Федерација/БиХ

Додик: Криза са пандемијом свима је показала – кризу Европске уније

„ЕПИДЕМИЈА НИЈЕ ВРИЈЕМЕ ЗА ПОЛИТИКУ ВЕЋ ЗА ЧУВАЊЕ ЖИВОТА И ПРИВРЕДЕ“
  • У интервјуу њемачком радију Deutsche Welle рекао:Неке од најјачих индустријских земаља се врло тешко носе с пандемијом. Шта можемо очекивати од БиХ с обзиром на њено компликовано уређење и бројне подјеле које постоје унутар политичких структура? Али, није БиХ јединствена у свијету по децентрализованом систему одлучивања и мислим да то не може бити препрека у борби са овом пандемијом
  • На питање да ли размишља о постављању пунктова полиције Републике Српске на ентитетској линији, као и на граници БиХ због пандемије, Додик је појаснио:  Имао сам у једном тренутку утисак да неки људи у ФБиХ немају баш најбољу слику с каквим се проблемом морамо носити и то је наравно пробудило рефлекс у мени да бар заштитимо Републику Српску, у којој сам и изабран. Не мислим да се ово питање може рјешавати ангажовањем полиције, али ако буде морала да се ангажује и полиција, искључиво у здравствене сврхе, ми ћемо то урадити
  • Српски члан Предсједништва БиХ у интервјуу није крио разочарање понашањем ЕУ према цијелом региону, а не само према БиХ, подовом пандемије: „Цијели регион се опредијелио за европске интеграције, а прва криза, у којој је ЕУ требало да покаже да цијени приврженост региона евроинтеграцијама, показала нам је да Унија није од користи ни својим чланицама (Италија) и питам се како је онда било ко могао да очекује да ће помоћи сусједима?“
  • Ми смо се онда обратили онима који нам нису затворили врата и очекујем да нам и Кина и Турска помогну, на чему сам им неизмјерно захвалан“       

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да ванредна ситуација у БиХ због епидемије вирусом корона није вријеме ни за какву политику, осим оне која ће осигурати да се сачувају људи и привредна активност колико-толико.

Додик је нагласио да здравствени систем БиХ сигурно није на нивоу здравствених система развијених европских држава, али као што се могло видјети, ни те државе нису способне да на жељени начин одговоре овој пандемији.

„Ми радимо оно што можемо, у складу са могућностима које имамо. Пошто те могућности нису превелике, али се надамо да ће бити довољне, онда смо ријешили да се усмјеримо на превентивне мјере, које су већ дале резултате“, рекао је Додик за Deutsche Welle .

Он је подсјетио да су у Републици Српској одмах након првих регистрованих случајева обољелих од вируса корона затворене школе, а неколико дана касније и тржни центри, кафићи, док се у Федерацији БиХ, због мањег броја заражених, надлежни нису одлучили на исте мјере кад и Република Српска, али су посљедњих дана и тамо на снази мјере карантина.

„Сигуран сам да здравствени радници у цијелој БиХ чине све што могу да се одупремо таласу новообољелих. Неке од најјачих индустријских земаља се врло тешко носе с пандемијом. Шта можемо очекивати од БиХ с обзиром на њено компликовано уређење и бројне подјеле које постоје унутар политичких структура? Није БиХ јединствена у свијету по децентрализованом систему одлучивања и мислим да то не може бити препрека у борби са овом пандемијом“, рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да подјеле нису и неће бити испољаване док траје криза у вези са пандемијом, јер су људски животи изнад сваке политике, па била она и најбоља политика на свијету.

На питање да ли размишља о постављању пунктова полиције Републике Српске на ентитетској линији, као и на граници БиХ због пандемије, Додик је појаснио да је потребно знати контекст тод дијела његове изјаве.

Првих неколико дана био сам веома разочаран како се ствари споро рјешавају, иако је одлука о томе шта и како треба чинити донијета веома брзо. Ни сада ми није јасно зашто се нешто ради три дана, ако може бити урађено одмах. Ово је ванредна ситуација, и није само важно какву одлуку доносите, већ и колико брзо то чините.

Имао сам у једном тренутку утисак да неки људи у ФБиХ немају баш најбољу слику с каквим се проблемом морамо носити и то је наравно пробудило рефлекс у мени да бар заштитимо Републику Српску, у којој сам и изабран. Не мислим да се ово питање може рјешавати ангажовањем полиције, али ако буде морала да се ангажује и полиција, искључиво у здравствене сврхе, ми ћемо то урадити“, нагласио је Додик.

Он је рекао ако полиција за неких 20 евра на граници пушта људе да илегално улазе у БиХ, мимо процедура прописаних у овој ситуацији, онда се мора имати начина да се заштите грађани.

Шта ће грађани имати од тога што је тај полицајац суспендован, ако људи које су пропустили заразе десетине других грађана? Мислим да и Република Српска, баш као и Федерација БиХ могу и морају да се додатно штите на границама употребом полиције, ако се за тим укаже потреба“, истакао је Додик.

На питање да ли користи кризу да би спровео своје политичке циљеве или да се приближи њиховом остваривању с обзиром да је та његова изјава изазвала жестоке реакције у ФБиХ, српски члан Предсједништва БиХ је рекао да није примијетио те жестоке реакције у ФБиХ.

„Дозволите да нисам примијетио, како рекосте, жестоке реакције у Федерацији БиХ, на ту моју изјаву. Могуће због обавеза које имам ових дана, а тичу се буквално спашавања живота свих у БиХ. Моја политика је свих ових година била толико транспарентна и јасна да не видим никога ко око тога има дилему. Не припадам људима који би у политици лешинарили или ловили у мутном. Немам шта да скривам и нема разлога да се скривам иза нечега, посебно не иза ванредне ситуације у којој су сви, без обзира на ентитет, нацију, политику или вјеру“, поручио је Додик.

Он је нагласио да ванредна ситуација у БиХ није вријеме ни за какву политику, осим оне која ће осигурати да се сачувају људе и привредна активност колико-толико, те да ће бити времена за политике, али када ово све прође.

Говорећи о сарадњи са друга два члана Предсједништва БиХ у вријеме пандемије вируса корона, Додик је рекао да питање спашавања живота за њега није политичко питање, мада је политика неопходна и за спровођење мјера у остваривању таквог циља.

Зато нико у Предсједништву БиХ нема дилему да се мора учинити све да се сачувају у првом реду људи, а онда и економски потенцијал земље. Могу да кажем да на овом питању имам коректну сарадњу са друга два члана Предсједништва“, рекао је Додик.

На питање шта је спреман да учини као члан Предсједништва БиХ да спријечи или барем смањи сваку могућу политизацију садашњег стања, Додик је рекао да је спреман на оно што је до њега, да сам не политизује ово стање и да се понаша одговорно према народу и проблему који је пред свима у БиХ.

Он је навео да не крије разочарање понашањем ЕУ према цијелом региону, а не само према БиХ, када је ријеч о овој пандемији.

Цијели регион се опредијелио за европске интеграције и у том процесу су многи морали да се одричу и неких других партнерстава, јер то није било у складу с спољном политиком ЕУ. Прва криза, у којој је ЕУ требало да покаже да цијени приврженост региона евроинтеграцијама, показала нам је у ствари кризу саме ЕУ. Унија није била од користи ни својим чланицама (Италија) и питам се како је онда било ко могао да очекује да ће помоћи сусједима. Ми смо се онда обратили онима који нам нису затворили врата и очекујем да нам и Кина и Турска помогну, на чему сам им неизмјерно захвалан“, истакао је Додик.

Открио је да га је неко прије 15 дана питао шта очекује од Њемачке и осталих држава чланица ЕУ у вријеме пандемије – да би рекао да очекује да помогну и оправдају повјерење, али и своју улогу важног актера у међународним односима.

„Данас, 15 дана касније имам само један одговор – очекујем да се и Њамачка и остале државе ЕУ што боље изборе са овом пандемијом, а ако поред тога могу да помогну и нама, бићемо им захвални“, навео је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар