Федерација/БиХ

Додик: Мирни разлаз у БиХ је једино што ће бити остварено у наредном периоду

„ПОЛЕМИКА ОКО МИРНОГ РАЗЛАЗА У БиХ СЕ ВОДИ - КАО ДА СЕ ВОДИ РАТ“
  • „У условима када Изетбеговић и његова партија доносе декларације како треба БиХ организовати без ентитета и без конститутивних народа, онда једина варијанта која може бити реална јесте да се мирно разиђемо“
  • „Ни ја нисам за промјену граница. Граница између Републике Српске и другог ентитета успостављена је међународним спразумом и она је дефинитивна и неће се мијењати“

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је мирни разлаз у БиХ једина опција која ће сигурно бити остварена у неком наредном периоду и истакао да није за промјену граница ентитета јер је „граница између Републике Српске и другог ентитета успостављена међународним спразумом и дефинитивна и неће се мијењати“.

„Као да је неко објавио рат у БиХ, тако се полемика води, а у суштини разговарало се и разговара се о могућности мирног разлаза у БиХ, што је једина опција која ће сигурно бити остварена у неком наредном периоду“, рекао је Додик новинарима на полигону „Пасуљанске ливаде“, гдје је са предсједником Србије Александром Вучићем присуствовао вјежби Војске и полиције „Одговор 2021“.

Додик је навео да лидер СДА Бакир Изетбеговић и његов вокалбулар иду за тим да Србе у Републици Српској и читавој БиХ назове агресором, „а желио би да опет остану у БиХ како би се ‘искијавао’ на њима разним концепцијама његовог оца које су успостављене још давно у вези с муслиманском државом“.

Према његовим ријечима, муслимани би у тој држави „доминантно одлучивали о свему у БиХ и владали, Срби вјечито били кажњени, а они који би се некако могли домоћи Србије, он (Изетбеговић) им препоручује да то и ураде“.

„Наравно да се то неће десити, у условима када он и његова партија разговарају о томе и доносе декларације како треба БиХ организовати без ентитета и без конститутивних народа, онда једина варијанта која може бити реална јесте да се мирно разиђемо и то је нешто што ја посљедњих година апсолутно преферирам и мислим да је то једино и реално“, нагласио је Додик.

Он је додао да му је драго што је дошло до тог разговора у самој БиХ.

„Они желе да мобилишу све оне који су их пратили низ година и у самом рату и могли смо да видимо ту хистерију. Многи говоре, бар што се тиче БиХ, да неће бити и даље нису за промјену граница. Наравно, ни ја нисам за промјену граница. Граница између Републике Српске и другог ентитета успостављена је међународним спразумом и она је дефинитивна и неће се мијењати“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, граница постоји, она је међународно призната јер сам чин да је саставни дио међународног уговора говори о томе да она има међународно признање.

„Наставиће се та полемика у БиХ, али ово што предсједник Вучић каже, заиста и код нас у Републици Српској постоје они који су – чим се појавила та прича – нашли за сходно да нападну прије свега Републику Српску и српску страну у цјелини. Тај аутошовинизам који постоји апсолутно се исказује сваком приликом и на сваком мјесту од оних који су вјечити пратиоци неких великих умова или идеја које долазе из Сарајева“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар