Федерација/БиХ

Додик: Пензионерима ће бити дозвољено да излазе два пута недељно – да обаве што морају

МОГУЋА ЗАБРАНА ОКУПЉАЊА ВИШЕ ОД ДВОЈЕ-ТРОЈЕ НЕЋЕ СЕ ОДНОСИТИ НА ПОРОДИЦЕ СА ВИШЕ ЧЛАНОВА
  • Чини се све да се избјегне «италијански сценарио». Смањивање контаката, са више боравка у кући помаже више него ко зна колико набављених респиратора
  • Република Српска добијa 25.000 доза за тестирање на вирус корона, а потом још 100.000. Одређени број тестова биће достављен и бијељинској болници

МИЛОРАД Додик, српски члан Предсједништва БиХ, рекао је да постоји опција забрањивања окупљања више од двоје, троје људи.

„Мислим да ћемо данас ићи на то да се забрани окупљање више од два-три човјека. То не подразумјева породице у кућама у којима има петоро, шесторо људи, па и више“, рекао је Додик на прес конференцији након састанка са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем.

Што се тиче особа старији од 65 година, Додик је рекао да ће им бити омогућено да могу изаћи у одређено вријеме.

«Омогућићемо пензионерима да могу изаћи, рецимо два дана у седмици, како би могли да обаве оно што морају», рекао је Додик и нагласио да Република Српска ради све што је потребно да избјегне италијански сценарио.

Додао је да надлежни чине све да се избјегне «италијански сценарио» те подсјетио на све до сада предузете мјере за спечавање ширења вируса у РС.

«Људи шире вирус и неопходно је што мање контаката, а више боравка у кући помаже више него ко зна колико набављених респиратора», рекао је Додик и навео да се мора водити рачуна о рањивим категоријама, старијим особама и хроничним болесницима.

Он је похвалио власти у Бијељини због начина на којим управљају ситуацијом што се тиче вируса корона.

«Морам да похвалим Штаб у Бијељини и кажем да градоначелник има сталожену екипу. Ово је озбиљна прича, нема мјеста за панику, али има за забринутост», рекао је Додик.

Рекао је да очекује да се настави нормална снабдјевеност намирницама и медицинским средствима за грађане Семберије, али и цијеле РС.

Бијељинској болници још два респиратора

Српски члан Предсједништва Милорад Додик истакао је да ће дио помоћи која буде долазила у Републику Српску бити достављан и болници „Свети врачеви“ у Бијељини и најавио да ће бити обезбијеђена још два респиратора за ову здравствену установу.

Додик је рекао да ових дана очекује да Република Српска добије 25.000 доза за тестирање на вирус корона, а потом још 100.000, те да ће одређени број тестова бити достављен и бијељинској болници.

Он је на састанаку са вршиоцем дужности директора ове здравствене установе Милицом Ловрић нагласио да је дошао да охрабри љекаре и све здравствене раднике у бијељинској болници, те да им пружи подршку у њиховом важном послу у овој тешкој ситуацији изазваној епидемијом вируса корона.

Ловрићева је нагласила да је потребно унаприједити процес тестирања на вирус корона и да Болница располаже са 10 респиратора, а да им је потребно још девет.

Она је нагласила да ова здравствена установа за сада нема проблема и да уредно функционише и испуњава све задатке.

Милорад Додик и Милица Ловрић.

У Бијељини су до сада регистрована три лица заражена вирусом корона.

У Болницу „Свети врачеви“ је протеклог викенда од Владе Републике Српске стигао респиратор, тако да их ова здравствена установа сада има 10, а најављене су и донације нових респиратора од друштвено одговорних компанија и локалне власти.

Болница има обезбијеђен карантин са 30 кревета, у припреми је додатни са 50 мјеста и издвојеном интензивном његом са 14 кревета, као и одвојена операциона сала за хитне интервенције и порођаје потенцијално заражених вирусом корона.

«Договор са Мићићем је одржив и на снази»

Додик је изјавио је данас у Бијељини да је његов разговор о заједничким активностима са Мићом Мићићем одржив, важећи и да је на снази.

„Када све ово прође /спречавање ширења епидемије вируса корона/, ми ћемо сјести као одговорни људи и на бази оног договора који смо имали, креирати наш договор у оквиру нових субјеката“, најавио је Додик.

Он је рекао да то апсолутно није спорно и да на ту тему не треба спекулисати.

„Најважнија политика тренутно је да се спасу људски животи“, поручио је Додик.

Он је рекао да није вријеме ни за какве политичке говоре и да политика није била тема данашњег разговора са Мићићем.

„Опредјељење свих нас је да се политиком бавимо послије ове борбе за спречавање ширења епидемије и важно је да се сви сада окупимо око тога, власт и опозиција, сви који држе до себе, да будемо јединствени, окупљени и сви заједно у овој борби за људске животе“, закључио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар