Федерација/БиХ

Додик: ОБА је формирана да би подривала основне елементе постојања Српске

ПРАТИЛА ЈЕ И РУКОВОДСТВО СРПСКЕ И РУКОВОДСТВО СРБИЈЕ
  • Замјеник директора ОБА, који је из реда српског народа, дозволио је да се промијене процедуре, правилник и много шта друго и никада се није успротивио нечему што се ради против Републике Српске
  • То је кадар (Мирка) Шаровића и (Бранислава) Бореновића, тако да је логично све ово што се дешава. То се мора промијенити, иначе ће ситуација бити и гора
  • СДА води политику оспоравања аутентичних српских политичких структура и задржавања полтронских и поданичких структура
  • Треба утврдити одговорност у вези са ратним дешавањима бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића.  Нажалост, нисмо за то имали подршку других Срба у парламенту БиХ, а то је био тренутак када смо то требали рашчистити. Постоји забиљешка његове полиције да је био свједок одсијецања главе једном Србину, што су учинили муџахедини, али  није ништа предузео, а био је одговорно лице. Нема доказа да је Џаферовић учествовао у томе, али је могао то да спријечи
  • Многи говоре данас у свијету да је БиХ пропала земља. Она се не може реинтегрисати, јер нема елемената за то… Једног дана ће пући све, и сама БиХ, што и треба

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) створена, организована и конципирана да дјелује и ради против Републике Српске и да подрива основне елементе њеног постојања.

„Наравно, један број ‘наших’ људи пристао је да служи једну такву поданичку улогу која је неподношљива“, истакао је Додик.

Додик је нагласио да је ОБА криминално мјесто и постављена тако да само сервисира оно што је њима потребно. Он је подсјетио да том агенцијом руководи особа која је фалсификовала диплому о свом школовању и да то никоме у БиХ не смета.

Он је констатовао да у ОБА постоји много незаконитости и најавио да ће као члан Предсједништва тражити информацију о смјени српског кадра у тој агенцији.

Додик је истакао да су многе те незаконитости проузроковане доласком неадекватног кадра на мјесто замјеника директора којег је довео бивши члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Према његовим ријечима, замјеник директора ОБА, који је из реда српског народа, дозволио је да се промијене процедуре, правилник и много шта друго и никада се није успротивио нечему што се ради против Републике Српске.

„То је тај кадар (Мирка) Шаровића, (Бранислава) Бореновића, тако да је логично све ово што се дешава“, рекао је Додик и додао да се то мора промијенити, иначе ће ситуација бити и гора.

Додик је рекао да је ОБА пратила не само руководство Српске, већ и Србије, што је, како је рекао, неприхватљиво за било ког Србина који ради у заједничким институцијама.

Додик је за Телевизију ОСМ рекао да је већ пола године Агенција за истраге и заштиту (Сипа) БиХ без српског кадра, јер СДА неће да гласа за њихов избор, те да још није изабран директор Регулаторне агенције за комуникације, иако је спроведена сва процедура, али да Бошњаци, из својих калкулантских разлога не желе да добију људе који би могли нешто да учине.

Додик је истакао да се СДА веома тешко одрекла „својих љубимаца СДС-а и ПДП-а“.

Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић

„И данас се тешко одричу Шаровића и Бореновића и упорно покушавају да задрже њихов кадар. Прошло је више од годину дана мандата који су потрошили у Савјету министара, гдје су сједили и Црнадак и Шаровић, у неком мандату који је био недефинисан, и то вријеме смо изгубили“, навео је Додик.

Говорећи о именовању будућег министра безбједности у Савјету министара, Додик је рекао да ће Бошњаци предложити кандидата за ту позицију, а да ће се Срби у заједничким институцијама изјаснити о њему када се буде знало његово име

„Не знам ко ће бити њихов кандидат. То је проблем у оквиру бошњачко-муслиманске репрезентације. Ми ћемо водити рачуна да тај кандидат за министра испуњава основни критеријум – да уважава све нивое безбједносних агенција у БиХ, те да имамо гаранцију да сам неће производити и правити афере које немају никакво покриће“, истакао је Додик.

Он је констатовао да је досадашњи министар безбједности Фахрудин Радончић, за разлику од ранијег састава Савјета министара и тадашњег министра безбједности, уважавао све нивое власти, прије свега, Полицију Републике Српске, те да није правио никакве „излете“ и проблеме Српској.

„Сјетите се само приче претходног министра о паравојним формацијама у Републици Српској којих се ни до дан данас нисмо ријешили. И данас у информацијама које долазе до мене, чак и у званичним информацијама, о процјенама стања, оцјенама и анализама, често се помињу квалификације да у Републици Српској постоје паравојне формације, што је ноторна лаж, измишљена од претходне структуре Савјета министара и напакована Српској“, истакао је Додик.

„СДА“ води политику оспоравања аутентичних српских структура“

Додик је изјавио да СДА води политику оспоравања аутентичних српских политичких структура и задржавања полтронских и поданичких структура, што подржава један дио политичара из Републике Српске.

Он је истакао да се то највише види у политици предсједника СДС-а Мирка Шаровића који је сву политику коју је водио подредио интересима Бошњака, а видљиво је било приликом гласања прво о Пословнику Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, а потом и о другим питањима, када се олако придруживао бошњачкој већини.

Мирко Шаровић

„Тако да су гласали и у тој причи која није ни помињана, о Блајбургу и осталима, што је био само повод да у резолуцији дају такве историјске фалсификате који су непојмљиви, да је Народна скупштина Републике Српске морала да реагује готово једногласно одбацујући ту резолуцију“, рекао је Додик за ОСМ телевизију.

Према његовим ријечима, у тој резолуцији нису проблем Блајбург ни усташе, који су починили злочине и заслужили добијену казну.

„У тој резолуцији нема ни помена забрани блајбуршке мисе у Сарајеву. Постоји проблем зато што нико није тражио да то учине кантоналне власти, да је забране, ни федералне, и одједном се тај проблем диже на ниво БиХ, а тамо, од прве реченице, све фалсификат за фалсификатом“, констатовао је Додик.

Он је додао да се кроз ту резолуцију, коју су у Представничком дому подржали посланици СДС-а и ПДП-а, сазнало да су Бошњаци у току Другог свјетског рата били антифашисти, а тада нису ни постојали.

„То је њихово залагање, дакле једно некритично прихватање свега тога и у том погледу имамо и даље озбиљне проблеме. Они се огледају у чињеници да су неколико пута безуспјешно покушавали, још у мандату претходног Савјета министара, да учине све да не чинимо јединствену структуру на нивоу БиХ“, навео је Додик, који је предсједник СНСД-а.

Према његовим ријечима, годинама уназад, чак и када је СНСД био опозиција, јединствена српска структура на нивоу БиХ је функционисала, јер је СНСД савршено добро знао да се мора окупити око српске репрезентације и да нико не треба да искаче.

„Подразумијевало се да када је неко власт, да се он прати, да опозиција из Републике Српске не би требало да чини било шта што би угрозило интересе Републике Српске. Нажалост, имали смо то што смо имали, нажалост, тај ход издаје који чине Шаровић и (предсједник ПДП-а Бранислав) Бореновић настављен је и сада“, закључио је Додик.

Он је оцијенио да српске снаге треба да се окупе око Републике Српске и одлучно бране базичне ставове.

Према његовим ријечима, Србима је суђено у неправедним околностима и њима је приписана колективна кривица, док су убице потпун Насера Орића на слободи.

Насер Орић

„Када укажете на све те ствари, забрањују вам да о томе причате и иде се у једну сасвим другу крајност и још хоће да вам наметну истину. Зато је ова резолуција коју су донијели Шаровић и Бореновић са муслиманима дио тог поданичког система који би требало касније да дође у позицију да осуди, јер у њој пише `жртава фашистичких режима`. Којих фашистичких? У перцепцији Бошњака и муслимана то су четници и Војска Републике Српске. На простору БиХ, у Сарајеву само је један фашистички режим, а то је усташки режим, у ком су два градоначелника овог града, у току Другог свјетског рата су били муслимани који су депортовали више од 10.000 Срба у Јасеновац и друга мјеста“, додао је Додик.

Он је поновио да треба утврдити одговорност у вези са ратним дешавањима бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића.

„Нажалост нисмо имали подршку других Срба у парламенту БиХ, а то је био тренутак када смо то требали рашчистити. Што се тиче Џаферовића, постоји забиљешка његове полиције гдје је био свједок одсијецању главе једном Србину, што су учинили муџахедини – није ништа предузео, а био је одговорно лице“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, нема доказа да је Џаферовић учествовао у томе, али је могао то да спријечи.

„Странци и Бошњаци одлучују о питањима од животне важности за Српску“

Одлуке које су од животне важности за Републику Српску доносе – нагласио је Додик – три странца које у Уставном суду БиХ форсира међународна заједница заједно са два Бошњака, те да се тај суд устремио само на Републику Српску, иако 16 његових одлука није спроведено.

Коментаришући одлуку Уставног суда у вези са војном имовином у Републици Српској, Додик је рекао да је ријеч о групи криминалаца и међународних мафијаша који у БиХ покушавају да извргну право, сруше Устав, Дејтонски мировни споразум, међународно право.

„Раније је то био високи представник па је он, кршећи међународно право и бавећи се међународним криминалом, упорно доносио одлуке против Републике Српске. А онда су схватили да је то прошло, тако да су морали промијенити тактику и пребацили су све то на Уставни суд БиХ који без устава, против закона, прибавља себи право и одлучује“, рекао је Додик за ОСМ телевизију.

Према његовим ријечима, у Уставном суду БиХ направљена је спрега „међународних лопова и криминалаца и Бошњака који покушавају да путем наводних правних норми, додатно заробе Републику Српску и да кажу – морате то проводити“.

„БиХ је немогућа земља, мучилиште и не само за нас. Ми колико-толико обезбјеђујемо наше достојанство, кроз институције Републике Српске, боримо се и борићемо се и нећемо пристати ни на каво наметање па чак ни оно што је негативно, кроз Уставни суд. Ми ћемо се борити кроз праксу у животу, како и на који начин то ријешити“, поручио је Додик.

Српски члан Предсједништва рекао је да су високи представник и Уставни суд срушили међународно право и међународно повјерење које се окупило око Дејтонског споразума.

„Многи говоре данас у свијету да је БиХ пропала земља. Она се не може реинтегрисати, јер нема елемената за то и они сад покушавају да причамо о правној држави, да наметну неправо, неуставан систем. Наравно да то има своје затезање и једног дана ће пући све, и сама БиХ, што и треба“, истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ и овом је приликом поновио да Програм реформи није НАТО.

„Ако неко може убиједити јавност у Републици Српској да је Додик пристао на НАТО и вјеровати опозицији, ето нека вјерује“, рекао је Додик и додао да је Младен Иванић као члан Предсједништва БиХ своједобно направио „маказе“ у којима је тај програм реформи, односно Акциони годишњи план, остављен будућој власти.

Он је истакао да је оно што је био Акциони план редуковано и да у Програму реформи нема реформе полиције ни много чега другог.

А оно што има, наше је да ли ћемо и како то проводити“, навео је Додик.

Говорећи о европским интеграцијама БиХ, Додик је подсјетио да су чланови Предсједништва БиХ били у Бриселу и да је тада разговарано о три услова које БиХ треба испунити како би добила сагласност за статус кандидата у ЕУ, а тичу се формирања Савјета министара, рјешавања питања роминга и акредитација високошколских установа у Републици Српској.

„Роминг смо ријешили буквално на препад“, рекао је Додик.

Констатујући да се дуго чекало на Савјет министара и акредитовање, Додик је додао да је послије тога БиХ добила још 14 услова за које свако поштен може да види да БиХ за дуго времена одбацују од статуса кандидата. „Ја то доживљавам као једну врсту казне“, закључио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар