Федерација/БиХ

Додик: Идеја мирног разлаза у БиХ није од јуче, моја концепција није ратна

ЏАФЕРОВИЋ И КОМШИЋ ВИДЕ САМО ПРАВО БОШЊАКА ДА МАЈОРИЗУЈУ ДРУГЕ
  • „Ја сам за мирни разлаз и зато ћу долазити у Београд да убјеђујем предсједника Србије Александра Вучића да прихвати такав концепт, иако разумијем начин на који он посматра регионалне и друге односе јер Србија као земља гарант Дејтонског споразума има своје међународне обавезе
  • „Разумијем став Србије који је реалан, објективан и прихватљив за све, али опцију мирног разлаза у БиХ треба ставити као једну од релевантних и легалних опција у разговору о будућности. Нисам за ратни разлаз, али је очигледно да се фаворизују они који су за рат, као што су рецимо (Жељко) Комшић, (Шефик) Џаферовић, који су прихватили да се бомбардовањем и интервенцијом НАТО-а одвоји Косово од Србије и то је за њих легално, а помињати миран разлаз у БиХ, то је за њих страшна ствар, коју треба избјећи на сваки начин
  • „Други хоће да ућуткају Србију и да кажу да је у реду њихово залагање да се насилно одвоји Косово, а са друге стране да Србија треба да подржи њихове амбиције да се направи БиХ само за један народ... Њих интересује једино слаба Србија, јер само слаба Србија може да им омогући да развијају своје политичке концепте у БиХ. На њихову жалост, а на нашу радост, Србија је све моћнија и јача

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да опцију мирног разлаза у БиХ треба ставити као једну од релевантних и легалних опција у разговору о њеној будућности.

Углавном, већина људи сматра да БиХ оваква каква јесте не може функционисати и да би било добро да се разговара о мирном разлазу“, рекао је Додик новинарима у Београду.

Он је подсјетио да идеја о мирном разлазу у БиХ није нова и да постоји као одговор на немогућност да БиХ функционише, што многи признају, и они који је воле и они који је не воле, те да ће зато долазити у Београд да убјеђује предсједника Србије Александра Вучића да прихвати такав концепт, иако разумије начин на који он посматра регионалне и друге односе.

Додик је нагласио да Србија као земља гарант Дејтонског споразума има своје међународне обавезе и у том погледу разумије став Србије који је реалан, објективан и прихватљив за све, али опцију мирног разлаза у БиХ треба ставити као једну од релевантних и легалних опција у разговору о будућности.

Он је нагласио да види острашћеност у погледу повезивања самог Вучића, људи из Србије и из Републике Српске, као да су нешто страшно лоше учинили зато што се залажу за мир.

„У мојој концепцији је мирни разлаз, а не ратни. Али је очигледно да се фаворизују они који су за рат, као што су рецимо (Жељко) Комшић, (Шефик) Џаферовић, који су прихватили да се бомбардовањем и интервенцијом НАТО-а одвоји Косово од Србије и то је за њих легално, а помињати миран разлаз у БиХ, то је за њих страшна ствар, коју треба избјећи на сваки начин“, рекао је Додик.

Он је додао да је њихова (Комшићева и Џаферовићева) концепција да спријече било какав разговор о тој теми, јер за њих постоји само концепт који иде за тим да се БиХ унитаризује и да буде држава за Бошњаке-муслимане, те да они доминантно воде главну ријеч.

„Они не виде право других, него само право мајоризације других у БиХ од бошњачке политике“, истакао је Додик.

Он је рекао да је Жељко Комшић, који није легитимни представник Хрвата у БиХ, најгласнији у оспоравању било каквог помена да се нешто у БиХ постави као рјешење.

Дефинитивно, њихов концепт је унитарна БиХ у којој ће Бошњаци мајоризовати и Србе и Хрвате. Значајно су успјели са Хрватима, а са Србима неће. Прије ћемо ми изаћи из БиХ, него што ће они успјети да нам наметну такву позицију“, поручио је Додик.

Он је истакао да је немогуће да ти исти са којим мора да сједи сваки дан одвоје проблем самопроглашеног Косова од проблема унутрашњих односа у БиХ.

То је немогуће. Не може, поготово у идентичним ситуацијама, да важи један концепт за Косово, а за Републику Српску да кажу – ‘ви ћутите и останите онако како ми мислимо да треба да буде’. То се, наравно, неће дешавати. Зато ћемо морати да водимо дијалог и Србија је ту незаобилазна земља за успостављање регионалог мира“, нагласио је Додик.

Он је констатовао да се у БиХ урушава подршка разговору континуитета и постојању два ентитета и три конститутивна народа, те да зато Србија мора да каже нешто о томе.

Предсједавајући Предсједништва је оцијенио да други хоће да ућуткају Србију и да кажу да је у реду њихово залагање да се насилно одвоји Косово, а са друге стране да Србија треба да подржи њихове амбиције да се направи БиХ само за један народ.

Наравно да то не иде и упорно ћу долазити овдје код Вучића и убјеђивати га. Мислим да је он човјек који у детаље разумије ситуацију у БиХ и понекад и разумијем његов опрез у вези са укупном ситуацијом у самој БиХ“, рекао је Додик.

Он је подсјетио и на харангу која се водила против Вучића, Србије и Српске након што је Србија донирала вакцине Сарајеву које су тражили и прихватили.

Њих интересује једино слаба Србија, јер само слаба Србија може да им омогући да развијају своје политичке концепте у БиХ. На њихову жалост, а на нашу радост, Србија је све моћнија и јача, што можемо да посвједочимо на разним мјестима“, рекао је Додик.

Он је навео да исто покушава нешто да уради и у Републици Српској и да зна шта значи обезбиједити локацију, градити ауто-пут, пруге, рјешавати имовинско-правне односе, проблеме тендера и на крају да се обезбиједи новац за све, што није нимало лако, тако да Србија заслужује аплаузе за све што је урадила до сада.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар