Федерација/БиХ

Додик: Интерес СНСД за формирање власти на нивоу БиХ у сталном је опадању

„САСТАНАК СА ЛИДЕРИМА СДА И ХДЗ БиХ СИГУРНО НЕЋУ ЈА ИНИЦИРАТИ“
  • Ако мисле да треба да буде формиран Савјет министара, нека предсједавајући Предсједништва БиХ сазове сједницу да именујемо предсједавајућег, потом да Парламент организује сједницу и наши људи и људи из наше коалиције ће доћи на сједницу и све завршити у једном дану. Ако мисле да треба овако да буде, нека раде овако. То је њихов избор, није мој
  • Позивају се на наводно поштовање закона, а исти ти не поштују Закон о избору Савјета министара, који јасно каже да је 15 дана након конституисања Колегијума Представничког дома Предсједништво обавезно да предложи кандидата за предсједавајућег Савјета министара. Наравно то се није десило. Али, и то је њихов избор, а не мој

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да он сигурно неће бити тај који ће иницирати неки тројни састанак“ са лидерима који су изборни побједници у свом конститутивном народ, Бакиром Изетбеговићем (СДА) и Драганом Човићем (ХДЗ БиХ), јер, како тврди, интерес његове странке за формирање власти на нивоу БиХ у сталном је опадању.

Сигуран сам да неки такав састанак и разговор нећу иницирати нити потенцирати, имајући у виду да су неке ствари које сам потенцирао у Предсједништву пропале. Не видим разлога зашто бих се бламирао у вези са тим. Поздравио сам се и са својом добром намјером да нешто учиним на том плану. Ако мисле да треба да буде формиран Савјет министара, нека предсједавајући Предсједништва БиХ сазове сједницу да именујемо предсједавајућег, потом да Парламент организује сједницу и наши људи и људи из наше коалиције ће доћи на сједницу и све завршити у једном дану. Ако мисле да треба овако да буде, нека раде овако. То је њихов избор, није мој“, рекао је Додик.

На питање да ли ће наредни састанак ХДЗ-а БиХ и СДА довести до било каквих помака, Додик је казао да је ријеч о састанку двије странке и да се ради о њиховој интерној страначкој комуникацији“.

Колико сам упознат, тај састанак ће третирати односе у ФБиХ и позицију хрватског народа који је мајоризован од стране Бошњака и промјене изборног система у којем би требало ојачати позицију конститутивног народа да бира своје политичке представнике, а не да му неко други бира те политичке представнике. Колико сам разумио, то ће бити основа разговора који ће имати ове двије политичке партије. Поред тога, колико ми је познато, биће ријечи и о формирању власти у ФБиХ и на нивоу БиХ. Сасвим сигурно нову димензију разговора даће и питање избора у Мостару. Колико ја могу да процјењујем, тема тих разговора је оно што би било смислено да се нађе на столу. Што се тиче власти на нивоу БиХ, у заједничким институцијама, мислим да то више и није тема којом треба нешто посебно да се бавимо. Ствар је ту потпуно јасна у погледу нехтијења или условљавања након избора“, рекао је Додик.

Додао је да су цијели постизборни период, који траје више од годину дана, обиљежиле различите квалификације и дисквалификације, етикетирања и пребацивања одговорности оних који се позивају на закон, а сами га на најгрубљи начин крше.

Наш став је да смо спремни да буде изабран Савјет министара, али морам да кажем да је ентузијазам код мојих људи у странци знатно опао у том погледу. Понавља се иста матрица када је ријеч о проблемима у вези са формирањем институција на нивоу БиХ. Позивају се на наводно поштовање закона, а исти ти не поштују Закон о избору Савјета министара, који јасно каже да је 15 дана након конституисања Колегијума Представничког дома Предсједништво обавезно да предложи кандидата за предсједавајућег Савјета министара. Наравно то се није десило. Али, то је њихов избор, а не мој. Константно имају потребу да коментаришу ствари како њима одговара, што је само дио политичког миљеа у БиХ, који је губљење сваке врсте логике. Добро је Андрић рекао: ‘Када уђете у БиХ престаје логика’. Тако је и овдје“, рекао је Додик.

На питање до када ће СНСД и његови коалициони партнери имати стрпљења да чекају да се ствари у БиХ помјере и да коначно БиХ изађе из ћорсокака, Додик је рекао да то у овом тренутку није приоритет.

Они који сада сједе у Савјету министара и раније су сједили и отворено били против било каквог развојног пројекта у Републици Српској и против Републике Српске, у смислу прибављања финансијске подршке, кредита, нападали су институције, говорили како се много задужујемо… Сада када им је потребно да се зарад њихових рачуна буду успостављени односи у Парламенту, то повлаче као свој најважнији аргумент, као, ето, они желе да помогну“, рекао је Додик.

(Глас Српске)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар