Федерација/БиХ

Додик: Питао сам Изетбеговића за иницијативу против имена Српске, а он ме само гледао

У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ СА ИВАНЦОВОМ ПОЛОЖИО ВИЈЕНАЦ НА СПОМЕН-ПЛОЧУ ЧУРКИНУ
  • Оцијенио да БиХ има несрећу да се граничи са ЕУ, која од миграната узима оно што њој треба, а у БиХ враћа оно што је неквалитетно: „Још нам пошаљу пара да би се нешто направило, а онда нам кажу да морамо да ћутимо и будемо тиме задовољни. Говоре да у земљама у додиру треба направити кампове за мигранте и да ће их ЕУ плаћати. Нити су нам потребне њихове паре, нити кампови за мигранте. Ннека то сами рјешавају“
  • На молбу да прокоментарише тврдњу руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да Запад врши притисак на земље Балкана да постану чланице НАТО, Додик рекао да постоји стално инсистирање на томе, а да је само инсистирање наравно и притисак јер се не уважавају ставови: „Ми сваки дан добијамо поруке као да наша војна неутралност  ништа не важи, као да о том питању нисмо постигли консензус. А у Републици Српској су око концепта војне неутралности уједињене и власт и опозиција“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да је на састанку с лидерима СДА и ХДЗ-а БиХ у понедјељак, Бакира Изетбеговића упитао вези са инцијативом о промјени имена Република Српска.

„Нисмо нешто о томе разговарали, али сам га упитао да ли је озбиљан у вези с тим, он ме само гледао“, рекао је Додик, одговарајући на питање новинара.

Додик је данас заједно са амбасадором Русије Петром Иванцовим положио вијенац код спомен-плоче некадашњем руском амбасадору у УН Виталију Чуркину, који је познат и по томе што је блокирао у Савјету безбједности нацрт резолуције о Сребреници коју је предложила Велика Британија.

Новинари су га упитали да ли је ријешено питање његовог осигурања, будући да инсистира да га обезбјеђују припадници МУП-а РС, док је надлежност на Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ, Додик је рекао: „Анкетирајте ове момке иза мене и видјећете одакле долазе, из МУП-а РС“.

„БиХ се показала неспособном да брани свој простор“

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је било много пропуста у вези са мигрантима, да се БиХ показала неспособна да брани свој простор и да сада постоје отворени проблеми на које треба реаговати.

Додик је нагласио да су била безуспјешна ранија упозоравања и да потпуно неодговорна структура на нивоу БиХ не може да ријеши ниједан проблем.

„Чињеница да није формирана власт и да они који треба да оду са функција нису мотивисани да врше своје обавезе говори колико је то широко за различите могуће негативне посљедице са којима ћемо морати да се суочимо“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је рекао да је свјестан постојања миграната и у другим земљама, али да у БиХ то има своју специфичност и сваки њихов прилив изазива драматичне политичке процесе који могу да угрозе унутрашњу и политичку стабилност.

Према Додиковим ријечима, БиХ има ту несрећу што се граничи са ЕУ, која „узима оно што њој треба, а у БиХ враћа оно што је неквалитетно“.

„Још нам пошаљу пара да би се нешто направило, а онда нам кажу да морамо да ћутимо и будемо тиме задовољни. И они су, у међувремену, отворили тај проблем, а онда неки у ЕУ говоре да у земљама у додиру треба направити кампове за мигранте и да ће ЕУ плаћати. Нити су нам потребне њихове паре, нити кампови за мигранте. Нека их узму код себе и нека то рјешавају. Када већ имају паре нека онда сами одреде кампове“, поручио је Додик.

Додик је додао да постоји комуникација са Србијом и Црном Гором, али да се треба суочити са реалношћу јер и они покушавају да што прије дислоцирају мигранте који иду кроз њихову земљу.

Додик: Став Српске остаје војна неутралност, без обзира на притиске

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да ће став Републике Српске дефинитивно остати војна неутралност, свидјело се то некоме или не.

На молбу новинара у Источном Сарајеву да прокоментарише тврдњу руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да Запад врши притисак на земље Балкана да постану чланице НАТО-а, Додик је рекао да постоји стално инсистирање на томе, а да је само инсистирање наравно и притисак јер се не уважавају ставови.

„Ми сваки дан добијамо поруке као да то ништа не важи, као да о том питању нисмо постигли консензус. У Републици Српској је око концепта војне неутралности уједињена и власт и опозиција, ту нема дисонантних тонова“, напоменуо је Додик.

Додао је да то неки не уважавају, без обзира колико Република Српска говорила да спроводи политику војне неутралности.

„Наш став дефинитивно остаје војна неутралност, свидјело се то некоме или не“, поручио је Додик.

Говорећи о одговорима на питања из Упитника Европске комисије, Додик је рекао да је обавијештен да ће до петка, 22. фебруара, бити утврђени одговори на свим нивоима власти у БиХ и да би већ тада могли да буду упућени у Брисел.

Он је напоменуо да је Република Српска у том погледу испунила своје обавезе.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар