Федерација/БиХ

Додик: Европска комисија спремна да подјели БиХ и ја – немам ништа против

БРИСЕЛ УСЛОВЉАВА ДЕБЛОКАДУ 600 МИЛИОНА ЕВРА ЗА КОРИДОР „ПЕТ-ЦЕ“ КРОЗ РС РЈЕШАВАЊЕМ КРИЗЕ У БиХ
  • Српски члан Предссједништва БиХ Милорад ДОДИК: „Зашто нису блокирали од Сарајева према Плочама, јер тамо нема Владе већ четири године и тамо је криза невиђених размјера зато што Бошњаци и Хрвати никако не могу заједно? Нису рјешили ништа, па ни питање Изборног закона и нису им блокирали средства. То говори о томе да су они спремни да подијеле БиХ“
  • Објаснио је: „Српска ужурбано ради на томе да са једном кинеском компанијом договори да Коридор „Пет це“ од Добоја до Вукосавља буде дат у концесију и то ће бити и урађено. Имамо три кинеске компаније које су заинтересоване за тај посао и ми ћемо бирати најбољи оквир и то је боље него да добијемо кредите од Европске комисије и да нас онда условљавају“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да је Европска комисија спремна да подјели БиХ и да то показује условљавањем деблокаде 600 милиона евра за изградњу дијела Коридора „Пет це“ кроз Републику Српску рјешавањем политичке кризе у БиХ.

– Зашто нису блокирали од Сарајева према Плочама, јер тамо нема Владе већ четири године и тамо је криза невиђених размјера зато што Бошњаци и Хрвати никако не могу заједно? Нису рјешили ништа, па ни питање Изборног закона и нису им блокирали средства. То говори о томе да су они спремни да подијеле БиХ и ја нема ништа против – рекао је Додик.

Он је изјавио новинарима у Клашницама код Лакташа да Република Српска ужурбано ради на томе да са једном кинеском компанијом договори да Коридор „Пет це“ од Добоја до Вукосавља буде дат у концесију и да ће то бити и урађено.

– Имамо три кинеске компаније које су заинтересоване за овај посао и ми ћемо бирати најбољи оквир и то је боље него да добијемо кредите од Европске комисије и да нас онда условљавају – рекао је Додик, одговарајући на питање новинара о наводима из Европске комисије да је у стању да деблокира 600 милиона евра за изградњу дијела Коридора „Пет це“ кроз Републику Српску ако се ријеши политичка криза у БиХ.

Он је рекао да пакет Европске комисије садржи 700 милиона евра помоћи БиХ, што су већим дијелом кредитна средства, а само су Републици Српској лоцирали 35 милиона евра.

Додик је рекао да у Предсједништву БиХ није дао сагласност за ову врсту програма, јер Република Српска у финансијском систему БиХ учествује са 35 одсто, истичући да ће Република Српска то прихватити када буде 35 одсто лоцираних кредита на простор Републике Српске из тог програма.

– Овдје је ријеч о безобразлуку, јер они дају кредите оптерећене каматама и роковима за враћање, а онда политички условљавају – истакао је Додик.

Он је рекао да Европска комисија измишља политичку кризу у Републици Српској, наводећи да је код њих политичка криза јер неколико десетина хиљада људи у Бечу излази на улице, а не у Републици Српској гдје људи излазе на митинге.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар