Федерација/БиХ

Додик: Пензионерима, борцима и младим по 100 КМ до краја трећег квартала

У БУЏЕТУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЗА ТО ЋЕ БИТИ ОБЕЗБИЈЕЂЕНО ОКО 50 МИЛИОНА КМ
  • „Задовољни смо што је Влада Српске са социјалним партнерима донијела мјере и обезбиједила повећање плата и пензија за 10 одсто, што на годишњем нивоу значи додатних 84 милиона КМ за повећање пензија, 58 милиона КМ за повећање плата, 14 милиона КМ за повећање давања за борце и више од три милиона КМ за социјалну заштиту. То укупно износи 159 милиона КМ, што ће бити обухваћено ребалансом буџета“
  • Српски члан Предсједништва БиХ навео да је економска ситуација у Српској стабилна, али би могла бити угрожена проблемима који су везани за инфлацију која је актуелна на глобалном плану: „Укупан дуг Српске је смањен и износи 40 одсто домаћег производа. То је укупан дуг свих јавних предузећа, локалних заједница… Јавни дуг је 39,7 одсто. Обје стопе су најмање у региону, што указује на стабилност“

У РЕПУБЛИЦИ Српској ће до краја трећег квартала ове године једнократну помоћ од 100 КМ добити борци, млади од 18 до 30 година и пензионери, најавио је лидер СНСД-а Милорад Додик

Додик је рекао да ће у буџету Републике Српске за ове намјене морати бити обезбијеђено око 50 милиона КМ.

„Неопходно прихватити иницијативу за једнократну подршку“, рекао је Додик на конференцији за новинаре након након сједнице Предсједништва СНСД-а у проширеном саставу.

Додик је рекао да је Предсједништво СНСД подржало мјере Владе Српске које је донијела као одговор на кризу, те да траже од Владе да до наредне сјетве обезбиједи довољне количине робе и материјала неопходних за стабилно снабдијевање становништва.

„Задовољни смо што је Влада Српске са социјалним партнерима донијела мјере и обезбиједила повећање плата и пензија за 10 одсто, што на годишњем нивоу значи додатних 84 милиона КМ за повећање пензија, 58 милиона КМ за повећање плата, 14 милиона КМ за повећање давања за борце и више од три милиона КМ за социјалну заштиту. То укупно износи 159 милиона КМ, што ће бити обухваћено ребалансом буџета“, истакао је Додик.

Додик је рекао да је политичка и економска ситуација у Републици Српска стабилна, без видљивих могућности да буде угрожена.

Он је рекао да је политичка ситуација на нивоу БиХ сложена, са отвореним питањима која се и даље отварају разним чињењем или нечињењем разних фактора на нивоу БиХ.

Он је навео да је економска ситуација у Српској стабилна, али би могла бити угрожена проблемима који су везани за инфлацију која је актуелна на глобалном плану.

„Укупан дуг Српске је смањен и износи 40 одсто домаћег производа. То је укупан дуг свих јавних предузећа, локалних заједница… Јавни дуг је 39,7 одсто. Обје стопе су најмање у региону, што указује на стабилност“, рекао је Додик.

Он је рекао да Српска није презадужено друштво и да се креће у оквирима испод стопа задужености које је ЕУ утврдила као мјеру за своју фискалну консолидацију, а то је испод 60 одсто.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар