Федерација/БиХ

Додик: Кад прелазим Саву увијек се питам да ли њоме тече вода или српска крв

СВИМА КОЈИ РАЗМИШЉАЈУ О УНИШТЕЊУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПОРУЧИО – ДА ПРЕСТАНУ
  • Српски члан Предсједништва БиХ нагласио да се у  Доњу Градину долази ради завјетовања на мир: „Овдје се завјетујем и да никада нећу одустати од свете заклетве српског народа да буде свој, да има слободу“
  • „Јасеновац само дио тешке приче страдања Срба у прошлом вијеку, у којем је преполовљен број српског народа и у којем су Србија и српски народ 16 година били у ратовима и 18 година под разним санкцијама. Чињеница да је дан прије пробоја из логора, овдје преко ријеке, убијено 700 жена говори да ни распад усташке државе и система није био довољан да одустану од убијања Срба“
  • „Озбиљна заблуда српског народа било је стварање Југославије у којој су Срби своју слободу дијелили са другима, наивно вјерујући да ће подијељена слобода довести до слободе за све, али се могло на крају вијека видјети да то није тако“
  • Додик је поручио да су Србија и Република Српска данас завјет српског народа, који позива на слободу, мир и развој: „Не желимо сукобе, али желимо да будемо уважавани и да велики моћници схвате да Срби у БиХ желе мир и хоће и воле Српску и да смо загледани у Србију као матицу нашег народа. Не сметају нам Бошњаци и Хрвати, али не можемо и не смијемо да изгубимо Српску, због наших предака који су страдали на многим мјестима“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас у Доњој Градини да је српски народ био изложен уништењу које је оставило посљедице на његовој снази и економији.

„Не окупљамо се овдје само да би одали пошту страдању појединаца, већ страдању народа, јер наш народ је систематски био изложен мучењу, страдању и уништењу које је оставило озбиљне посљедице на снагу и економију српског народа, али није смањило порив и жељу Срба за слободом“, рекао је Додик обраћајући се у Доњој Градини на обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Додик је подсјетио на стравична убиства српског народа, српске дјеце, која су починиле усташе у логору Јасеновац, те истакао да је из жеље да се не понови страдање створена Република Српска.

Он је нагласио да се увијек када пређе Саву пита се да ли је то ријека којом тече вода или српска крв.

Додик је поручио да у Доњу Градину долазе да би се завјетовали на мир.

„Овдје се завјетујем да никада нећу одустати од свете заклетве српског народа да буде свој, да има слободу“, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ указао је на важност да Српска заједно са Србијом обиљежава пробој јасеновачких логораша, али и друге важне историјске датуме, те напоменуо да је епидемија вируса корона спријечила што у Доњој Градини нема представника Србије већ су у Сремској Митровици.

Српски члан Предсједништва БиХ је напоменуо да је убијање Срба била званична политика Независне Државе Хрватске /НДХ/, због чега је страдао велики број српског народа. У НДХ је, додао је, промовисана идеја фашизма, нацизма, а циљ је био стварање хрватске државе из које ће елиминисати Србе и свакога кога не прихватају.

Додик је оцијенио да је Јасеновац само дио тешке приче страдања Срба у прошлом вијеку, у којем је преполовљен број српског народа и у којем су Србија и српски народ 16 година били у ратовима и 18 година под разним санкцијама.

„Чињеница да је дан прије пробоја из логора, овдје преко ријеке, убијено 700 жена говори да ни распад усташке државе и система није био довољан да одустану од убијања Срба“, рекао је Додик.

Он је навео да је од пробоја логораша прошло много година и да жеља комунистичких власти да униште причу о Јасеновцу није успјела, као што није успјело ни то да сви Срби буду побијени овдје на једном мјесту, али и на многим осталим стратиштима од Пага, Јадовна, Старе Градишке, Јасеновца, Крагујевца, Бањице…

„Нису успјели напросто зато што ми свједочимо тај неуспјех својим присуством овдје и на многим другим мјестима, јер да јесу, нас не би било овдје. Да су имали довољно времена да побију наше претке – то би успјели, јер су имали озбиљну жељу да то ураде“, рекао је Додик.

Он је нагласио да су Срби успјели преживјети и опстати јер су вјеровали у слободу, најважнију српску историјску ријеч.

Додик је подсјетио да је озбиљна заблуда српског народа било стварање Југославије у којој су Срби своју слободу дијелили са другима, наивно вјерујући да ће подијељена слобода довести до слободе за све, али да се могло на крају вијека видјети да то није тако.

Он је рекао да доласком у Доњу Градину не може да потисне бол коју је још као дијете имао слушајући живе приче о страдању и убиствима, те да се присјећа прича преживјелих о томе да је усташама била забава да баце мало дијете у вис и дочекају га на бајонету или да се кладе шта трудница која долази у логор носи, мушко или женско, па да то и провјере тако што јој распоре утробу.

Он је подсјетио и на свједочења убица на суђењима гдје се могло чути – „Зашто ми судите, само сам убио 63 српске дјеце, не више“.

„То је 63 рођендана, 63 радости и 63 плача. То је све оно што нико здраворазумски не може да прихвати и схвати, нити жели. Зато сјећање на Јасеновац, на сва страдања кроз историју морају остати дио наше културе сјећања. Не у смислу да позивамо на освету или рат већ на сјећање које ће спријечити и рат и страдање људи без обзира ко били“, рекао је Додик.

Он је нагласио да не може нико српском народу приписати да величину злочина који је доживо може да жели некоме другом, али и указао да се поново јављају усташке идеје на овим просторима.

Додик је захвалио предсједнику Хрватске Зорану Милановићу који је рекао да табла ХОС-а са усташким слоганом „За дом спремни“ мора бити уклоњена.

„Идеја предсједника Србије Александра Вучића прије неколико година је била храбра и одважна да заједно Српска и Србија обиљежавају овај дан и неке друге историјске дане. Само нас је епидемија вируса корона спријечила да не будемо данас заједно овдје“, рекао је Додик.

Он је поручио да су Србија и Република Српска данас завјет српског народа, који позива на слободу, мир и развој.

„Не желимо сукобе, али желимо да будемо уважавани и да велики моћници схвате да Срби у БиХ желе мир и хоће и воле Српску и да смо загледани у Србију као матицу нашег народа. Не сметају нам Бошњаци и Хрвати, али не можемо и не смијемо да изгубимо Српску, због наших предака који су страдали на многим мјестима“, истакао је Додик.

Он је нагласио да Српска није настала на злочину, нити жељи да почини злочин, јер се српски народ бранио и одбранио своју слободу, коју не могу да униште ни појединци из ОХР-а, наметнуте институције.

Додик је рекао да Срби желе дејтонску БиХ и да ће бранити дејтонско уређење иако је значајно уништено од других, те поручио онима који размишљају о уништењу Републике Српске да са тим престану.

Он је нагласио да младим генерацијама мора бити предато сјећање на Јасеновац да би схватили колико је ужасан злочин ту почињен, а не да би га у будућности и сами чинили.

Додик је рекао да ће након епидемије вируса корона многи процеси у свијету бити сложени, како политички тако и економски, те позвао све да се окупе око идеје европског мира, сарадње европских народа, уважавања слободе и сарадње која ће омогућити да демократски развијени свијет преброди ово тешко вријеме.

„Вјерујем у миротворну улогу Србије, њеног предсједника Вучића али и у оно у шта се заклиње демократски свијет – мир, сарадња међу народима и државама и у Европи и од САД, Кине, Велике Британије, Русије и свих који су усмјерени на то да уважавају и поштују своје али и друге“, рекао је Додик.

Он је позвао на одбацивање политичких сукоба, који могу довести до насиља, те да сви остану уједињени око санирања друштава од епидемије која наноси огромну штету. „Нека у сјећању живе жртве Јасеновца, Доње Градине. Морамо се одмакнути од наметнуте приче да се стално пребројавамо колико нас је овдје убијено. Можда је неко и хтио да овдје сахрани мањи број људи, а остале бацио у Саву или живи креч и ти се никада не могу пребројати“, рекао је Додик.

Он је поручио да треба да живи истина која је у сјећању и проживљеном искуству, а коју ће приказати и меморијални центар који ће бити изграђен у сарадњи са Србијом.

„Нека живе Република Српска, Србија и српски народ и вјечно сјећање на страдале Србе у Другом свјетском и осталим ратовима. Нека живе сви остали народи у миру и нека сарађују у миру и да одбацимо било какве покушаје да на овим просторима опет дође сукоб“, поручио је Додик.

Дан сјећања је због епидемије вируса корона ове године одржан уз присуство само највиших званичника Републике Српске и њених представника у институцијама БиХ.

Комеморативном скупу присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, те министри у Влади Српске, посланици у Народној скупштини. Скупу су присуствовали и руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов, амерички амбасадор Ерик Нелсон, амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, представници дипломатског кора, јеврејске и ромске заједнице у Републици Српској, начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић и других општина у Српској.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар