Федерација/БиХ

Додик најавио блокаду пројеката за ФБиХ док год Сарајево буде блокирало пројекте Српске

ЗАТРАЖИО СМЈЕНУ ШЕФИКА ЏАФЕРОВИЋА И КРИВИЧНО ГОЊЕЊЕ КРИСТИЈАНА ШМИТА
  • Шефик Џаферовић и Жељко Комшић одбили стављање на дневни ред приступања БиХ Отвореном Балкану и пројеката гасовода од Бијељине до Новог Града и аеродрома Требиње
  • Милорад Додик поднио Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против Џаферовића јер је самоиницијативно, неовлаштено и без одлуке Предсједништва БиХ учествовао у раду Кримске платформе у организацији украјинске дипломатије. А тиме је и прекршио Устав БиХ и нанио штету интересима Српске
  • Српски представници на нивоу БиХ блокираће све пројекте у ФБиХ, док се не омогући реализација пројеката за Републику Српску: „Не могу више да подржавам развојне пројекте у ФБиХ. Није ми драго, али тако морам да радим због патолошког односа друга два члана Предсједништва БиХ према развојним пројектима у Републици Српској. Њихова политика је антисрпска. Направљена је озбиљна штета Српској. То је малигно понашање Сарајева јер друга два члана Предсједништва БиХ раде и против интереса БиХ“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик данас је затражио смјену предсједавајућег Предсједништва Шефика Џаферовића зато што се лажно представља, крши Пословник о раду тог тијела и Устав БиХ.

Додик је раније данас поднио Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против Џаферовића „јер је самоиницијативно, неовлаштено и без одлуке Предсједништва БиХ учествовао у раду Кримске платформе у организацији украјинске дипломатије.

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци навео да је на сједници Предсједништва БиХ предложио пет тачака дневног реда које Џаферовић и Жељко Комшић одбили.

– То довољно говори о односу друга два члана Предсједништва БиХ према Републици Српској. Српски представници на нивоу БиХ блокираће све пројекте у ФБиХ, док се не омогући реализација пројеката за Републику Српску – упозорио је политичко Сарајево српски члан Предсједништва.

– Не могу више да подржавам развојне пројекте у ФБиХ. Није ми драго, али тако морам да радим због патолошког односа друга два члана Предсједништва БиХ према развојним пројектима у Републици Српској. Њихова политика је антисрпска – рекао је Додик.

И додао: „Направљена је озбиљна штета Српској. То је малигно понашање Сарајева јер друга два члана Предсједништва БиХ раде и против интереса БиХ“.

Додик је прецизирао да су Џаферовић и Комшић одбили и његов приједлог да се Кристијан Шмит, високи представник у БиХ којег Република Српска не признаје, удаљи из БиХ и да се против њега поднесе кривична пријава.

Додик је предложио да у дневни ред данашње сједнице Предсједништва буде уврштено и усвајање `нацрта основе за вођење преговора` ради закључивања међудржавног уговора између БиХ и Србије о изградњи гасовода „Нова источна интерконекција БиХ и Србије“ по правцу граница Србија-БиХ-Бијељина-Бањалука-Приједор-Нови Град.

Притом је истакао да би Република Српска, а и цијела БиХ, оствариле значајне економске бенефите, просперитет и напредак, реализовањем тог пројекта.

– Не треба занемарити ни географску повезаност Србије и БиХ и њихову узајамну просторну наслоњеност – наведено је у приједлогу и истакнуто да је тај пројекат уврштен у документ „Оквирна енергетска стратегија БиХ“ до 2035. године и означен као „високи приоритет за Српску и БиХ“.

Додик је у свом приједлогу указао: „Реализацијом овог пројекта обезбјеђује се диверсификација праваца и извора снабдијевања природним гасом ради безбједности снабдијевања природним гасом (Балкански ток – Турски ток, ТАП и ТАНАП, ЛНГ терминал у Александроуполису)“.

Подсјетио је и да су споразум о изградњи гасовода 16. марта прошле године потписали „Србијагас“ Нови Сад и „Гас-Рес“ Бањалука.

Додик је предложио да у дневни ред буде уврштено и доношење одлуке о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања меморандума о разумијевању и сарадњи на реализацији инфраструктурног пројекта „Изградња аеродрома Требиње“ између Савјета министара и Владе Србије, са нацртом меморандума.

Додик је истакао и да је и питање аеродрома у Требињу одбијено.

– Изградња аеродрома омогућава већи проток људи, робе, капитала, услуга и технологије, као и економски развој – истакао је Додик.

Осим тачака о гасоводу и аеродрому Требиње, Џаферовић и Комшић одбили су и приједлог српског члана Предсједништва БиХ да у дневни ред сједнице буде уврштен приједлог о приступању БиХ „Отвореном Балкану“.

Навео је да „Отворени Балкан“ има за циљ олакшавање или у потпуности либерализовање трговине робе и услуга, те омогућавање слободног кретања људи и капитала између земаља учесница ове иницијативе.

– “Отворени Балкан“ би убрзао промет робе и увезивање људи што би несумњиво утицало на бржи развој привреде и осталих сегмената живота становништва. Да би се остварио пуни потенцијал ове иницијативе потребно је да јој приступе све земље Балкана јер би то створило економски потентно и конкурентно тржиште од чак 18 милиона људи – навео је Додик.

Одбио давање агремана новом амбасадору Њемачке

Српски члан Предсједништва БиХ гласао је против давања агремана новом њемачком амбасадору у БиХ.

О том ће бити још један круг гласања, али је то Додик данас изричито одбио.

Гласао је и против ратификације споразума између Савјета министара БиХ и Велике Британије о запошљавању супружника чланова дипломатско-конзуларних представништава у БиХ.

Кривична пријава: Џаферовић је нанио штету Републици Српској

У пријави коју је Милорад Додик поднио Тужилаштву БиХ против Шефика Џаферовића је наведено да је Џаферовић злоупотријебио службени положај и овлаштења тако што је поступио противуставно и противно Пословнику о раду ове институције на нивоу БиХ и на тај начин оштетио Републику Српску.

Пријава је поднесена против Џаферовића због постојања основа сумње да је у својству члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ злоупотријебио свој службени положај и овлаштења у намјери теже повреди права другог, тако што је поступио противно одредби Устава БиХ која прописује надлежности Предсједништва БиХ.

Џаферовић се, стоји у пријави, „сумњичи да је поступио противно Пословнику о раду Предсједништва БиХ који регулише овлашћења чланова у раду Предсједништва, односно да су сви чланови Предсједништва БиХ подједнако надлежни за представљање и заједничко, дакле скупно, заступање Предсједништва и његових ставова, и то спрам јавности и других домаћих и иностраних институција“.

– Злоупотребом положаја и овлаштења нанесена је и штета другом – у овом случају Републици Српској јер је усљед незаконитог и неовлаштеног дјеловања Џаферовића, Република Српска спријечена да у конкретном случају искаже свој званични став путем српског члана Предсједништва БиХ који се бира са територије Републике Српске о овом важном питању спољне политике – наведено је у кривичној пријави.

Оваквим поступком, додаје се у пријави, теже је повриједио права чланова Предсједништва БиХ, те и право српског члана Предсједништва БиХ да остварује своја права из надлежности како је то прописано чланом В 3 а Устава БиХ, чиме је починио кривично дјело злоупотребе службеног положаја или овлаштења.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар