Федерација/БиХ

Додик: Искористићу сваки начин који се укаже да срушим антидејтонску БиХ

„НАС ОНЕМОГУЋАВАЈУ ДА СЕ РАЗВИЈАМО ДЕМОКРАТСКИ И ЕКОНОМСКИ – УЗЕЛИ СУ НАМ СВА ШРАВА“
  • „БиХ је неодржива и пропала земља – пројекат међународног фактора… Република Српска има своју линију, границу према другом ентитету и мислим да ће та граница бити међународна“
  • „Срби, као конститутивни народ у БиХ, имају право на самоопредјељење. Референдум је реалан и никада не смијемо остати без те реалности, али морамо бити озбиљни људи. Морамо имати историјско стрпљење. Када би расписали референдум за самосталном Републиком Српском повезаном са Србијом и државном заједницом са Србијом, али не да у тој интеграцији изгубимо Српску, нама не треба међународно признање, јер је Србија независна држава“
  • „Никада нисам тражио Ђукановићеву подршку. Задњих 10 година покушавао је да од Срба прави Црногорце. Његова политика је опасна за добре односе Срба и Црногораца. Ближи су му Бошњаци, Хрвати, Албанци… Ђукановић ће бити неважан, чим не буде важан Западу да спроводи његове интересе. Ђукановићеви људи из државне безбједности су у Требињу роварили и рушили моју политику. Због тога подржава коалицију За будућност Никшића на изборима у недјељу“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да брани дејтонску БиХ, а ову антидејтонску руши, те да је неуспјешан покушај да кроз БиХ наметну мајоризацију Срба.

„Искористићу сваки начин који се укаже да срушим антидејтонску БиХ. Нас онемогућавају да се развијамо демократски и економски и узели су нам сва права“, рекао је Додик за „Прву ТВ“ у Црној Гори.

Додик је рекао да не разумије дух Дејтона, али да зна шта је Дејтонски споразум и да њега поштује.

Он је оцијенио да је БиХ неодржива и пропала земља, те пројекат међународног фактора, као и да је међународни представник у БиХ „највећи блеф међународне заједнице“.

„Када год дође неки страни амбасадор понавља се иста прича да се мајоризују Срби и Хрвати, а да се све централизује. Срби за то немају разлога, Република Српска има своју линију, границу према другом ентитету и мислим да ће та граница бити међународна“, рекао је Додик.

Додик је истакао да Срби, као конститутиван народ у БиХ, имају право на самоопредјељење.

„Референдум је реалан и никада не смијемо остати без те реалности, али морамо бити озбиљни људи. Морамо имати историјско стрпљење. Када би расписали референдум за самосталном Републиком Српском повезаном са Србијом и државном заједницом са Србијом, али не да у тој интеграцији изгубимо Српску нама не треба међународно признање, јер је Србија независна држава“, рекао је Додик.

Оцијенивши да је историја БиХ трагична, Додик је указао да Срби, Хрвати и Муслимани никада у историји нису били на истој страни, него увјек супротно.

„Покушај да кроз БиХ наметну мајоризацију Срба је неуспјешан. Прије ће се Европа распасти, него што ће БиХ ући у ЕУ“, поручио је Додик.

Он је нагласио да је највећи национални интерес Србије – Република Српска у којој живи милион и по Срба, као и да Косово буде интегрисао у састав Србије.

Одговарајући на питање о `српском свијету`, Додик је рекао да је интеграција највећи степен заштите Срба.

„Драго ми је што је Србија утврдила да је њен приоритет Република Српска и да брани Републику Српску. Тамо гдје постоји српски народ тамо и Србија има свој државни интерес. Морамо штитити и Србе у Црној Гори и то је државни интерес Србије“, рекао је Додик.

Додик је поручио да Срби у БиХ неће дозволити да БиХ уђе у НАТО.

„То је завршено. НАТО је бомбардовао Србе осиромашеним уранијум и страшно је гледати у болницама дјецу која су обољела од посљедица бомбардовања осиромашеним уранијумом“, рекао је Додик.

Додик је рекао да су све покушали да га сруше, али да га је народ поново изабрао, а да његов противкандидат Младен Иванић има контакте са британским службама.

„Вјерујем у идентитет српског народа и борим се за његову вјеру, језик, писмо, славу“, рекао је Додик.

Црна Гора не може бити слободна ако се негира постојање Срба

Црна Гора не може бити слободна ако се негира постојање Срба који чине 30 одсто становништва, рекао је Додик и поручио да ће се супротставити свима који угрожавају права Срба у Црној Гори.

Додик је упитао како у Црној Гори не може Србин бити предсједник Скупштине или градоначелник Подгорице, а у Републици Српској високи функционер СНСД-а Игор Радојичић је у три мандата био предсједник Скупштине и у једном мандату градоначелник Бањалуке.

Он је истакао да је подржавао литије у Црној Гори и борбу Српске православне цркве (СПЦ) и српског народа за одбрану светиња од тада изгласаног закона.

„Данас снажно подржавам коалицију ‘За будућност Никшића’ и позивам људе да подрже ту коалицију, јер је то најбоља понуда за изборе 14. марта и гарант за добре везе Црне Горе и Републике Српске и Србије. Позивам их да гласају за коалицију ‘За будућност Никшића'“, изјавио је Додик за „Прву ТВ“ у Црној Гори.

Додик је навео да са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем није имао никакав посао.

„Ђукановић је одбио мој приједлог да направимо специјалне везе с Републиком Српском, Ђукановић то није желио, да не би вријеђао Сарајево“, рекао је Додик, присјећајући се првог значајнијег политичког мимоилажења са Ђукановићем.

Коментаришући црногорско признавање самопроглашеног Косова, он је оцијенио да је у најмању руку и политички безобразно признати Косово када се српски народ бори за територијални интегритет Србије и одбрану Косова.

„Ја никада нисам тражио његову (Ђукановићеву) подршку. Задњих 10 година покушавао је да од Срба прави Црногорце. Његова политика је опасна за добре односе Срба и Црногораца. Ближи су му Бошњаци, Хрвати, Албанци“, оцијенио је Додик.

Он је поручио свакој власти у Црној Гори да не може елиминисати трећину популације Срба, истичући да је то политички безобразно и некоректно, што је покушао Ђукановић.

„Ђукановић ће бити неважан, чим не буде важан Западу да спроводи његове интересе. Имам право да кажем да су Ђукановићеви људи из државне безбједности у Требињу роварили и рушили моју политику“, рекао је Додик и поновио да и због тога подржава коалицију „За будућност Никшића“ на изборима у недјељу.

Додик је оптужио Ђукановића да је учествовао у повезаности тајних служби Црне Горе и БиХ да прате њега, руководство Републике Српске и предсједника Србије Александра Вучића „и да имају интензивне састанке и сусрете, а једном су били у Требињу“.

„Њихова главна тема је спречавање руског интереса на Балкану. Они да спријече руски утицај на Балкану? Тражим да не роваре по Републици Српској, ја не роварим“, нагласио је Додик.

Он је рекао да се Ђукановић сам срушио када је ударио на СПЦ, а „једном се спасио на наводном државном удару (2016. године)“.

„Срби у Црној Гори су народ и тражим њихова права и њихов статус у Црној Гори. Ја Црногорце у Републици Српској доживљавам као наше, а не као непријатеље“, рекао је Додик и додао да 10 до 15 година није у контакту са Ђукановићем.

Он је рекао да је, док су биле литије у Црној Гори, одбио да Ђукановић дође у Сарајево, додајући да „човјек који руши Србе у Црној Гори неће доћи у БиХ и није дошао“.

Додик је рекао да Срби „немају разлога да било шта поштују код Ђукановића, јер је он непријатељ Срба у Црној Гори“.

„Дан жалости је био у Сарајеву када је Ђукановић изгубио у Црној Гори. Однос Црне Горе, Србије и Републике Српске мора бити најбољи, а што је тај однос лош то је урадио Мило Ђукановић“, истакао је Додик.

Говорећи о злочинима у БиХ, Додик је подсјетио да је Ђукановић „подржавао причу у Сребреници“ и упитао зашто Ђукановић „није причао 2000. године да је био геноцид“.

„Не признајем те конвертите“, нагласио је Додик.

Он је пновио да тамо гдје постоји српски народ, тамо и Србија има свој државни интерес.

„Морамо штитити и Србе у Црној Гори и то је државни интерес Србије. Срби су били у заблуди да велики свијет доноси добра рјешења. Интеграција је највећи степен заштите Срба“, истакао је Додик.

Поручио је да и у Црној Гори Срби имају право на српски језик, школе, историју.

Појашњавајући ситуацију када је предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић честитао Дан Републике Српске, 9. јануар, Додик је навео да је „он (Кривокапић) рекао предсједници Српске (Жељки Цвијановић) да може јавно да то саопшти и користи и она је то урадила“.

„Јадно је да мора да ћути (премијер Црне Горе Здравко Кривокапић) витешки Црногорац јер су му дали кредит 750 милиона“, оцијенио је Додик, критикујући Кривокапића што је и он признао Косово и честитао им дан самопроглашене државности.

„Позивамо Кривокапића да посјети Бањалуку, позваће га и предсједник и премијер да дође. Шта је ту проблем? Хоћемо да имамо најбоље односе са Црном Гором, али хоћемо да српски народ буде слободан, да има своје мјесто и мора да партиципира у власти“, рекао је Додик.

Додик је критиковао политичко дјеловање црногорског бизнисмена Миодрага Даке Давидовића, наводећи да га познаје, али да с њим не одржава контакте.

„Са Давидовићем се знам, али не одржавам контакте. Сматрам да је погријешио што не подржава српске партије Црне Горе, Андрију Мандића и Милана Кнежевића који су преживјели тортуру коју би мало ко издржао. Требао је да подржи коалицију ‘За будућност Никшића’, али то није урадио и тиме Давидовић цијепа српски национални интерес у Црној Гори и то није добро“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да у Црној Гори није био више од 10 година, осим на сахрани митрополита црногорско-приморског Амфилохија, те да исто тако није био ни на некој црногорској телевизији.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар