Федерација/БиХ

Додик: Нема „Дејтона два“ – бошњачка страна је са Блинкеновим писмом добила по носу

ЗАПАДНИМ ЧЛАНОВИМА ПИК: ДОСТА НАМ ЈЕ ВИШЕ ВАС И ВАШИХ ПРЕПОРУКА
  • Исти они који су нам узели вакцине сада говоре како треба да их обезбједимо, што је лицемјерно ако се зна да смо вакцине из програма ‘Ковакс’ платили. Коминике ПИК-а не читам годинама, али сам морао да реагујем на ово… Немојте нам држати лицемјерне говоре… јер смо захваљујући вама заглавили ту гдје јесмо“
  • Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад ДОДИК оцијенио да је амерички државни секретар Ентони Блинкен у писму члановима Предсједништва јасно навео да нема приче о „Дејтону два“, што су говорили бошњачки политичари, односно очекивали да ће неко у БиХ нешто наметнути: „Речено је да САД или Запад ништа неће мијењати, него да то треба да ураде лидери у БиХ, што је логично“
  • „Нема шансе да се у БиХ било шта промијени на штету Републике Српске и не постоји могућност да буду пренесене надлежности на ниво БиХ. Тема је – како вратити отете надлежности Републици Српској. Проблем у ФБиХ се покушава ријешити преко Републике Српске, што је недопустиво“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да га не занимају коминикеи Савјета за спровођење мира (ПИК), јер су лицемјерни.

Исти они који су нам узели вакцине сада говоре како треба да их обезбједимо, што је лицемјерно ако се зна да смо вакцине из програма ‘Ковакс’ платили. Коминике ПИК-а не читам годинама, али сам морао да реагујем на ово“, рекао је Додик новинарима у Лакташима.

Он је позвао да БиХ буду испоручене вакцине које су плаћене и да не треба помоћ СДА или Европе.

„Немојте нам држати лицемјерне говоре. Доста је више вас и препорука, јер смо захваљујући вама заглавили ту гдје јесмо“, рекао је Додик.

Амбасадори земаља чланица Управног одбора ПИК-а и Одбора шефова водећих међународних организација позвали су јуче политичаре у БиХ да се уздрже од политизације набавке вакцина, те поручили да ће међународна заједница наставити да подржава кључне напоре у заштити здравља, безбједности и добробити људи у БиХ.

Додик је данас такође рекао да је амерички државни секретар Ентони Блинкен јасно у писму члановима Предсједништва навео да нема приче о „Дејтону два“, што су говорили бошњачки политичари, односно очекивали да ће неко у БиХ нешто наметнути.

„Речено је да САД или Запад ништа неће мијењати, него да то треба да ураде лидери у БиХ, што је логично“, изјавио је Додик новинарима у Лакташима.

Оцијенио је да је бошњачка страна „добила по носу“ јер илузорно очекује да ће за њу неко нешто урадити у БиХ.

„Позивам их да разговарамо и постигнемо одржив договор који ће бити у интересу свих, а не да се одгађањем рјешавања проблема ситуација покушава представити што гором“, рекао је Додик.

Он је нагласио да нема шансе да се у БиХ било шта промијени на штету Републике Српске и да не постоји могућност да буду пренесене надлежности на ниво БиХ.      

„Тема је – како вратити отете надлежности Републици Српској. Проблем у ФБиХ се покушава ријешити преко Републике Српске, што је недопустиво“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да Српска има став о рјешавању питања „Сејдић-Финци“, а то је да треба да се договоре у ФБиХ.

„Они су неспособни да то ријеше. Када договоре како бирати бошњачког и хрватсаког члана Предсједништва – видјећемо шта треба да се мијења у Изборном закону БиХ“, закључио је Додик.

Државни секретар САД Ентони Блинкен у писму члановима Предсједништва БиХ навео је да је Дејтонски споразум створио чврст темељ на којем је било могуће изградити БиХ и истакао да се радује раду са властима у БиХ, како би се „продубило партнерство и пронашли заједнички интереси“.

„Знам да постоје људи у БиХ који позивају на стрпљење умјесто хитности, укључујући оне који вјерују да САД и европски партнери припремају ‘Дејтон два’ како би суштински промијенили подјелу власти предвиђену Дејтонским мировним споразумом. Већ смо видјели пропадање покушаја реформи у БиХ и то због тога да се превише тога пробало урадити одједном“, истакао је Блинкен.

Он је у писму навео да САД вјерују да се треба усредсредити на увођење ограничених, али значајних уставних, изборних, економских и реформи владавине права, како би се осигурала права свих грађана у изборном процесу и са циљем унапређења правосудног интегритета, смањења нивоа корупције, унапређења економског опоравка и враћања повјерења грађана.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар