Федерација/БиХ

Додик: Харанга која се води из Сарајева је покушај да се сахрани Република Српска

„ОРБАН ЈЕ ЈЕДАН ОД ВАЖНИЈИХ ЕВРОПСКИХ ДРЖАВНИКА – ПОСВЕЋЕН ЈЕ СВОЈОЈ ВИЗИЈИ“
  • Српска ће у току јануара донијети закон и формирати свој Високи судски и тужилачки савјет. Тај закон је већ упућен или ће се ових дана упутити Народној скупштини и она ће одлучити када ће о том закону расправљати. То подразумијева дисквалификацију Суда и Тужилаштва БиХ на простору Републике Српске и то је озбиљан посао који ћемо учинити. Нико нас у томе неће зауставити
  • Процес који води Тужилаштво БиХ против званичника Републике Српске доказ је да Суд и Тужилаштво БиХ не треба да постоје јер се злоупотребљавају. Да се не би схватило да смо ми нешто преплашени, и ја ћу учествовати у том процесу све до момента док Народна скупштина не забрани дјеловање Суда и Тужилаштва. Спреман сам да одем. То је једна најобичнија лакрдија
  • Ујдурма која се прави против Српске говори о томе да је политичко Сарајево значајно изгубило живце. То говори и непримјерена харанга која се врши против других земаља, те се у континуитету нападају Србија, Хрватска, Словенија, а ево сад и Мађарска, а да не причамо о Русији
  • -Жао ми је што је опозиција из Републике Српске уплетена у ово. Покушавају да оправдају своје учешће као свједоци оптужбе против институција Српске на начин да кажу да то није удар на уставни поредак, што је тачно, а у својим изјавама веома прецизно оптужују Српску, тврдећи како је то требало да се дешава на нивоу БиХ, те да треба да се уради овако или онако

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да су поступци Суда и Тужилаштва БиХ политички мотивисани, на шта је из Републике Српске дуго указивано.

– Република Српска је све учинила у складу са Уставом и Дејтонским споразумом – рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци, коментаришући предмет који се у Тужилаштву БиХ води против званичника Српске због наводног напада на уставно-правни поредак БиХ.

Додик је додао да је то „покушај да се сахрани Република Српска“, те да иза свега стоји намјера да се дестабилизује Српска, која данас има боље показатеље од ФБиХ, пренио је РТРС.

Он је истакао да Суд и Тужилаштво БиХ раде по налогу политичког Сарајева и да је у питању политички прогон, изразивши жаљење што је, како је рекао, опозиција из Републике Српске уплетена у то.

Милорад Додик рекао је да ће се Република Српска организовано бранити од свих напада и најавио да ће Српска у току јануара донијети закон и увести Високи судски и тужилачки савјет.

– Тај закон је већ упућен или ће се ових дана упутити Народној скупштини и она ће одлучити када ће о том закону расправљати. То подразумијева дисквалификацију Суда и Тужилаштва БиХ на простору Републике Српске и то је озбиљан посао који ћемо учинити. Нико нас у томе неће зауставити – истакао је Додик,пренијела је Срна.

Он је нагласио да је процес који води Тужилаштво БиХ против званичника Републике Српске доказ да Суд и Тужилаштво БиХ не требају постојати јер се злоупотребљавају.

– Да се не би схватило да смо ми нешто преплашени и ја сам тај који ће учествовати у том процесу све до момента док Народна скупштина не забрани дјеловање Суда и Тужилаштва. Спреман сам да одем. То је једна најобичнија лакрдија, као што је била она везана за референдум и активности око референдума – рекао је Додик.

Он је рекао да је тренутни процес који води Тужилаштво БиХ „крај БиХ“.

– Не зато што то Милорад Додик хоће или сматра да се треба реваншистички односити према томе већ зато што су злоупотребљене институције до мјере да не треба да постоје – нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Поновио је да је у току харанга на Српску, у којој Суд и Тужилаштво БиХ раде према налогу политичког Сарајева.

– Овакав суд и тужилаштво не требају никоме, а поготово не Републици Српској. Забранићемо њихово дјеловање и рад, те ћемо чинити све што треба да обезбиједимо услове да се створи правосуђе које је неутрално, објективно, независно и које нема политички мотивисане процесе – рекао је Додик.

Он сматра да ујдурма која се прави против Српске говори о томе да је политичко Сарајево значајно изгубило живце.

– То говори и непримјерена харанга која се врши против других земаља, те се у континуитету нападају Србија, Хрватска, Словенија, а ево сад и Мађарска, а да не причамо о Русији, као и све друге земље које имају свој став – рекао је Додик.

Говорећи о саслушањима посланика Народне скупштине Српске у Тужилаштву БиХ, Додик је рекао да је ријеч о политички мотивисаном прогону.

– Жао ми је што је опозиција из Републике Српске уплетена у ово. Покушавају да оправдају своје учешће као свједоци оптужбе против институција Српске на начин да кажу да то није удар на уставни поредак, што је тачно, а у својим изјавама веома прецизно оптужују Српску, тврдећи како је то требало да се дешава на нивоу БиХ, те да треба да се уради овако или онако – рекао је Додик.

Он напоменуо да опозиција свјесно или несвјесно чини поступке који иду за тим да дају простора за оне који желе да од Српске направе случај.

– А, да немају материјала говори и чињеница да су почели да изузимају материјале од готово свих политичких партија и власти, те институција Републике Српске. Трагајући у тим документима, за неким реченицама, покушавају да одрже и послије подигну оптужнице – рекао је Додик.

Он је рекао да министру иностраних послова Њемачке Аналени Баербок неће дозволити дисквалификације и пријетње.

– Поручујем јој да би било добро да сједнемо и да се разговара. Не мора са мном, нека разговара са ким год хоће од рационалних људи – истакао је Додик.

Мађарска пријатељска земља

Милорад Додик изјавио је да је Мађарска пријатељска земља и да ће се са том земљом развијати велики ниво инвестиционе активности.

– О томе разговарамо и преговарамо. Посјета мађарског премијера Виктора Орбана БиХ заказана за 25. јануар наредне године биће прилика да се разговара и о сарадњи БиХ са Мађарском, али једнако тако и о мађарским инвестицијама у Републику Српску – рекао је Додик.

Он је навео да је на Орбанове рационалне изјаве о БиХ услиједила „хистерија у Сарајеву“.

Он је истакао да је поносан на сарадњу са Мађарском као и са другим земљама.

Додик је рекао да му је драго што је Орбан приступио на тај начин, те саопштио да Српска може рачунати на помоћ Мађарске од око 100 милиона КМ за подршку малим и средњим предузећима.

– То је било познато и раније и то није само јуче саопштено. Радујем се што ћемо имати прилику да сарађујемо са Орбаном који је један од важнијих европских државника који има визију и који је тој визији посвећен – рекао је Додик.

Милорад Додик и Виктор Орбан

Поводом навода да би мађарском премијеру требало отказати раније најављену посјету Сарајеву, Додик је поставио питање да ли је БиХ оно што је само окупљено око „сарајевског круга“ или је БиХ институције „за које се они залажу“.

Он је подсјетио да само Предсједништво БиХ може отказати посјету, додајући да Предсједништво нема то на дневном реду, нити ће такво нешто и урадити.

– Ако још једном злоупотријебе, као што су злоупотријебили отказујући војну вјежбу на Мањачи (Оружаних снага БиХ и Војске Србије), онда то говори да они не поштују институције и да су они против институционалниг дјеловања. Њима је важно институционално дјеловање до момента док је то њима у интересу, а што су безброј пута показали, од Бисере Турковић до Жељка Комшића и многих других – навео је Додик.

Према његовим ријечима, то је политички приступ дневног карактера, јер такви немају изграђен политички приступ.

„Инцков закон мора бити повучен“

Он је као примјер навео коментаре Турковићеве након састанка са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом, којег су прије годину дана одбили да приме друга два члана Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао да из правног система у БиХ мора бити повучен „Инцков закон“ и да уз притисак нико неће разговарати, јер тако не ради ниједан европски парламентарац.

– Ако поједини медији мисле на причу коју је пласирао грађанин Кристијан Шмит шта треба да усвојимо у БиХ, онда све нема смисла – рекао је Додик на конференцији за новинаре, коментаришући писање „Гардијана“ да званичници ЕУ раде на „исправљању“ закона који је наметнуо бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко након што су закључили да постоји ризик од изазивања поновног сукоба у регону.

Он је поновио да, када „Инцков закон“ буде повучен, онда ће се представници Републике Српске вратити у заједничке институције БиХ.

– Неће нас видјети тамо док је овај закон у правном промету – навео је Додик.

Припадници СИПЕ да буду уљудни или неће добити документе

Додик је поручио да припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ треба да се понашају уљудно или у супротном неће добити никакве документе из Владе, Народне скупштине Републике Српске и СНСД-а.

У СНСД-у нисмо дали никакву документацију и рекли смо – напишите нам писмо и затражите као што комуницирају нормални људи и добићете, јер ми немамо шта да кријемо“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да су јуче телефоном звали службеника СНСД-а да кажу да долазе и да се припреми одређена документација, а по списку је видио да траже ко је предсједник СНСД-а, ко су чланови Главног одбора, Статут СНСД-а и друга акта.

То сада траже само да би извршили притисак, који понекада може бити контрапродуктиван“, истакао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је навео да је путем средстава јавног комуницирања лако могуће утврдити чланове Главног одбора и Предсједништва СНСД-а.

„Мехмедовић ће бити ухапшен ако се појави у Српској“

Одговарајући на питање да ли ће Република Српска реаговати на изјаву посланика СДА у Представничком дому парламента БиХ Шемсудина Мехмедовића, који је назвао Србе и Хрвате „геноцидашима“, Додик је рекао да је то само доказ колико је то било злонамјерно када је бивши високи представник Валентин Инцко наметнуо закон о негирању геноцида и није обратио пажњу на такве могућности.

Мехмедовић користи појединачне пресуде Суда у Хагу да Србе карактерише геноцидним народом, а Републику Српском геноцидном творевином, што је крајње неприхватљиво“, истакао је Додик.

Додик је рекао да ће Мехмедовић бити ухапшен уколико се појави негдје у Републици Српској.

Он је рекао да се уопште не радује што иде у Сарајево, али да мора присуствовати сједницама Предсједништва БиХ, јер ако није на сједницама одлуке буду усвојене гласовима друга два члана Предсједништва.

„Гласаћу против свих тачака дневног реда и у другој варијанти имам право да гласам и повучем национални витални интерес“, истакао је Додик.

Одговарајући на питање да ли је добио позив за саслушање од Тужилаштва БиХ, Додик је рекао да још није обавијештен да ли је добио некакав позив, али да није проблем.

Он је поновио да ће Република Српска у јануару забранити дјеловање Суда и Тужилаштва БиХ на простору Републике Српске.

Коментаришући писање медија о дијелу извјештаја шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера да је посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о враћању надлежности договорена између српског члана Предсједништва БиХ и Вархељија, Додик је рекао да није присуствовао састанку на коме је то договорено.

Присуствовао сам састанцима гдје смо ми њих обавјештавали да ћемо ми то урадити. Вархељи је тражио да се то не чини, а ми смо рекли да ми то не можемо зауставити, све друго је шпекулација“, појаснио је Додик.

Додик рекао да је Вархељи имао позитиван приступ и да је захвалан за његову посјету Бањалуци.

„Вархељи нам је тада јасно дао до знања да би било добро да се вратимо у заједничке институције, да покушамо да радимо и рјешавамо то кроз демократске процедуре. Зашто сада Вархељија нападају није ми познато“, навео је Додик.

Коментаришући изјаву потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића који је недавно затражио да се зауставе припремни радови за изградњу Хидроелектране „Бук Бијела“ и да се тај терен детаљно прегледа због информација да би се на том простору могла налазити масовна гробница са посмртним остацима Бошњака из Фоче, Додик је рекао да је обавеза инвеститора и извођача да свугдје гдје примијете неке ствари, не само из протеклог рата, већ и из ранијег периода, одмах зауставе радове.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар