Федерација/БиХ

Додик и Калабухов: ОХР је прегазило вријеме – то је класични анахронизам

АМБАСАДОР РФ: МОСКВА НЕЋЕ ПОДРЖАТИ ИМЕНОВАЊЕ КРИСТИЈАНА ШМИТА
  • Предсједавајући Предсједништва БиХ: Сама чињеница да се не може обезбиједити међународни консензус за именовање високог представника говори да он и не треба да постоји
  • Игор КАЛАБУХОВ: Вријеме је да о БиХ одлучују домаћи политичари и представници конститутивних народа, а не међународна заједница

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов сагласили су се данас у Источном Сарајеву да је Канцеларију високог представника (ОХР) у БиХ прегазило вријеме и да представља класични анахронизам.

Додик и Калабухов размијенили су мишљења у вези са посљедњим одлукама Савјета за имплементацију мира (ПИК) и, како наводе, покушају незаконитог именовања високог представника.

Калабухов је истакао да је вријеме да о БиХ одлучују домаћи политичари и представници конститутивних народа, а не међународна заједница.

Амбасадор Русије у БиХ поновио је да његова земља неће подржати именовање Кристијана Шмита за новог високог представника у БиХ, јер Русија јасно заговара окончање мандата ОХР-а који је анахрони инструмент међународне заједнице.

Додик је нагласио да сама чињеница да се не може обезбиједити међународни консензус за именовање високог представника говори да он и не треба да постоји, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ поновио је да се Република Српска залаже за консензус и поштовање Дејтонског споразума, односно међународног права, те да свако наметање било каквих рјешења само деградира БиХ.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар