Федерација/БиХ

Додик: И Мајкл Марфи треба да зна да се апослутно мора поштовати слово Дејтона

ПОНОВИО ДА СРПСКА НЕЋЕ ПРИЗНАТИ ШМИТА БЕЗ ОДЛУКЕ САВЈЕТА БЕЗБЈЕДНОСТИ УН
  • Ми Марфија знамо од раније, из неких ранијих времена, али ово није ни 2005. година, ни 2008. већ 2021. у којој се апсолутно мора поштовати слово Дејтона и то је наша политика… Покушаћемо да са њим имамо односе пуне разумијевања ако је то могуће, али одавно већ нисмо спремни да због полтронства или нечега другог зато што је неко раније био овдје или у Приштини прихватимо неке ствари
  • „Ми са Шмитом институционално одбијамо било какву сарадњу, а ако они мисле да треба да се баве тиме нека се баве
  • Предсједнику Израела, Исаку Герцогу, у телефонском разговору рекао: Република Српска је увијек била пријатељ Израела, уложићу напоре да тако буде и у наредном периоду. Немојте оклијевати и кад год постоји неко питање на међународном мултилатералном плану, спреман сам да пратим ваше политике
  • Поводом хапшења троје припадника МУП РС: „Нису у питању само ти који су у контактима са разним криминалним групама, јер се са њима некако изађе на крај, већ има много оних који су спремни да раде за стране службе, а припадају нашим безбједносним структурама. Они ће  бити склоњени са важних мјеста

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је именовање новог америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија ствар САД, али да он треба да зна да се апсолутно мора поштовати слово Дејтона.

“Амбасадор је задужен да проводи америчке интересе, ми имамо неке наше интересе али је битно да зна да се ситуација овдје значајно промијенила у односу на раније. Ми га знамо од раније, из неких ранијих времена, али ово није ни 2005. година, ни 2008. већ 2021. у којој се апсолутно мора поштовати слово Дејтона и то је наша политика”, истакао је Додик, додавши да је прије два мјесеца као предсједавајући Предсједништва БиХ обавијештен о именовању новог амбасадора, али да је уљудно да то саопшти америчка страна.

Додик је изјавио новинарима да Република Српска не прихвата именовање високог представика без одлуке Савјета безбједности УН.

“Уколико буду настојали да то учине мораће се суочити са нашом вољом да то не прихватамо, не разговарамо, институционално одбијамо било какву сарадњу, а ако они мисле да треба да се баве тиме нека се баве. У сваком случају ми ћемо /са америчким амбасадором/ покушати да имамо односе пуне разумијевања ако је то могуће, али одавно већ нисмо спремни да због било каквог полтронства или нечега другог зато што је неко раније био овдје или у Приштини морамо да прихватимо неке ствари”, истакао је Додик.

Он је рекао да њему та чињеница говори о једној сасвим другој димензији, а то значи да је америчка Амбасада и у БиХ и у Приштини генералисала своје активности које нису биле баш у интересу српског народа у цјелини.

Амерички предсједник Џо Бајден изабрао је Мајкла Марфија за америчког амбасадора у БиХ који је био замјеник шефа мисије у америчкој Амбасади у Приштини, а прије тога три године је радио као политички савјетник у Амбасади у Сарајеву.

Наставити добру сарадњу Израела и Републике и у будућности

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Република Српска увијек била пријатељ Израела, те да ће уложити напоре да тако буде и у наредном периоду.

Додик је изјавио новинарима да је данас у телефонском разговору са предсједником Израела Исаком Херцогом разговарао о добрим односима двије земље и стварима које су му познате.

“А то је да смо ми увијек били на страни Израела, када су имали нападе од Хамаса и других терористичких организација и да смо у нашим институцијама осликали заставу Израела у знак подршке”, истакао је Додик.

Он је изразио задовољство што је имао прилику да му Херцог упути позив за посјету Израелу, те да очекује да то буде до краја године, сходно условима које диктира пандемија вируса корона.

“Изрел и Република Српска, односно БиХ, имају добре односе већ дуги низ година, а резултат тих односа је скоро потписан Споразум о формирању сајбер академије, која треба да профилише кадар који ће се борити против сајбер криминала”, рекао је Додик.

Он је оцијенио да ће данашњи разговор поспјешити добру сарадњу и допринијети јачању њиховог разумијевања.

Током телефонског разговора Додик је Херцогу честитао на избору за новог предсједника Израела, те упутио подршку у даљем раду.

“Јеврејска историја је изузетна и ми Срби то поштујемо, те у БиХ улажемо напоре да се и у БиХ осигурају интереси и поштовање према Израелу и то смо показали неколико пута”, нагласио је Додик.

Он је додао да зна да је данас један од најтужнијих дана за израелски народ, када су срушени јеврејски храмови, те да је то само још једна од ствари у низу због којих је убијеђен у трајност Израела и снагу израелске нације.

Додик је истакао да ће наставити да гаји пријатељство са Израелом и упознао га са ситуацијом у БиХ која је, како је истакао, доста сложена, али да у сваком случају влада мир и стабилност, иако, наравно, постоје проблема у вези са пандемијом вируса корона са којом се суочава цијели свијет.

“Такође, евидентан је и нови талас миграција са Блиског истока и из арапских земаља што представља притисак на БиХ”, рекао је Додик у разговору са предсједником Израела.

Он је Херцогу поручио да може увијек да рачуна на његову подршку по било ком питању, те да је поносан што је прије десетак година био у прилици да креира могућност да БиХ не гласа за питање Палестине у УН.

“Како се испоставило, то би био кључни глас за то. Немојте оклијевати и кад год постоји неко питање на међународном мултилатералном плану, спреман сам да пратим ваше политике”, истакао је Додик.

МУП Наставља да чисти своје редове ради службе народу и Републици

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске наставља да чисти своје редове, са жељом да буде у служби овог народа и Републике.

Коментаришући хапшење у Бањалуци три припадника МУП-а Српске заједно са осумњиченим лицем из црногорске криминалне групе, Додик је данас изјавио новинарима да је ријеч о једном ексцесу, који само говори о томе да Република Српска не жели пропустити ниједну прилику да се са таквима обрачуна.

Додик је додао да је упознат о тим активностима и да је његов захтјев био да нема никаквог изузећа.

“Неприхватљиво је да било који припадник МУП-а буде ангажован на такав начин. Они морају да одговарају жестоко и да буду удаљени од било какве могућности да се врате више у службу”, истакао је Додик.

Додик је рекао да нису у питању само ови који су у контактима са разним криминалним групама, јер се са њима некако изађе на крај, већ да има много оних који су спремни да раде за стране службе, а припадају нашим безбједносним структурама, те да ће они бити склоњени са важних мјеста.

“Најбоље се то види када склоните некога са неког шефовског мјеста, а онда дође амбасада и реагује за њега, онда знате одмах ко је и шта је”, додао је Додик.

У Бањалуци је по међународној потјерници ухапшено лице из Цетиња чији су иницијали М.Б, осумњичено за тешко убиство, као и три полицијска службеника Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, саопштено је из републичког МУП-а.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар