Федерација/БиХ

Додик: Ови са Запада не желе да нас у БиХ пусте да сами покушамо нешто да договоримо

„КАД СМО БИЛИ БЛИЗУ ДА ПРЕД СУД ИЗВЕДЕМО ЕШДАУНА – ИЗ БРИТАНСКЕ АМБАСАДЕ СУ НАМ ПРИЈЕТИЛИ“
  • „У Бриселу предлажу неке декларације, резолуције, а из БиХ је позвано 16 предсједника политичких партија. Замислите, изабрани по критеријума да су представници Парламентарне скупштине БиХ, која није парламент већ збир парламената као што је Парламентарна скупштина Савјета Европе“
  • „Траже да се многе ствари истакну у резолуцији, а једна од њих је да, ето ми осуђујемо агресију Русије на Украјину. Вјерујем да постоји консензус међу нама из Српске и да ћемо рећи да осуђујемо рат, а не да квалификујемо шта је агресија, а шта не“
  • „Ангажован је тим који ће истражити на који законодаван начин је могуће (у Њемачкој) покретање тужбе за лажно представљање и удар на уставни поредак против физичког лица које се зове Кристијан Шмит“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да међународна заједница уноси озбиљан неред у БиХ и не може да ријеши многе ствари, а онда позива политичаре из БиХ у Брисел.

– У Бриселу предлажу неке декларације, резолуције, а из БиХ је позвано 16 предсједника политичких партија. Замислите, изабрани по критеријума да су представници Парламентарне скупштине БиХ, која није парламент већ збир парламената као што је Парламентарна скупштина Савјета Европе. То је иста прича – рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Међутим, нагласио је Додик, они упорно желе да направе чудо око тог парламента.

– Лијепо ћу им то рећи у недјељу у Бриселу. Траже да се многе ствари истакну у резолуцији, а једна од њих је да, ето ми осуђујемо агресију Русије на Украјину. Вјерујем да постоји консензус међу нама из Српске и да ћемо рећи да осуђујемо рат, а не да квалификујемо шта је агресија, а шта не – рекао је Додик.

Он је навео да ће путовати у Брисел али да не зна шта је идеја организатора када је ријеч о сусрету.

– Они не желе да нас пусте да сами покушамо нешто да договоримо. На крају крајева, овдје је ситуација стабилна и мирна – нагласио је Додик, преноси Срна.

Сарајевски медији су јуче најавили да је предсједник Европског савјета Шарл Мишел позвао лидере на састанак који би требало да буде одржан 12. јуна, а, како је наведено, главна тема би требало да буде европски пут БиХ.

„Глас“ је јуче објавио да ће од лидера парламентарних странака из БиХ на састанку у Бриселу бити затражено да потпишу документ у којем се „осуђује агресија Русије на Украјину“ и да БиХ по том питању прати спољну политику Европске уније.

Додик је изјавио и да је „ангажован тим који ће истражити на који законодаван начин је могуће покретање тужбе за лажно представљање и удар на уставни поредак против физичког лица које се зове Кристијан Шмит“.

Додик је рекао да постоје сугестије да се нађу људи, држављани Њемачке, који би подигли ту тужбу, јер сматрају да су прекршени закони међународног права.

– Ми смо у фази да то изучавамо. Вјероватно ће поново политика Европе, Њемачке, вршити неку врсту притиска на нас да од тога одустанемо, а то говори да смо у праву. Да није било смрти Педија Ешдауна, он би био пресуђен – рекао је Додик новинарима.

Он је додао да је високе представнике могуће тужити као физичко лице земљи из које долазе.

– Тако смо били сколили Ешдауна, а онда су долазили њихови из амбасаде Америке, Британије, па су нам пријетили да нам, уколико се то настави, неће опростити јер смо били већ дотјерали до тога да уђемо у судски поступак. Неки судски поступци се већ воде у Америци против високих представника – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, представници Велике Британије у БиХ покушавају да наметну своја размишљања, за шта су им Американци дали подршку, док су Французи, Италијани и бриселска администрација били против наметања.

– Када је први пут дошла одлука да се одвоје средстава која тражи Централна изборна комисија ми, из Републике Српске, били смо за ту одлуку. Ми смо своје опредјељење рекли тада а онда су дошли проблеми на релацији Хрвати и муслимани у Федерацији, проблеми у Савјету министара – рекао је Додик.

Додик је рекао да су „бизарне неистине“ наводи опозиције да је пребацивањем средстава за предстојеће изборе у БиХ признат Шмит као високи представник.

Очигледно је, каже, одређене опозиционе партије Републике Српске признају Шмита као високог представника.

Додик је поновио да се Шмит лажно представља као високи представник, а другима држи моралне придике, истичући да је непојмљиво да се неко тако понаша без формалног овлашћења.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар