Федерација/БиХ

Додик: РС ће формирати фонд за тужбе против високих представника који су кршили Устав БиХ и `Дејтон`

АПОСТРОФИРАО ЕШДАУНА И НАГЛАСИО ДА ПОСЉЕДИЦЕ ЊЕГОВОГ ДЈЕЛОВАЊА МОРАЈУ БИТИ ОТКЛОЊЕНЕ“

Милорад Додик у Дрвару

  • Једино нам преостаје да их тужимо у њиховим земљама јер Српска нема капацитет да покреће спорове на међународним судовима. Ипак, можемо да их приватно тужимо
  • Тражимо да разговарамо са ФБиХ и другим конститутивним народима како реаговати на кршење Устава и Дејтонског споразума. Раније је наше супротстављање поменутим овлашћењима било јерес, али сада су створени услови да кажемо јасно да не можемо живјети у условима превара, наметања закона, кршења Устава, међународног права и подметања високог представника
  • Запрепашћује да СДС није подржла одлуку у којој се наводи да Народна скупштина задужује Владу да ускоро донесе закон и рехабилитује све жртве неуставног понашања високих представника у БиХ. То говорим имајући у виду да је највише таквих жртава, људи који су неосновано кажњавани и који су остајали и без посла, било из те партије
  • „Нема рата, нема могућности за сукоб. Сукоба неће бити, али Српска има способност и не жели да је изгуби у смислу да се супротстави било каквој узурпацији своје територије и права“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Дрвару да ће Република Српска иницирати формирање фонда за прикупљање новца за тужбе против високих представника који су обављајући ту функцију, између осталог, кршили Устав и Дејтонски споразум.

„Једино нам преостаје да их тужимо у њиховим земљама јер Српска нема капацитет да покреће спорове на међународним судовима. Ипак, можемо да их приватно тужимо“, рекао је Додик новинарима, коментаришући резултате синоћње посебне сједнице Народне скупштине на којој је усвојена Информација о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске, као и 20 закључака које је предложила владајућа већина.

Додик је рекао да се Скупштина на сједници реферисала на упорно кршење Дејтонског споразума, те одбацила неуставна бонска овлашћења која су користили високи представници у БиХ и тиме утицали на политички систем у БиХ.

„Тражимо да разговарамо са ФБиХ и другим конститутивним народима како реаговати на кршење Устава и Дејтонског споразума. Раније је наше супротстављање поменутим овлашћењима било јерес, али сада су створени услови да кажемо јасно да не можемо живјети у условима превара, наметања закона, кршења Устава, међународног права и подметања високог представника“, оцијенио је Додик.

Он је нагласио да је бивши високи представник Педи Ешдаун, који је преминуо, нанио много зла у том смислу.

Посљедице његовог дјеловања морају бити отклоњене јер не можемо да томе дамо легитимитет, што је и била једна од основних идеја посебне сједнице парламента“, рекао је Додик.

Он је изразио жаљење што и опозиција није учествовала у завршном креирању закључака посебне сједнице, иако им је то нуђено.

„Запрепашћује да СДС није подржао одлуку у којој се наводи да Народна скупштина задужује Владу да ускоро донесе закон и рехабилитује све жртве неуставног понашања високих представника у БиХ. То говорим имајући у виду да је највише таквих жртава, људи који су неосновано кажњавани и који су остајали и без посла, било из те партије“, навео је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је оцијенио да су на посебној сједници донесени важни закључци, те је још једном у том смислу позвао опозицију у Српској на заједничко дјеловање.

„То није наша слабост. Мислим да је опозиција потребна у Српској, али да на плану заједничког наступа и дјеловања на нивоу БиХ не би требало бити позиције и опозиције. Ми сматрамо да је то јединство историјска потреба, као што је то потребно и у Федерацији БиХ“, појаснио је Додик.

Он је рекао да је слушао кулоарске приче, којима је темпо давала међународна заједница, да опозиција не треба да подржи закључке посебне сједнице како би се рекло да то није јединствено дјело.

„Ипак, огромна већина у парламенту гласала је за закључке“, поручио је Додик.

Он је поновио да то што за закључке посебне сједнице нису гласали СДС, ПДП и СДА наслућује њихово заједничко дјеловање.

„Понављам, стратешка и тактичка грешка СДС-а и ПДП-а јесте што у Скупштини јуче нису расправљали о томе да Народна скупштина да оцјену рада високог представника. Они галамом у Скупштини желе прикрити свој основни став – да немају ништа против тога што је радио високи представник“, рекао је Додик.

Он је истакао да је Скупштина на посебној сједници жељела да поручи и да је неприхватљиво да неко одлучује да забрани рад некој партији из Српске и проглашава је терористичком, као што се то раније покушавало са СДС-ом.

„Ја сам такве намјере лично одбио у Вашингтону јер не желим да се Србима припише да су имали неку организацију са терористичким потенцијалом“, поручио је Додик.

Он је рекао да је и СНСД раније, у времену политичког одрастања и стасавања, сматрао да је најважније имати мир и стабилизовати Српску.

„Имали смо повјерење у неке иницијативе са стране све док се нисмо увјерили да су оне тенденциозне и на штету Срба, па смо политике дефинисали на сасвим другачији начин. То се очекивало и од других и на тим питањима не бисмо требали да имамо разлике, иако су се оне видјеле на посебној сједници“, навео је Додик.

Он је рекао да су Републици велику штету нанијеле раније оцјене појединих опозиционих министара у Савјету министара да Српска има паравојску.

„Ето како су они заштитили Српску“, рекао је Додик и додао да су исти министри говорили и да СНСД генерише рат у БиХ, тиме дајући оправдање СДА и другима за такво нешто.

„Нема рата, нема могућности за сукоб. Сукоба неће бити, али Српска има способност и не жели да је изгуби у смислу да се супротстави било каквој узурпацији своје територије и права“, закључио је Додик.

Он је рекао да се Српска годинама политички борила за успостављање механизма координације у БиХ и одговорности у складу са уставним надлежностима.

„А онда су ПДП-ов Игор Црнадак, и ти министри у Савјету министара, Шаровић и други, телефонском сједницом дали сагласност на механизам који су написали Бошњаци у циљу да се узурпирају и централизују функције“, рекао је Додик и нагласио да је Српска то правовремено спријечила у смислу да је успостављен механизам координације који одговара Републици.

Додик: Народ нека оцијени када је Српска била у најбољем положају

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да је најбоље да народ оцијени за вријеме чије власти је Република Српска заузела најбољи положај.

Коментаришући изјаву потпредсједника ПДП-а Игора Црнатка да је Република Српска у најбољем положају била док су на власти били СДС и ПДП, Додик је рекао да је опозиција на протеклим изборима изгубила 50.000 гласова у односу на претходне.

„Противкандидата опозиције Младена Иванића побиједио сам са 76.000 гласова разлике, што је 12 одсто од изашлих бирача.То је недостижно и он није ни у сну могао да дође до тога“, рекао је данас Додик новинарима у Дрвару.

Додик је оцијенио да је Црнадак „лузер који није у прилици да даје тако значајне изјаве“.

АНП опасан за Српску јер је дијели од Србије

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је годишњи национални план за чланство у НАТО-у /АНП/ опасна ствар за Републику Српску јер је дијели од Србије, наводећи да то не жели да види.

„Било би добро да су се понашали тако, да и они то не желе, али ако тако поступе ја им захваљујем“, рекао је Додик новинарима у Дрвару, коментаришући изјаву министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирка Шаровића да ће Нацрт АНП-а бити скинут са дневног реда данашње сједнице Савјета министара.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар