Федерација/БиХ

Додик: Нека СДА за почетак каже да БиХ не види као муслиманску земљу

„БиХ ЈЕ МОГУЋА САМО АКО ФУНКЦИОНИШЕ ПО СЛОВУ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА“
  • „Сматрам да би Србија требало да се укључи много више у рјешавање проблема у БиХ јер је Србија потписница Дејтонског мировног споразума“
  • Политика муслиманске СДА, која никада од 1995. није прихватила нову политичку и уставну реалност у БиХ, главна препрека функционисању БиХ каква је успостављена 1995. године
  • „Муслимани који се напајају комуникеима ПИК-а и даље форсирају тзв. руски утицај не би ли у антируској хистерији ушићарили какав поен за себе. Са политиком какву води СДА тешко је наћи тачку компромиса, посебно ако се узму у обзир и све учесталије ратнохушкачке изјаве шефа те партије“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да СДА тврдњом да БиХ дестабилизују сусједи, Србија и Хрватска, у ствари поручује да су проблем БиХ Срби и Хрвати, односно њихово постојање у БиХ уопште.

„Сматрам да би Србија требало да се укључи много више у рјешавање проблема у БиХ јер је Србија потписница Дејтонског мировног споразума, што јој даје за право да о свим питањима која се тичу уговора реагује. Захтјев западним земљама, као гарантима Дејтонског споразума, да се спроведу и подрже реформе у БиХ је порука да Србе и Хрвате не треба питати ни за шта и да је договор муслимана и западних држава довољан“, нагласио је Додик.

Он је рекао да је СДА пренебрегла чињеницу да је и Руска Федерација, такође, гарант споразума на којем почива БиХ, па је призивање интервенције међународног фактора који стоји као гарант споразума позив и Руској Федерацији да се укључи.

„Инсистирање на јачању државних институција, како их зове СДА, и истовремено поштовање Дејтонског споразума је шизофрена политика ове муслиманске партије која никада од 1995. није прихватила нову политичку и уставну реалност у БиХ, што је главна препрека функционисању БиХ каква је успостављена 1995. године“, рекао је Додик.

Инсистирање да се усаглашавају дејтонска рјешења какав је Дом народа у Федерацији БиХ /ФБиХ/ са недејтонским какав је дом народа у Републици Српској, каже Додик, искључено је, јер Устав БиХ познаје само Дом народа у ФБиХ.

Он је нагласио да у Републици Српској живи око 16 одсто несрба, док у ФБиХ живи око два одсто Срба, што је јасан показатељ и сигурности за повратнике и уважавања њихових права.

„Што се тиче питања границе за Србе и Хрвате – ту нема ништа спорно, али кочница у рјешавању тог проблема је код муслимана. СДА би за почетак требало да јасно каже да БиХ не види као муслиманску земљу, да поштује слово Дејтона, да уважава чињеницу да су Срби и Хрвати такође конститутивни народи, да са тим народима отвори поштен дијалог, а не да са међународном заједницом преговара и рјешења намеће другим народима“, навео је Додик.

Истицање руског утицаја у земљи у којој имамо директан пренос слома њемачког дипломате који овдје борави илегално, каже Додик, лицемјерје је за које је тешко наћи праву ријеч.

„Муслимани који се напајају комуникеима ПИК-а и даље форсирају тзв. руски утицај не би ли у антируској хистерији ушићарили какав поен за себе. Са таквом политиком какву води СДА тешко је наћи тачку компромиса, посебно ако се узму у обзир и све учесталије ратнохушкачке изјаве шефа те партије“, нагласио је Додик за Срну.

Он је поручио да је БиХ могућа само ако ће функционисати на слову Дејтонског споразума и ту и такву БиХ прихвата Република Српска.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар