Federacija/BiH

Dodik: Republika Srpska ima sva obilježja države, a i svi Srbi je tako doživljavaju

„STVORENA JE DA BUDE NEZAVISNA DRŽAVA I DA UĐE U ZAJEDNICU SA SRBIJOM“
  • Srpska ima svoju dušu, društveni život, ekonomiju, institucije, teritoriju i narod koji je voli, a to su obilježja države Srbi tako i doživljavaju. Cilj (zajednica sa Srbijom) nije ostvaren u ovom momentu, ali nema Srbina u Srpskoj koji misli drugačije. Zavjet i želja je da se to desi. To moramo uraditi na miran, politički način
  • „Republika Srpska je branjena u ratu i odbranjena u miru i danas ima svoj kapacitet. Umanjen je nezakonitim intervencijama visokih predstavnika. Mi se ne možemo pomiriti sa tim. NJen 28. rođendan obilježavamo u uvjerenju da smo na pravom putu, na pravom mjestu, u pravoj državi Republici Srpskoj i da pripadamo časnom i poštenom narodu
  • Danas Srbi imaju dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju. Pozivamo druge da prihvate tu realnost. Nikome ne želimo loše, Srpska je država mira, u njoj se slobodno živi, nema međuetničkih tenzija i svi mogu slobodno da upražnjavaju svoju vjeru, kulturu i prava
  • „Institucije Republike Srpske danas su došle u poziciju da ne prihvataju ultimatume, te da mogu odrediti koji će datum proslavljati jer to nema pravo niko drugi da učini umjesto njih: „Nikakvi ustavni sudovi većinom koju čine tri stranca i dva muslimana ne mogu da nameću volju. Nikada u istoriji nije prošlo nametanje jer je to istinska volja naroda

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska ima svoju dušu, društveni život, ekonomiju, institucije, teritoriju i narod koji je voli, navodeći da su to obilježja države i da je Srbi tako doživljavaju.

„Republika Srpska je stvorena da bi bila nezavisna država pripojena u zajednicu sa Srbijom. Taj cilj nije ostvaren u ovom momentu, ali nema Srbina u Srpskoj koji misli drugačije. Zavjet i želja je da se to desi. To moramo uraditi na miran, politički način“, rekao je Dodik nakon liturgije u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci povodom Svetog arhiđakona Stefana.

Dodik je istakao da je 9. januar dan slavlja jer se obilježava 28 godina od stvaranja Republike Srpske koja je formirana u miru i da bi njen narod živio u miru.

Ona je branjena u ratu i odbranjena u miru i danas ima svoj kapacitet. On je umanjen, nezakonitim intervencijama visokih predstavnika. Mi se ne možemo pomiriti sa tim. Pokazali smo da pritisci kojima smo bili izloženi u prošlosti nisu bili dovoljni drugoj strani da ukine ljubav i želju za Srpskom. Tako i njen 28. rođendan obilježavamo u uvjerenju da smo na pravom putu, na pravom mjestu, u pravoj državi Republici Srpskoj i da pripadamo časnom i poštenom narodu“, naglasio je Dodik.

On je istakao da u Srpskoj slobodno žive i oni koji je osporavaju.

„Bošnjaci i Hrvati imaju pravo na vjeroispovijest, svoje vjerske objekte, učestvuju u političkom životu i institucijama Republike Srpske i oni su slobodni građani. Mjera uspješnosti Republike Srpske jeste u tome da obezbijedi slobodu drugima, a srpski narod je kroz istoriju pokazao tu dimenziju. Osvojena sloboda nikada nije bila samo za nas, nego smo je dijelili sa drugim narodima“, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, srpski narod sada je doveden u poziciju da misli o sebi.

„Danas Srbi imaju dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju. Pozivamo druge da prihvate tu realnost. Nikome ne želimo loše, Srpska je država mira, u njoj se slobodno živi, nema međuetničkih tenzija i svi mogu slobodno da upražnjavaju svoju vjeru, kulturu i prava. To pravo ima i srpski narod koji je osnovao Republiku Srpsku i smatra je svojom državom“, naglasio je Dodik.

Najveći neprijatelji Republike Srpske su visoki predstavnici – uključujući i Incka

REPUBLIKA Srpska ne smije odustati od svoje prvobitne namjere da bude nezavisna država, rekao je i sinoć srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je rekao da je Republika Srpska Dejtonskim mirovnim sporazumom „zgurana“ u BiH, ali da je po definiciji od 9. januara 1992. godine do danas ona država.

Po definiciji Repulika Srpska je od 9. januara te 1992. godine do danas, a tako će biti i u budućnosti još više, država. Država se definiše kao prostor koji naseljava narod koji ima izvršnu i zakonodavnu vlast i koji pokazuju sposobnost da vladaju tim prostorima, rekao je Dodik za ATV.

Srpski član Predsjedništva BiH je ukazao da Republika Srpska ispunjava sve uslove da bude država osim „stolice u UN“, napominjući da se u medijskom prostoru nameće priča o „državi BiH“.

Dodik je naglasio da Srpska nikoga ne mrzi, nego samo hoće da živi „politički i narodni život“.

„Zašto ne dozvole? Sastavni dio Ustava su međunarodne konvencije gdje se kaže da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje. To je sastavni dio Ustava samo ne daju da se o tome priča jer imaju tri stranca sudije i dva Bošnjaka u Ustavnom sudu koji će svaku odluku te vrste dovesti u pitanje“, rekao je Dodik.

On je naglasio da je na djelu pokušaj nametanja i da je Republika Srpska pod nekom vrstom torture i pod pritiskom koji će jednog dana odbaciti.

„Kakav će rezultat tog odbacivanja biti? Moguće je da ćemo graditi BiH koja može da funkcioniše, ali ona sigurno nije ovo što je na djelu. Moraće da nam vrate mnoge stvari“, rekao je Dodik, ističući da će se morati redefinisati mnoge stvari poput Suda i indirektnih poreza.

On je poručio da je najveći neprijatelj Republike Srpske visoki predstavnik bilo da je riječ o Valentinu Incku ili nekom drugom, dodajući da su oni postavljeni da bi činili zlo Srpskoj.

„Sve što su učinili, učinili su na štetu Republike Srpske“, dodao je Dodik.

On je zahvalio Srbiji koja je „u posljednjim godinama praktično pokazala svoje prisustvo ovdje pomažući na mnogim mjestima“.

„Naravno, nama to više od novca znači – namjera Srbije da pomogne – 25 miliona prošle godine u budžet, ove godine i naredne četiri godine po 25 miliona za Srbe u Federaciji BiH, pogon `Jumka` u Drvaru“, rekao je Dodik.

On je naglasio da je malo naroda kao Srbi koji imaju dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju – i slave dva praznika 9. januar i Sretenje, 15. februar, kada je Dan državnosti Srbije.

Dodik je pojasnio da se proslavom Dana Republike Srpske 9. januara želi pokazati da je to republika mira i da u njoj mogu da žive drugi i drugačiji, ali i da većinski narod u Srpskoj ima pravo da tu republiku osjeća kao svoju, te da njen rođendan obilježava na način kako to misli da treba.

On je ukazao da se 9. januar obilježava sa velikom ljubavlju, te da to nije mogla da uskrati jedna cinična i zlonamjerna odluka, kao i da je ponosan na činjenicu da su širom Srpske istaknute zastave.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da je Republika Srpska rođena u miru.

Tada (9. januara 1992.) na prostoru BiH nije bilo nikakvih oružanih sukoba, a tek nakon referenduma 1. marta Bošnjaka i Hrvata došlo je do oružanih sukoba. Kamo sreće da smo se razgraničili onda i da nije došlo do sukoba i rata. U ratu i poslije rata izdržali smo ozbiljne napore da se umanji značaj Republike Srpske“, rekao je Dodik.

On je naglasio da su institucije Republike Srpske danas došle u poziciju da ne prihvataju ultimatume, te da mogu odrediti koji će datum proslavljati jer to nema pravo niko drugi da učini umjesto njih.

„Nikakvi ustavni sudovi većinom koju čine tri stranca i dva muslimana ne mogu da nameću volju. Nikada u istoriji nije prošlo nametanje jer je to istinska volja naroda“, rekao je Dodik i pozvao sve građane da na svakom mjestu istaknu zastavu Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva je ukazao da će, bez obzira na različite pokušaje da se sarkastično prikaže proslava 9. januara, ove godine učestvovati nove jedinice žandarmerije i biti prikazana dodatna oprema policije.

On je naglasio da građani koji daju podršku njegovoj političkoj opciji traže da se odbrani Republika Srpska, ističući da su oni koji su u proteklih pet godina bili u zajedničkim institucijama izgubili podršku naroda jer se nisu pokazali kao oni koji brane Srpsku.

„Razlika između nas i njih jeste da mi smatramo da je Republika Srpska mjesto svake odluke za sva pitanja na nivou BiH, a oni misle obrnuto. To je /lider SDS Mirko/ Šarović najbolje rekao kada je izjavio da ga ne zanima šta misli Narodna skupština Republike Srpske“, naveo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je pozvao predstavnike opozicije da prisustvuju obilježavanju Dana Republike Srpske.

On je ukazao da se izdaja interesa Republike Srpske ogleda i kroz izmjene Poslovnika Parlamentarne skupštine BiH, čime se smanjila mogućnost manevra i političke borbe.

Dodik je naglasio da je zahvalan ljudima koji su stvarali Republiku Srpsku, kao i da je mnogo urađeno od perioda kada je obavljao dužnost predsjednika Vlade 1998. godine do danas.

„Došao sam na poziciju predsjednika Vlade Republike Srpske 18. januara 1998. godine. Budžet Republike Srpske tada je bio 280 miliona KM, plata 80 KM. To nije bilo davno a danas je deset puta više“, rekao je Dodik.

On je dodao da su danas institucije Republike Srpske stabilne i da ona ima stabilan budžet.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar