одбора Европског парламента за спољна питања у Бриселу очекује демократску и цивилизовану расправу.

Додик је истакао да ће дати шансу разговорима да би се размијенили аргументи и објективно разговарало о актуелним темама.

Он је рекао да је неприхватљиво да посланици Европског парламента као представници политичких партија из различитих земаља олако улазе у оцјене и дисквалификације, а да се прије тога нису упознали о стварним политикама и стварним стањем.

Тамо имамо острашћене посланике, који нити су када били у БиХ, нити шта знају о њој, али би хтјели да се укључе у дефинитивна рјешења са становишта његових интереса држећи нама предавања о томе како треба да се понашамо и шта да чинимо“, рекао је Додик.

Нулта стопа ПДВ-а на основне животне намирнице

Српски члан Предсједништва БиХ изјавио да би Народна скупштина Републике Српске наредних дана требало да утврди оквир којим би обавезала делегацију Српске у Дому народа БиХ да покрене иницијативу за увођење нулте стопе ПДВ-а на основне животне намирнице, која би важила три мјесеца.

Додик је рекао да би стопа ПДВ-а на луксузну робу била повећана на 22 одсто, док би за осталу остала на досадашњих 17 одсто, те да би у складу са ситуацијом на тржишту ова мјера била продужена или иновирана.

– Зато ће у наредним данима бити одржана сједница Народне скупштине Републике Српске и Српској бити враћено право одлучивања о својим приходима, а не на овај начин како је то урадила опозиција – доносити мјере које иду тако да се угрози стабилност и статус Републике Српске – рекао је Додик.

Он је поновио да је Република Српска та која треба да одлучује о својим приходима, због чега је важно да делегацији у Дому народа БиХ да налог како ће гласати.

– Од кључне важности је потреба да Република Српска овлада својим сувереним правима, као што је да одлучује о својим приходима и то је дејтонска категорија. Није то надлежност Парламентарне скупштине БиХ и Представничког дома како су то учинили опозиција и муслимани – (Мирко) Шаровић, (Бранислав) Бореновић, (Ненад) Нешић, који су потрчали да само Републици Српској направе одређени проблем искључиво везано за то да се побјегне од њених надлежности – истакао је Додик.

Он је закључио да Представнички дом није имао право без одлука ентитета, без Народне скупштине Српске, да улази у „осјетљиву зону интервенција у пореској и фискалној сфери“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар