Федерација/БиХ

Додик: Енергично ћу се супротставити покушајима призивања спољне интервенције

„УМЈЕСТО ДОБРИХ ВИЈЕСТИ ИЗ БиХ – У БРИСЕЛ НОСИМО САМО ИНСТИТУЦИОНАЛНУ КРИЗУ“
  • „Потребно је што прије обезбиједити кандидатски статус БиХ и да сви раде не томе неоптерећени другим питањима. Сматрам да је усвојени механизам координације једини и исправан начин на који БиХ треба да се креће према ЕУ и да европске интеграције БиХ не треба да буду оптерећене појединачним политичким афинитетима и процесима који са европским интеграцијама немају никакве везе
  • „Хрвати су по Дејтонском споразуму били равноправни са Бошњацима у Федерацији БиХ, али су каснијим наметнутим одлукама ОХР-а и прегласавањем у Уставном суду БиХ потпуно политички маргинализовани. То је нешто што ми и те како разумијемо и у том смислу, подржавамо њихова настојања да поново успоставе равноправност на простору Федерације БиХ“
  • „Кључ за рјешење хрватског питања у БиХ на територији Федерације БиХ… Вјерујем да је свима апсолутно јасно да је Република Српска недодирљива и да било каква могућност промјене њене територије није и никада неће бити могућа“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ, Милорад Додик, истакао је да је европски пут БиХ дио консензуса свих политичких актера у БиХ и да није добро да било која страна у БиХ због својих ускополитичких интереса тај консензус уцјењује и нарушава.

Додик је оцијенио да је потребно што прије обезбиједити кандидатски статус и да сви раде не томе неоптерећени другим питањима, саопштено је из кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ.

„Сматрам да је усвојени механизам координације једини и исправан начин на који БиХ треба да се креће према ЕУ и да европске интеграције БиХ не треба да буду оптерећене појединачним политичким афинитетима и процесима који са европским интеграцијама немају никакве везе“, истакао је Додик.

Чињеница да три мјесеца послије избора још није формирана власт на нивоу БиХ, каже српски члан Предсједништва БиХ, најбоље илуструје тренутно стање у БиХ.

„Умјесто добрих вијести из БиХ, ми у Брисел носимо само институционалну кризу. Стиче се утисак да је неко свјесно у БиХ одуговлачио израду одговора на Упитник како би се послала порука европским званичницима о потреби неке врсте интервенционизма“, нагласио је Додик.

Он је рекао да ће се енергично успротивити даљем усложњавању унутрашњих прилика у БиХ и покушајима призивања било какве интервенције међународне заједнице.

„Међусобни договор између изабраних представника конститутивних народа представља једину формулу за рјешавање проблема у БиХ“, поручио је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић боравиће у уторак и у сриједу у званичној посјети Бриселу гђе ће се састати са највишим званичницима ЕУ – потпредсједником Европске комисије и високим представником ЕУ за иностране послове и безбједносну политику Федериком Могерини, комесаром за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом и предсједником Европског савјета Доналдом Туском.

Што прије деблокирати процес формирања Савјета министара

АМБАСАДОР Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов информисао је данас предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да ће у уторак на руску иницијативу у Сарајеву бити одржан састанак Савјета за спровођење мира /ПИК/ поводом антидејтонске иницијативе и захтјева СДА о мијењању имена Републике Српске.

Додик и Иванцов сагласили су се током састанка у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву да што прије треба деблокирати процес конституисања Савјета министара, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Они су истакли да се дестабилизујућа ситуација у БиХ може превазићи само дијалогом, а не уцјенама и провокацијама.

Додик и руски амбасадор разговарали су и о другим актуелним политичким темама у БиХ и ре

Додик: Декларација ХНС је политички став једног од конститутивних народа у БиХ

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је, поводом Декларације коју је усвојио Хрватски народни сабор /ХНС/, да је ријеч о политичком ставу једног од конститутивних народа у БиХ.

„Сматрам да никоме не треба негирати право да артикулише свој легитиман политички став и, лично, мислим да је, послије дугогодишње мајоризације Хрвата од Бошњака, било за очекивати и радикалније ставове“, рекао је Додик.

Он је нагласио и да Република Српска подржава принцип равноправности конститутивних народа, те да разумије да Хрватима није прихватљиво да се власт на нивоу Федерације БиХ и БиХ успоставља без њихових легитимних представника, као ни да Бошњаци бирају њиховог члана Предсједништва БиХ.

„С друге стране, вјерујем да је свима апсолутно јасно да је Република Српска недодирљива и да било каква могућност промјене њене територије није и никада неће бити могућа“, нагласио је Додик, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Он је подсјетио да је Република Српска учинила много на обезбјеђивању повратка хрватског и бошњачког народа, али да је, како каже, кључ за рјешење хрватског питања у БиХ на територији Федерације БиХ.

„Хрвати су по Дејтонском споразуму били равноправни са Бошњацима у Федерацији БиХ, али су каснијим наметнутим одлукама ОХР-а и прегласавањем у Уставном суду БиХ потпуно политички маргинализовани. То је нешто што ми и те како разумијемо и у том смислу, подржавамо њихова настојања да поново успоставе равноправност на простору Федерације БиХ“, додао је Додик.

Хрватски народни сабор усвојио је у суботу, 26. јануара, Декларацију којом се траже измјене Устава и Изборног закона БиХ, те оцјењује да је тренутно уставно, институционално и политичко стање у потпуности неприхватљиво за Хрвате у БиХ.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар