Federacija/BiH

Dodik: O priznavanju Kosova* odlučiće Skupština Srpske, a ona će to odbaciti

SRPSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH O NJEGOVOJ REDOVNOJ I VANREDNIMA SJEDNICAMA
  • Željko Komšić je tvrdio da treba poštovati volju Albanaca na Kosovu* i da je to stvar koju su odavno odlučili i da je to faktično stanje. A na moj upit kako sada ne važi relevantna Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244 u tom slučaju i kako se on opredjeljuje da to podrži nije bilo odgovora
  • Mislim da je dobro što je pitanje Kosova* došlo na dnevni red. Do sada se spekulisalo, neki su bili za priznavanje neki protiv, tvrdeći da nepriznavanjem gubimo partnere u poslovnom i političkom smislu. Dobro je što ćemo imati konačnu odluku
  • Povodom skidanja sa dnevnog reda tačke o Programu reformi vezano za saradnju sa NATO-om rekao: „U ovom trenutku u BiH je aktuelna potreba da se definiše određena komisija koja će raditi s tim. Naši partneri u Federaciji BiH /FBiH/ traže da to bude komisija za integracije u NATO savez, ali mi to ne prihvatamo. Ta komisija može samo da se zove komisija za saradnju sa NATO

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Istočnom Sarajevu da na današnjim vanrednim sjednicama Predsjedništva BiH nije donesena konačna odluka o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim, niti o priznavanju nezavisnosti samoproglašenog Kosova, najavivši da će o ovom drugom pitanju pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Nakon redovne sjednice otvorili smo vanredne sjednice. Prva, 77. vanredna sjednica, bila je na moj zahtjev da se donese odluka Predsjedništva BiH o izmještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim. Objasnio sam da je to važno jer je to dokaz prijateljstva prema Izraelu. Smatram da treba da podržimo njihovo pravo da odrede sjedište i da to drugi poštuju“, rekao je Dodik novinarima.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da su određene zemlje poput SAD već prihvatile da premjeste svoju ambasadu u Jerusalim i da su mnoge zemlje najavile da će otvaranjem kancelarija sa diplomatskim statusom ući u prvu fazu realizacije takve jedne odluke.

Smatrao sam da to treba tako da učinimo. Ta tačka dnevnog reda se obavezno stavlja na dnevni red jer se ne glasa o dnevnom redu jer je tako definisano pravilnikom. Članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komišić glasali su protiv ove odluke a ja sam glasao za i ona nije donesena, a o njenoj sudbini ćemo vidjeti kako će se dalje kretati i šta će biti. Ali, uglavnom mislim da treba ostati posvećen dobrim odnosima sa Izraelom u dijelu ukupnih rješavanja stabilizacije mira na Bliskom istoku“, rekao je Dodik.

On je ukazao da su mu Džaferović i Komšić sugerisali da je ranije donesena rezolucija Savjeta bezbjednosti UN o tom pitanju i da bi BiH, ukoliko bi donijela takvu odluku, imala diplomatsih ili nekih drugih problema.

To naravno ne mora da znači i nije dokazano jer SAD kao najmoćnija sila svijeta zna za tu odluku UN i donijela je svoju odluku po tom pitanju. To govorim u jednom drugom kontekstu jer je Komšić pokrenuo pitanje priznavanja Kosova kao nezavisne države sa međunarodnim kapacitetima“, rekao je Dodik.

Komšić je, prema riječima srpskog člana Predsjedništva BiH, obrazlagao svoju odluku da treba poštovati volju Albanaca na Kosovu i stvar koju su odavno odlučili i da je takvo faktičko stanje.

 

„A na moj upit kako sada ne važi relevantna Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244 u ovom slučaju i kako se on opredjeljuje da to podrži – nije bilo odgovora. Na glasanju Džaferović i Komšić su glasali za odluku da se prizna Kosovo a ja sam bio protiv. Dalja procedura ide tako da će se na sljedećoj sjednici Predsjedništva BiH ta tačka obavezno staviti na dnevni red i o njoj odlučivati“, pojasnio je Dodik.

On je poručio da Predsjedništvo BiH neće biti konačno mjesto odlučivanja o pitanju priznanja samoproglašenog Kosova, nego Narodna skupština Republike Srpske jer će potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

„Mislim da je dobro da je ovo pitanje došlo na dnevni red. Do sada se spekulisalo, neki su bili za priznavanje neki protiv, da gubimo partnere u poslovnom i političkom smislu. Dobro je da ćemo imati konačnu odluku“, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske smatra da će epilog biti odluka da se Kosovo neće priznati, što će ostati osnova za ponašanje i postupanje svih u BiH, jer je riječ o odluci donesenoj u valjanoj proceduri.

Kosovo ne može biti priznato jer Republika Srpska ne smatra da samoproglašeno Kosovo treba da bude nezavisna država. Ne može da prihvati da se različita praksa primjenjuje u gotovo identičnim situacijama i gdje se ruši teritorijalni integritet, koji je zagarantovan međunarodnim konvencijama i poveljom UN, te Rezolucijom 1244 gdje se ukazuje na teritorijalni integritet Srbije“, rekao je on.

Dodik je napomenuo da se u gotovo identičnoj situaciji u Republici Srpskoj, kada se pomene popravljanje položaja autonomije ili povratak prava koja su oteta od visokih predstavnika i drugih međunarodnih zvaničnika Bošnjaci, ne žele da vide da stvaraju ozbiljnu negativnu atmosferu u BiH kod Srba i Hrvata svojom ignorancijom da se razgovara o realnim problemima položaja konstitutivnih naroda.

Smanjen broj ulazaka migranata

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Predsjedništvo na današnjoj sjednici konstatovalo da je smanjen broj ulazaka migranata u BiH i da se realizuju zaključci u vezi sa izmještanjem migrantskih centara iz naseljenih mjesta.

Dodik očekuje da će tako biti i u Bosanskom Petrovcu, gdje je napravljen kamp za migrante u srpskom povratničkom selu, što značajno ugrožava bezbjednost mještana.

On je rekao na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da je na sjednici konstatovano da se sprovodi i zaključak o angažovanju 340 kadeta u Graničnoj policiji BiH, što će doprinijeti njenoj efikasnosti.

Dodik je podsjetio da je ranije Stejt department utvrdio da u BiH ima zastoja kada je riječ o sprovođenju Strategije u borbi protiv trgovine ljudima, te da je Predsjedništvo danas dobilo izvještaj o tome i razgovaralo na koji način to može da bude riješeno.

„U izvještaju se navodi da je Republika Srpska učinila sve neophodno na tom planu – imenovala koordinatora i napravila čitavu mrežu ljudi iz tužilaštava i policije koji se bave tim pitanjem, dok to nije učinjeno u šest kantona u Federaciji BiH“, rekao je Dodik.

On kaže da je BiH zbog toga dobila negativnu ocjenu sa mogućnošću da joj status koji ima bude smanjen, što bi moglo da dovede do toga da ne može da koristi fondove SAD iz kojih, između ostalog, idu i donacije USAID-a, jer je takva američka praksa i zakoni.

Dodik ukazuje da su najveći prigovori u vezi za radom pravosuđa u pogledu oštrine izrečenih sankcija za trgovinu ljudima i mrežama koje to čine.

„Zatražili smo od Savjeta ministara da koordiniše aktivnosti na tom planu, a od pravosuđa ne možemo ništa da tražimo, osim da apelujemo da pooštri svoju kaznenu politiku i da se uvede red u provođenje ove strategije u vezi sa borbom protiv trgovine ljudima“, istakao je Dodik.

Pandemija virusa korona se ne stišava, važna nabavka vakcina

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da se BiH priključila globalnoj alijansi za nabavku vakcina protiv kovida-19, na osnovu saglasnosti koju je dalo Predsjedništvo.

„Još se ne zna ni kojih vakcina, ni šta, ali na globalnom nivou se uredila jedna organizacija koja će se baviti pitanjem distribucije i ravnomjerne raspodjele vakcina tako da ne dođe do majorizacije ili diskvalifikacije bilo koga“, rekao je Dodik u Istočnom Sarajevu na konferenciji za novinare nakon redovne i dvije vanredne sjednice Predsjedništva BiH.

On je naveo da je na redovnoj sjednici razmatran niz pitanja koja su vezana za interese BiH, njene entitete i narode, pa tako i tačke vezane za pandemiju kovida-19 i zaključke koji su tim povodom ranije donošeni.

„Konstatovali smo da se pandemija ne stišava, da se, i u regionalnom i u okviru BiH, zadržava na jednom nivou, da je veoma neizvjesno na koji način će se odvijati u toku zime, kako će se razvijati i šta treba da učinimo“, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH poručio je da je potrebno obezbijediti adekvatno djelovanje svih organa BiH, te da je sa nivoa Savjeta ministara neophodno učiniti sve kako BiH ne bi ostala izvan procesa nabavke vakcina.

To ne podrazumijeva zabranu da se vakcine nabavljaju od drugih subjekata i faktora. Nabavka vakcina i zdravstvena zaštita je i u nadležnosti entiteta i kantona i to će tako i ostati, a ovdje se samo radi o koordinaciji“, poručio je Dodik.

On je rekao da je na redovnoj sjednici primljen k znanju Izvještaj direkcije o 14 preporuka za put BiH u EU.

„Jedna od važnih tačaka, koja je bila i malo zbunjujuća, jeste da je dostavljen izvještaj, navodno od Savjeta ministara, o realizaciji 14 preporuka za put u EU. Kasnije, tokom sjednice se ispostavilo da to nije izvještaj Savjeta ministara nego samo Izvještaj Direkcije, tako da smo mi to samo primili k znanju“, pojasnio je Dodik.

Dodik je ponovo ukazao na mehanizam koordinacije, te apelovao na uvažavanje svih nivoa vlasti u BiH kako je to i predviđeno mehanizmom koordinacije.

On je rekao da je sa dnevnog reda sjednice skinuta tačka o Programu reformi vezano za saradnju sa NATO-om jer je bila parcijalno pripremljena i nedovoljno integrisana, bez dovoljno neophodnih informacija.

U ovom trenutku u BiH je aktuelna potreba da se definiše određena komisija koja će raditi s tim. Naši partneri u Federaciji BiH /FBiH/ traže da to bude komisija za integracije u NATO savez, ali mi to ne prihvatamo“, poručio je Dodik.

On je dodao da ta komisija može samo da se zove komisija za saradnju sa NATO-om.

„Na taj način smo spremni da uđemo u saradnju i svaki drugi način za nas je neprihvatljiv, ali ta tačka je skinuta sa dnevnog reda“, naveo je Dodik.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar