Федерација/БиХ

Додик: «Градоначелник бубица» од Бањалуке прави случај

„ЗА СРПСКИ НАРОД НЕМА СЛОБОДЕ ДОК РЕПУБЛИКА СРПСКА НЕ БУДЕ НЕЗАВИСНА“
  • Српска има 267.000 пензионера. Од понедјељка ће свима који имају примања до 415 КМ бити исплаћено једнократно по 80 КМ, а свима изнад тог загарантованог износа – по 50 КМ. Борци од прве до пете категорије, који су незапослени или имају примања до 500 КМ, добиће по 100 КМ једнократне помоћи
  • Станивуковић је у једном моменту почео да тражи од Вучића да му да 1,7 милиона евра како би обезбиједио бесплатан превоз и бесплатне књиге. Вучић му је указао да се то тако не ради»
  • «Било ми га је на неки начин жао. Али, та илузија у којој он наставља своју виртуелну причу не даје резултате – даје проблеме и Бањалука је са тим само ојачана као град-случај, а не треба то да буде»
  • БиХ је промашена ствар јер је у питању експеримент Запада који дефинитивно иде на то да Срби изгубе национални идентитет и институције у Републици Српској, да не могу да имају своје буџете, здравство, школство и много шта друго
  • „Натјерали су нас на програм ‘Ковакс’, па гдје смо стигли и шта смо добили? То су учинили исти они који нам сада говоре да су нам потребне уставне промјене или спомињу европски пут са условима да треба све оно што одговара муслиманима“
  • „Платили смо више од шест милиона евра за 400.000 доза вакина, што је довољно за вакцинацију 200.000 људи. Потом смо направили уговор са руским произвођачем вакцина и договорили 1,1 милион доза вакцина, што је довољно за 550.000 људи, као и 160.000 доза кинеског програма за 80.000 људи“

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да нема оправдања за то што је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић на састанак са делегацијом Србије дошао са „бубицом“ на реверу, те тако упропастио сусрет који је могао бити успјешан.

Додик је рекао да је Станивуковић проузроковао крајње неугодну ситуацију, те истакао да се тако нешто не ради на таквом нивоу састанка, али да је очигледно „градоначелник бубица“ сматрао да се тако може понашати.

– Нема оправдања, нити објашњена за тако нешто. Осјећао сам се неугодно и, знајући перцепцију људи који су били на том састанку, знао сам да је пропао иако је могао бити успјешан – рекао је Додик за АТВ.

Он је рекао и да, ако се некоме додјељује највише одликовање града – онда га то на неки начин и обавезује.

– Требало је само се потрудити да састанак буде наставак те добре атмосфере. Умјесто тога, почео је да тражи од /предсједника Србије Александра/ Вучића да му да 1,7 милиона евра како би обезбиједио бесплатан превоз и бесплатне књиге. Након што му је и Вучић указао да се то тако не ради, интервенисао сам и предложио да се наставе градити индустријске зоне – рекао је Додик.

Додик је навео да Станивуковић, међутим, није знао ни колике су тренутне индустријске зоне, што је показало да не посједује базичне информације о граду.

– Било ми га је на неки начин жао. Али, та илузија у којој он сада наставља своју виртуелну причу не даје резултате – даје проблеме и Бањалука је са тим само ојачана као град-случај, а не треба то да буде – каже Додик.

Коментаришући информације да је Станивуковићева кућа нелегално изграђена на земљишту које је предвиђено да буде пољопривредно, Додик је рекао да није у реду да неко критикује друге, а да сам није перфектан.

– Сви знамо да је у Бањалуци, током и након рата, створен велики број објеката који нису легални, али су ту и прављени су по неком распореду, те смо неколико пута покушавали да се то све легализује и давали могућност људима да то учине – рекао је Додик.

Он сматра да би требало направити системско рјешење за те проблеме умјесто што Станивуковић по сваку цијену жели да руши поједине објекте у граду.

– Системско рјешење би подразумијевало да се да шанса људима да се легализује оно што град може да истрпи да буде легализовано, али оно што не може – нека се руши. Нисам за то да се његова кућа руши, али треба да буде до краја легализована – рекао је Додик.

Када је ријеч о политичкој ситуацији у Српској, Додик, који је и лидер СНСД-а, оцијенио да је нормално што опозиција стално мисли да ће побиједити.

– Тако су мислили све ове године. То се можда некада и деси, али не сада, на овим изборима који долазе – рекао је Додик.

Опозиција већ одредила ко ће бити предсједник Српске, ко министар – једино им побједа фали

Он је истакао да се изборима друштво треба бавити на зрео и одговоран начин.

– Опозиција је већ подијелила мјеста, већ знају ко је предсједник и министар. А увијек је проблем када нешто дијелите, а поготово када је нешто имагинарно, јер треба да прво побједе. Не бих се ја бавио њима, избори су били у новембру и у том погледу имате податке о свему, они су то заборавили јер су изгубили – рекао је Додик.

Додик је рекао да је очигледно да су они који воде кампање и остали схватили да у СНСД-у, па и у Српској, постоје неки ауторитети, који треба да се руше уколико се жели побиједити у политичкој борби.

– Нема шта није довођено са мном у везу у посљедњих 10-15 година, шта сам све прошао – од судских процеса, приговора и лажи које више нико никад не помиње. Сјетите се само оне лажне приче око иконе и хистерије, која је била регионална, а сада нико то више и не помиње – рекао је Додик.

Многи су покушали да нон пејпер искористе против Српске

Он је оцијенио да су многи покушали да искористе причу о нон-пејперу да би усмјерили атак на Републику Српску, али и истакао да се не може сакрити чињеница да се у европским структурама све више прича о евентуалној промјени граница у региону.

„Нон-пејпер значи да је необавезан, а сви су скочили да то коментаришу. То неко чини из различитих разлога и сви су узели оно што им одговара“, рекао је Додик за АТВ.

Он је упитао какав би тек атак био да је неким случајем Република Српска написала овај документ.

„Не може нико сакрити чињеницу да се у европским структурама све више прича о томе. Али и европске структуре функционишу на бази неке врсте виртуелне стварности или неког виртуелног циља по коме они неће да схвате стање у БиХ“, рекао је Додик.

Он је нагласио да европске структуре и даље гурају обећање муслиманима из 1995. године да ће им направити државу по њиховом узору, а проблем је што се Република Српска томе супротставила.

Посвећен сам томе да Република Српска буде независна држава

„Хрвати су већ доведени у ту позицију да су безначајни зато што их муслимани мајоризују и сад је проблем само Република Српска, а пошто Милорад Додик води Српску, он је одређен као кривац“, рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Додик истиче да је лично стварно посвећен томе да Република Српска буде независна држава и то не крије, али не жели да због тог циља буду мобилисани људи и да се за то бори ратом.

„Никада нисам позвао некога у рат, нити покушао да нешто учиним са тог становништва, али сам увјерен да ће се БиХ распасти пошто у њој неће више нико да ради“, рекао је Додик и додао да нефункционалност БиХ доводи до тога.

Он каже да је увјерен да овдје за српски народ нема слободе док Република Српска не буде независна.

Додик је додао да је БиХ промашена ствар јер је у питању експеримент Запада који дефинитивно иде на то да Срби изгубе национални идентитет, институције у Републици Српској, да не могу сами да имају своје буџете, здравство, школство и много шта друго.

Он је истакао да су и странци и Бошњаци учинили све да Србима, па и Хрватима посљедњих година нанесу много проблема, искључиво зато да би нешто остварили код муслимана.

Додик, истиче да БиХ не може да функционише, што потврђује и чињеница да ниједан пројекат овдје не може брзо да се реализује.

Он је истакао да је лаж и прича о заједничкој набавци вакцина у БиХ.

„Натјерали су нас на тај програм ‘Ковакс’, па гдје смо стигли и шта смо добили? То су учинили исти они који нам сада говоре да требају уставне промјене или спомињу европски пут са условима да треба све они што одговара муслиманима, али се оставља и даље питање затварања Канцеларије високог представника и позиције страних судија“, рекао је Додик.

Одговорност за вакцине у Приједору да утврди правосуђе

Говорећи о случају када је у Приједору пропало 1.300 вакцина, Додик је навео да су вакцине пропале у тренутку када се тешко долази до њих, да је лично за то да се казне одговорни, а шта се десило да утврди правосуђе.

Он је истакао да ће бити обезбијеђено нових 1.300 доза вакцине Спутњик В како би се људи вакцинисали.

Додик је подсјетио да је Република Српска прошле године прва у БиХ уплатила вакцине у програму „Ковакс“, а Федерација БиХ то није учинила.  

„Платили смо тада више од шест милиона евра за 400.000 доза, што је довољно за вакцинацију 200.000 људи. А онда смо направили уговор са руским произвођачем вакцина и договорили 1,1 милион доза вакцина, што је довољно за 550.000 људи, као и 160.000 доза кинеског програма за 80.000 људи“, рекао је Додик.

Он истиче да ће око 10. маја доћи прва испорука 80.000 доза кинеске вакцине, а неколико седмица потом и друга доза.

„Протекле седмице РС обезбијеђено 1,5 милијарди КМ“

Предсједавајући Предсједништва БиХ оцијенио је да је међу најважнијим догађајима протекле седмице био долазак у Републику Српску делегације званичника Србије и излазак Српске на Лондонску берзу, те истакао да је на основу свега урађеног обезбијеђен прилив од 1,5 милијарди КМ што даје додатну стабилност Српској.

Додик је навео да ће у понедјељак почети исплата једнократне новчане помоћи одређеним категоријама становништва у Српској за шта је издвојено 15,6 милиона КМ.

Према његовим ријечима, излазак Српске на Лондонску берзу само релаксира њене могућности да повећање прихода користи на овај начин.

Он је за АТВ напоменуо да у Српској има 267.000 пензионера и да ће од понедјељка оним који имају примања до 415 КМ бити исплаћено једнократно 80 КМ, а изнад тог загарантованог износа, биће исплаћено 50 КМ.

Додик је поновио да ће борци од прве до пете категорије који су незапослени или имају примања до 500 КМ добити 100 КМ једнократне помоћи.

Према његовим ријечима, изворни приходи Српске су за прва четири мјесеца порасли за 14 одсто.

„То значи око 44 милиона у буџету Српске. Да није било наше операције у вези са међународним финансијским тржиштем, ми би тај новац резервисали за неке друге ствари. Ово је омогућило неку врсту релаксације“, навео је Додик.

Веома је значајно што је Српска изашла на Лондонску берзу

С обзиром на повећане приходе, Додик је нагласио да је одлучено да се за Васкрс пензионерима, исплати једнократна помоћ.

„Ово што смо обезбиједили на међународном финансијском тржишту, путем Лондонске берзе само релаксира наше могућности да повећање прихода користимо на овај начин“, навео је Додик.

Он је оцијенио веома значајним појављивање Српске на Лондонској берзи, те појаснио да је проблем био уставна структура БиХ јер је за онога ко даје новац све важно – да ли ће бити сукоба у земљи, да ли ће институције функционисати.

Додик је истакао да ово у политичком смислу значи повјерење у сувереност, у смислу способности да Република Српска извршава своје обавезе.

„Дакле, ми смо потпуно суверени, тако можете да разумијете ове инвеститоре, да можемо да обезбиједимо приходе који ће то вратити“, рекао је Додик и потврдио да ће Република моћи да сервисира те обавезе.

Он је додао да је ово други пут да Српска излази на међународно финансијско тржиште, а први пут је била Бечка берза.

Према његовим ријечима, у Републици Српској у овој години има доспијећа око 700 милиона за разне обавезе, а ту је и дио обавеза које су пале на Српску до 1992. године.

„То све заједно лијеже кроз ануитете које ми враћамо, дакле, нема додатног задуживања. На крају године, када се рачунају биланси, ми ћемо бити на истом нивоу, с тим што ћемо имати повећање наших домаћих прихода“, каже Додик.

Он је поновио да су до сада приходи у буџет већи за 44 милиона КМ, те додао да су већи и приходи у фонду пензионом, здравственом.

Говорећи о пандемији вируса, Додик је изразио задовољство што се ситуација стабилизује, напомињући да су била огромна издвајања током епидемије вируса корона.

Он је подсјетио да је Српска прва у региону кренула са оштрим мјерама у марту 2020. године, што ју је спасило италијанског сценарија, те изразио увјерење да су епидемиолошке мјере у Српској од почетка биле одличне.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар