Федерација/БиХ

Додик: Можда је Бајден Бошњацима пријатељ, али је Република Српска неупитна

„СРБИ НИКАДА НИСУ БИЛИ СВЈЕСНИЈИ СВОГ ИДЕНТИТЕТА НЕГО ШТО СУ ДАНАС“
  • БиХ не треба да постоји, јер то није реална прича. Што су срушили Југославију, Чехословачку, Совјетски Савез, а ми као морамо заједно? Имамо страшну заједничку историју, и увијек смо били на различитим странама, ми Срби побједници, а ови други уз освајаче
  • Онима у Сарајеву није довољно што су им преци били у Ханџар-дивизији и дијелу фашистичких формација са којима се свијет тада обрачунао. Око 400.000 Срба отишло је из ФБиХ, а исто толико из Републике Српске Хрвата и Бошњака. Међутим, само се спомиње једна страна, а гдје је друга? Ми не желимо доминацију. Наша жеља је само Република Српска. Бошњаци желе доминацију на српским просторима, а и оним који припадају хрватском корпусу“
  • У Сарајеву је створена таква еуфорија као да ће се 6. флота искрцати са Јадрана, и у наредних шест мјесеци поравнати Републику Српску све до посљедње жеље Сарајева

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да филм „Дара из Јасеновца“ свједочи о монструозности НДХ над Србима, те да ће сигурно допринијети да истина о злочинима у овом усташком логору не буде гурнута у заборав, што је настојао да учини комунистички режим у бившој Југославији.

„Монструозност, начин страдања на који су се убиства (у Јасеновцу) вршила словили су само у причама наших људи који су то преживјели“, рекао је Додик.

Он је нагласио да су комунистички режим, Тито и његови сљедбеници, бјежали од те теме и учинили све да се она гурне у заборав, не само због идеје о братству и јединству већ и због политике која би снажно оцрнила НДХ и усташке злочине над Србима.

„Наравно да би за Хрвате било тешко да носе кроз историју тај терет. Зато имате ситуацију да је Диани Будисављевић, која је спасила неколико десетина хиљада српске дјеце са Козаре, сву документацију одузела ОЗНА, комунистичка тајна служба и уништила је, тако да се није ни могло знати гдје су та дјеца отишла. Напросто, та истина је некако скрајнута, све се базирало на причи да су то жртве фашизма, а то су Срби, жртве усташа-Хрвата тога времена који су масовно убијали Србе гдје год су стигли“, рекао је Додик за телевизију „МИС“.

Додик је оцијенио да је филм Предрага Антонијевића темељан у разоткривању свега онога што јесте Јасеновац и истакао да ће многе будуће генерације моћи да се упознају са монструозношћу НДХ управо гледајући то остварење.

„То је био успјешан приказ, али само дијела страдања и онога што се тамо десило. Вјерујем да ће то кроз серију која ће ићи, бити још свеобухватније и на прави начин приказано“, истакао је он.

Додик је рекао да је Поткозарје страдалнички крај, те да нема куће из које није неко страдао у Другом свјетском рату, најчешће у Старој Градишци и Јасеновцу, који су чинили систем усташких логора гдје су чињени масовни злочини над Србима. Он је навео да је много људи страдало и мимо логора приликом хапшења и опкољавања српских села.

„У мом селу Мрчевци, недалеко од моје родне куће усташе су стријељале 148 мјештана у раним јутарњим часовима, након што су их опколиле. Нема села гдје није убијено неколико десетина становника у збјеговима и походима усташа“, истакао је Додик.

Додик је поручио и да Срби нису никада били свјеснији свог идентитета него данас, те да је најважније да имају заједничке ставове о питању прошлости, садашњости и будућности.

„Увијек смо били некако на крају, кроз приче комунистичког система, па онда и међународне заједнице која нам је наметнула некакву колективну одговорност за дешавања у посљедњем рату“, рекао је Додик.

Он је истакао да таква реторика стиже из политичког Сарајева.

„Није им довољно што су им преци били у Ханџар-дивизији и дио фашистичких формација са којима се свијет тада обрачунао. Срби су највећи страдалнички народ. Зар треба да набрајам наша стратишта: Пребиловци, Паг, Јадовно, Јасеновац, Шушњар, Гаравице, Дракулићи, трагедија Козаре, Брод на Дрини… „, истакао је Додик.

„Зашто да се некоме извињавамо? Од 1992 – 1995 страдало је 28.000 Срба, за оне лоше ствари које смо починили одговорали смо, и војни и политички врх, у Хагу, али и пред домаћим судовима и стављамо тачку на ту причу“, рекао је Додик.

И то је један од разлога зашто сматра да БиХ као унитарна жеља из Сарајева не може проћи.

„БиХ не треба да постоји, јер то није реална прича. Што су срушили Југославију, Чехословачку, Совјетски Савез, а ми као морамо заједно? Имамо страшну заједничку историју, и увијек смо били на различитим странама, ми Срби побједници, а ови други уз освајаче“, нагласио је Додик.

Додик истиче и различите перцепције миграције становништва, како се форсира једна прича и једна страна, а она друга ставља у запећак.

„Око 400.000 Срба из Федерације БиХ отишло је са тог простора, и исто толико из Републике Српске Хрвата и Бошњака. Међутим, само се спомиње једна страна, а гдје је друга? Па, само из федералног Сарајева отишло је или протјерано је 120.000 Срба. Ми не желимо доминацију. Наша жеља је само Република Српска. Док Бошњаци желе доминацију на српским просторима, а и оним који припадају хрватском корпусу“, поручује Додик.

Додик истиче и лажну наду које подгријава политичко Сарајево око доласка Бајдена на чело Сједињених Америчких Држава.

„У Сарајеву је створена таква еуфорија као да ће се 6. флота искрцати са Јадрана, и у наредних шест мјесеци поравнати Републику Српску све до посљедње жеље Сарајева. Можда је Бајден њихов пријатељ, можда ће бити некаквих притисака, али Република Српска је неупитна категорија, и то их највише боли“ нагласио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар