Федерација/БиХ

Додик: Република Српска је заморче једне немогуће БиХ и од тога трпи озбиљну штету

„БИЋЕ РАЗМОТРЕНА МОГУЋНОСТ ПОВЕЋАЊА ПЛАТА ЗДРАВСТВУ, ПОЛИЦИЈИ И ПРОСВЈЕТИ“
  • „Република Српска би требало да ових дана добије нове количине руске вакцине Спутњик V. Приликом набавке вакцина против вируса корона још једном се показало да је Српска једина функционална у БиХ“
  • Предсједавајући Предсједништва БиХ навео да је у Српској у периоду јануар – фебруар ове године индустријска производња расла 10,6 одсто, да је извоз већи за 6,6 одсто, а увоз мањи за 5,5 одсто, док покривеност увоза извозом износи 86,8 одсто
  • Изразио је очекивање да би у овој години бруто домаћи производ Републике Српске могао да порасте три одсто и навео да су овог прољећа у току припремни радови на изградњи хидроелектране ‘Бук Бијела’, вриједности 25 милиона евра и да се настављају активности везанњ за изгарадњу ауто-пута од Добоја према Модричи и Брчком
  • „Приоритет је да буде очуван политичко-територијални положај Републике Српске, јер још није ријешено базично питање њеног статуса. Да је било до моје воље, то бисмо давно ријешили, али морамо градити услове за јачање статуса Српске“
  • „Посљедњи протести у Бањалуци били су политички… Станивуковић промовише само себе.Треба нам одговоран градоначелник, а не неко ко само обећава… Ко је он да одбије градски буџет? Усвајају гаодборници и он мора да преговара. Све је учинио да до договора не дође и забранио је да се град чисти“

МИЛОРАД Додик, предсједавајући Предсједиштва БиХ, изјавио је да ће бити разматрана могућност повећања плата здравству, полицији и просвјети у Републици Српској.   

У разговору за РТРС рекао је да је то реално захваљујући добрим економским показатељима које је Српска остварила и на почетку ове године.

Према његовима ријечима, калкулација ће бити готова у наредна два мјесеца.

Нагласио је да би Република Српска требало да ових дана добије нове количине руске вакцине „Спутњик V„, те нагласио да се и приликом набавке вакцина против вируса корона још једном показало да је Српска једина функционална у БиХ.

Напоменуо је да Српска има нешто вакцина „Фајзер“, а да постоји много проблема с вакцином „Астразенека“ .

Додао је и да Република Српска има довољно респиратора, маски и материјала и простора за лијечење пацијената од вируса корона.

Указао је да је Српска током пандемије вируса корона цијели процес водила врло одговорно, да ни у једном тренутку ништа није застало и да је набављено све што је било неопходно.

„Република Српска је учинила све да резервише и направи оквирни уговор с руским произвођачем на 1,1 милион вакцина“, истакао је Додик, додајући да само оне земље који су произвођачи могу рачунати да имају вакцину.

Подсјетзио је да је Република Српска платила 6,2 милиона евра за вакцине преко механизма „Ковакс“ и да их није добила иако представници међународне заједнице и даље тврде како политичари у БиХ не раде свој посао, а да су они добронамјерни.

Нагласио је да је Република Српска једина функционална у БиХ, што се показало и приликом набавке вакцина против вируса корона:

„Нити може фуникционосати ФБиХ, нити заједнички ново БиХ, нити знатан број кантона“.

Додик је навео да се епидемиолошка ситуација у Републици Српској стабилизовала у погледу ширења вируса корона, али да је неопходно да уведене мјере и даље буду поштоване.

„Био сам депримиран и тужан када је у Српској дневно умирало 35 људи. Све зависи од понашања грађана, који морају поштовати прописане мјере“, истакао је Додик.

Он је у децембру прошле године био позитиван на вирус корона, а сада је открио да ће се вакцинисати руском вакцином „Спутњик V“ када му то препоручи љекар, додајући да за сада има довољно антитијела.

Позвао је грађане Српске да буду одговорни и да поштују епидемиолошке мјере и указао да има и оних који мјере називају лакрдијом.

Додик је рекао да је Република Српска од почетка пандемије вируса корона покушавала разним мјерама да очува привредну активност, те да је то дало резултата.

Изразио је увјерење ће Српска и у овој години бити финансијски стабилна, да неће бити застоја у исплати плата и пензија, додајући да се траже начини да се здравственим радницима дају и одређене накнаде.

Према његовим ријечима, у томе се успјело јер је циљ био да се не изгубе радна мјеста.

Истакао је да је Република Српска на крају прошле године имала преко 1.000 радника више него прије пандемије.

„Од 1. јануара до 7. априла ове године директни порези и доприноси у структури јавних прихода већи су за 14 одсто у Републици Српској, а исто тако имамо пад индиректних прихода, који су база за финансирање локалних заједница, од минус 1,7 одсто“, каже Додик.

Напоменуо је да је у прва четири мјесеца ове године повећана просјечна нето плата исплаћена у Републици Српској, која износи 984 КМ, што је значајно приближавање циљу да то буде око 1.000 КМ.

„Плата у Републици Српској у прва четири мјесеца ове године номинално је већа за 2,3 одсто. Пензије смо повећали на почетку године три одсто, инвалиднине су повећане три одсто“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, у периоду јануар – фебруар ове године индустријска производња расла је 10,6 одсто, извоз је већи за 6,6 одсто, а увоз мањи за 5,5 одсто, док покривеност увоза извозом износи 86,8 одсто.

Он је изразио очекивање да би у овој години бруто домаћи производ Републике Српске могао да порасте на плус три, истичући да то треба обезбиједити наставком домаће потрошње и инвестицијама.

„Овог прољећа у току су припремни радови на изградњи хидроелектране ‘Бук Бијела’, вриједности 25 милиона евра. Настављамо са активностима везаним за изгарадњу ауто-пута од Добоја према Модричи и Брчком, а са друге стране од Раче према Брчко-дистрикту, да би на крају завршили са ауто-путем који треба од Бањалуке да дође до Кузмина и Београда“, навео је Додик.

Рекао је и да се ради на утврђивању будуће трасе ауто-пута Бањалука – Приједор и реализацији изградње ауто-пута Сарајево – Београд.

„Република Српска је у овој години опредијељена за још неке енергетске пројекте, а желимо и да подржимо наше приватне инвеститоре, али и стране“, каже Додик.

Очувати политичко-територијални положај Српске

Додик је изјавио да је приоритет да буде очуван политичко-територијални положај Републике Српске, јер још није ријешено базично питање њеног статуса.

„Да је било до моје воље, то бисмо давно ријешили, али морамо градити услове за јачање статуса Српске. Важно је што смо Српску унаприједили, а њен напредак се огледао у чињеници да смо у Бањалуци развијали, не само институције, него и капацитет којим се може носити значај јаког и великог центра“, рекао је Додик за РТРС.

Додик је поновио да је потпуно увјерен да БиХ као земља нема никакву шансу, те да је Република Српска заморче једне немогуће БиХ.

„Република Српска је заробљена у свему томе и ми трпимо озбиљну штету због неефикасности БиХ и њеног заробљеног стања, те због амбиције странаца да је учине такозваном функционалном, а то значи унитарном и централизованом са силним преношењем и отимањем надлежности Републици Српској, као што су то радили у прошлости“, рекао је Додик.

Говорећи о избору новог високог представника у БиХ, Додик је навео да је тренутно прича о избору утихнула, али и да странци желе нејаке лидере у БиХ.

Он је истакао да је поносан на оно што је радом оставио у Републици Српској, изграђујући школе и болнице.

Додик, који је и лидер СНСД-а, истакао је да су значајна средства улагана у све локалне заједнице у Републици Српској и да нема подјеле на источни и западни до Републике.

„Немамо ту неке проблеме, него неодговорне појединце који покушавају да кажу: ‘Сада сам нешто и до сада ништа није ваљало и од сада ће бити’ што кажем. Позивам све људе који држе до политике коју водим да се окупе око идеје да нам се врате сви наши чланови (СНСД) и да формирамо снажан блок у Републици Српској, јер нас чекају изазови на нивоу БиХ“, каже Додик.

Подсјетио је да су у Бањалуци до сада реализовани значајни инфраструктурни пројекти, али да се не смије манипулисати грађанима.

Напоменуо је да му је циљ био да Бањалука буде главни град Српске, да буде изграђена као снажан административни центар и да има више запослених него прије посљедњег рата.

Он је нагласио да Бањалука мора да живи и да настави са функционисањем, те да се из ње не могу слати лоше поруке.

„Градоначелник Бањлуке (Драшко Станивуковић) шаље лоше поруке, а то је радио и прије него што је изабран. Без обзира на све, СНСД ће добити наредне изборе, јер се Република Српска уз наше вођство економски развијала и показала политички отпор“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Станивуковић је показао право лице у времену пандемије вируса корона, јер је за епидемиолошке мјере рекао да су лакрдија.

„Актуелни градоначелник је довео мафијаше у своју кућу и сликао се с њима. То овај град не примијети. Борити се против криминала је у реду, али не смије се спекулисати. Када говоримо о буџету града, питам – ко је он да га одбије? Буџет усвајају одборници и он мора да преговара. Све је учинио да до договора не дође и забранио је да се град чисти“, каже Додик и напомиње да ће градски буџет бити усвојен на првој сједници Скупштине града.

Он је рекао да подржава одборнике у Бањалуци који сматрају да просвјетним и здравственим радницима, породиљама и привредним организацијама треба помоћи.

Додик је оцијенио да су посљедњи протести у Бањалуци били политички и позвао грађане да се врате истинским политикама које значе интеграцију и јачање града, јер, како је навео, Станивуковић промовише само себе.

„Треба нам одговоран градоначелник, а не неко ко само обећава. За вријеме СНСД је у Бањалуци уложено двије милијарде КМ што знају старији становници овога града. Изградили смо топловод, Универзитески клинички центар, Административни центар Републике Српске и реализовали значајне пројекте“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар