Федерација/БиХ

Додик: Одбацујемо Инцкову забрану негирања геноцида, Српска не смије поклекнути пред том одлуком

УСЛИЈЕДИЋЕ ИНСТИТУЦИОНАЛНИ ОДГОВОР РС – НАРЕДНЕ НЕДЈЕЉЕ ВАНРЕДНО ЗАСЈЕДАЊЕ НС РС
  • Приморани смо да кренемо у дисолуцију. Позивам све политичке партије у Српској да дјелујемо јединствено, јер је ово питање Републике Српске и српског народа“
  • Инцко није имао право да донесе овакву одлуку. Инцко њоме оживљава политичког мртваца званог `високи представник`. Прича се по кулоарима да је за ову одлуку добио два милиона евра
  • Ово је посљедњи ексер у ковчегу БиХ која не може послије овога да функционише. Геноцид  у Сребреници се није десио, то каже и Европска комисија!“
  • Савјет безбједности УН није именовао високог представника за БиХ и та је функција престала да постоји

РЕПУБЛИКА Српска одбацује одлуку којом је високи представник у БиХ Валентин Инцко, наметнуо допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава негирање геноцида и величање ратних злочинаца, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

На конференцији за новинаре у Бањалуци је да ће Српска дати институционални одговор и да ће већ наредне недјеље бити сазвана сједница Народне скупштине Републике Српске.

– Сазваћемо сједницу Народне скупштине Српске и донијети одлуку. Приморани смо да кренемо у дисолуцију. Позивам све политичке партије у Српској да дјелујемо јединствено, јер је ово питање Републике Српске и српског народа – рекао је Додик и нагласио да Српска не смије поклекнути пред овом одлуком.

Инцко, додао је, нема право да донесе овакву одлуку.

– Све говори о томе да он нема право на ову одлуку, која је правно неутемељена  – поручио је Додик и додао да овим Инцко оживљава политичког мртваца званог `високи представник`.

Додао је да је ово кључни тренутак да ли ћемо опстати као народ и подвукао да Срби ово никада неће да прихвате.

– Ово је посљедњи ексер у ковчегу БиХ која не може послије овога да функционише – рекао је Додик.

Поновио је да нема дијалога.

– Геноцид  у Сребреници се није десио, то каже и Европска комисија – нагласио је Додик.

Додик тврди да се „прича по кулоарима да је Инцко за ову одлуку добио два милиона евра“.

Додик  је изјавио и да Савјет безбједности УН није именовао високог представника за БиХ и да је та функција престала да постоји.

„Синоћње гласање у Савјету безбједности УН о процесу именовања новог високог представника за БиХ показује дубоку подијељеност, не само унутар БиХ, већ први пут од успостављања Канцеларије високог представника (ОХР) и међу чланицама Савјета безбједности“, истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва рекао је да је резолуција коју су предложиле Руска Федерација и Кина одраз одговорности ових свјетских сила које су приједлогом за укидање ОХР-а покушале да напокон дају суверенитет БиХ, пуну независност и државни кредибилитет, који очито не желе ни одређене политичке странке у БиХ, ни њихови налогодавци из међународне заједнице.

„И на крају, заиста морам изнијети одређену дозу ироније јер захтјевом српске стране у БиХ да нови високи представник буде именован у складу са Дејтонским мировним споразумом, или још боље да ОХР буде сасвим затворен и тиме домаћим политичарима наметне одговорност постизања компромиса дијалогом, Република Српска по ко зна који пут брани Дејтонски мировни споразум, брани легитимитет БиХ и њених институција и покушава да успостави суверенитет који тој истој БиХ отимају они који се лажно у њу заклињу“, нагласио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар