Federacija/BiH

Dodik: Evropska unija sa 18 projekata dolazi na Zapadni Balkan

ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BiH U BRISELU SA BORELOM, SASUOLOM I VARHELJIJEM

Članovi Predsjedništva sa Davidom Sasolijem (Foto: SRNA)

  • Milorad DODIK: „Paket ekonomske podrške, koji se usaglašava i trebao bi da bude usvojen u sljedeći utorak, podrazumijeva izgradnju komunikacija, auto-puteva, željeznica, plinovoda između glavnih gradova zemalja Zapadnog Balkana
  • Šefik DŽAFEROVIĆ: U Briselu je ukazano da je BiH napravila značajan iskorak u realizaciji 14 prioriteta Evropske komisije i da može očekivati kandidatski status 2021. godine
  • EU utvrđuje novu migrantsku politiku će obezbijeđivati zadržavanje migranata na granicma i izbacivanje svih koji su se u BiH ( drugim zemljama) zatekli bez osnova

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Briselu da je zadovoljan obećanjem zvaničnika EU da će BiH sljedeće godine najvjerovatnije dobiti kandidatski status.

Nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem i potpredsjednikom Evropske komisije zaduženim za spoljne poslove Žozefom Boreljom, Dodik je rekao da je ohrabren i prijedlogom novog pristupa rješavanju migrantske krize i ekonomskom podrškom za infrastrukturne projekte.

Paket ekonomske podrške, koji se usaglašava i trebao bi da bude usvojen u sljedeći utorak, podrazumijeva izgradnju komunikacija, auto-puteva, željeznica, plinovoda između glavnih gradova zemalja zapadnog Balkana. Biće određeni i koridori, pa ćemo i mi uskoro početi da pripremamo dokumentaciju za te projekte. Utvrđeno ih je 18 za cijeli zapadni Balkan“, rekao je Dodik novinarima.

Rekao je da je utvrđena i nova migrantska politika.

„To znači zadržavanje migranata na granicma i izbacivanje svih koji su se ovdje zatekli bez osnova“, pojasnio je Dodik.

Džaferović: Dobre vijesti za BiH iz Brisela

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da je na današnjim sastancima članova Predsjedništva BiH sa zvaničnicima EU u Briselu ukazano da je BiH napravila značajan iskorak u realizaciji 14 prioriteta Evropske komisije i da treba predano da nastavi da ispunjava sve obaveze.

„Ukoliko bude tako, onda možemo očekivati kandidatski status 2021. godine. To je danas rečeno na ovim sastancima“, rekao je Džaferović novinarima u Briselu.

On je rekao i da su članovi Predsjedništva BiH sa liderima EU u Briselu imali vrlo korisne sastanke i da imaju dobre vijesti za BiH.

„Iduće sedmice će se objaviti dva izvještaja, jedan se tiče proširenja, a drugi paketa podrške za zapadni Balkan“, najavio je Džaferović.

Kada je riječ o paketu ekonomske podrške za zapadni Balkan, koji će biti predstavljen iduće sedmice, Džaferović kaže da bi on trebao značajno da podrži infrastrukturu, energetiku i ekološki razvoj cijelog regiona.

Naveo je da je razgovarano i o ilegalnim migracijama.

Imaćemo punu podršku EU da se što uspješnije nosimo sa tim problemom. EU je pripremila novi plan za migracije o kojem trenutno diskutuju članice Unije. On će pomoći da se smanji broj ilegalnih migranata u BiH“, rekao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, jedna od tema bila je i pitanje regionalne saradnje.

Jasno je rečeno da ono što se kod nas zove mini-Šengen, da je to implementacija četiri slobode, nešto što će biti standardizovano u skladu sa pravilima EU. Da to nije zamjena, nego priprema za članstvo u EU“, rekao je Džaferović.

Komšić: Sastanci su bili zaista dobri

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da su današnji sastanci članova Predsjedništva sa zvaničnicima EU u Briselu bili zaista dobri, posebno sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem.

Komšić je istakao da je zadovoljan današnjim danom.

„Moram reći da sam zadovoljan sastancima, ali i atmosferom koja je vladala na sastancima“, izjavio je Komšić novinarima.

On je dodao da može samo da potvrdi pozitivne utiske koje su iznijeli kolege iz Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Članovi Predsjedništva BiH su u zgradi Evropske komisije bili na radnom ručku sa Varheljijem.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar