Федерација/БиХ

Додик: Предсједништво БиХ треба да изјавом означки високог представника као реметилачки фактор

УПОЗОРИО: МОЖЕ КОМИСИЈА ЗА САРАДЊУ СА НАТО, АЛИ НЕ ЗА ИНТЕГРАЦИЈУ СА НАТО“
  • Српски члан Предсједништва БиХ: Састанак са Палмером био је добар, он је указао на потребу партнерства БиХ и САД
  • Упозорио: Морају се одбацити разне спекулације на тему како квалификовати сукоб у БиХ. То је Дејтонским споразумом квалификовано као трагични сукоб и то је адекватно, али чујемо и квалификације о агресији и другом, што се не може ттолерисати
  • О Комшићевом захтеву да БиХ призна Косово*: „Ја ћу гласати против и ако буде било потребе тражићу заштиту виталног интереса

ЧЛАНОВИ Предсједништва БиХ Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић састали су се данас у Сарајеву са замјеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером.

Састанак је почео око 9.30 часова.

Приликом доласка у зграду Предсједништва БиХ у Сарајеву, Палмер је накратко разговарао са Додиком.

Током боравка у Сарајеву, Палмер ће се данас састати и са члановима колегијума Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, као и предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом, предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем и премијером Федерације БиХ Фадилом Новалићем.

Додик је рекао је да је састанак са Палмером био добар, те додао да је Палмер указао на потребу партнерства БиХ и САД.

Додик је нагласио да је прва важна тема на састанку била обиљежавање 25 година од Дејтона.

„На данашњи дан почело је НАТО бомбардовање и ми бисмо били никакви људи када бисмо то заборавили. Ово је за нас дан туге, јер су многи Срби погинули“, рекао је Додик:

„Јасно је да се улога Предсједништва односи на сачињавање програма годишњице и тај програм би био власништво Предсједништва. Требало би приступити одређеним стварима везано за тај програм“.

Он је истакао да је потребно да се изрази пијетет према свим жртвама у прошлом рату и да се одбаце разне спекулације које су на политичком терену често присутне, а то је како квалификовати сукоб у БиХ.

„То је Дејтонским споразумом квалификовано као трагични сукоб и то је адекватно, али чујемо и квалификације о агресији и другом, што се не може толерисати“, поручио је Додик.

На састанку је разговарано и о НАТО

Комисија за сарадњу са НАТО може бити прихваћена и то смо и потенцирали, али никако не можемо разговарати о Комисији за интеграцију са НАТО“, изјавио је Додик.

Додик је истакао да у оквиру обиљежавања треба усвојити заједничку изјаву Предсједништва.

„Изјава треба да садржи сагласност о престанку мандата високог представника, који овдје ничему не служи и реметилачки је фактор“, поручио је Додик.

Једна од тема свакако је била и епидемија вируса корона.

„Здравственим радницима требамо захвалити на свему што су чинили за нас у вријеме #ЦОВИД19, на њиховој огромној пожртвованости, а на нама остаје да санирамо економске посљедице“, поручио је Додик.

Додик је прокоментарисао иницијативу Жељка Комшића који тражи да БиХ донесе одлуку о признању самопроглашеног Косова*.

Питање које је тражено да се постави на дневни ред посебне сједнице је питање које је упутио господин Комшић тражећи да БиХ донесе одлуку о томе да призна Косово, ја ћу гласати против и ако буде било потребе тражићу заштиту виталног интереса и та одлука ће отићи у НСРС“, нагласио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар