Федерација/БиХ

Додик: Русија нам је најавила значајнију подршку у будућности

У БАЊАЛУЧКОМ РУСКО-СРПСКОМ ПРАВОСЛАВНОМ ЦЕНТРУ ПРВА СЛУЖБА ВЕЋ НАРЕДНЕ ГОДИНЕ
  • Српски члан Предсједништва БиХ за АТВ: „Русија је сада у деликатној ситуацији, али нико од нас ниједног тренутка није тражио неко понашање које би манифестовало некакав однос према Русији. Они то разумију, кажу нам да су захвални за политику коју водимо и спремни су да реализују све наше заједничке пројекте“
  • „Донекле разумијем Запад који жели својим потезима да хомогенизује све земље по питању увођена санкција Русији, али је мој став јасан – да се Република Српска не може томе придружити. То је познато и Путину, који је рекао да има неких проблема око оних који заговарају те санкције у БиХ, али и да високо цијени нашу позицију у вези са тим да се санкције не уведу, тако да БиХ никада формално-правно није увела било какве мјере“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је састанак са предсједником Русије Владимиром Путином био успјешан, да је одисао разумијевањем за ситуацију у којој се Република Српска налази, те истакао значај завршетка гасовода који би Српској донио двије нове електране на гас.

Додик је рекао и да се осјетила жеља да се подрже напори Српске за опстанак, без икаквих наметања или тражења било чега заузврат.

– Русија је сада у деликатној ситуацији, али нико од нас ниједног тренутка није тражио неко понашање које би манифестовало некакав однос према Русији. Они то разумију, кажу нам да су захвални за политику коју водимо и спремни су да реализују све наше заједничке пројекте – рекао је Додик за АТВ.

Истакао је и да су у Русији најавили значајнију подршку у будућности.

– Важно нам је да завршимо пројекат гасовода, који нам доноси двије нове електране на гас. То је енергент будућности и електрична енергија сама по себи представља водећи облик енергије у свијету – рекао је Додик.

Он је изразио захвалност Русима, предсједнику Путину, те представницима компаније „Газпром“ за разумијевање које имају за процедуре у БиХ.

– У Сарајеву имамо већ неколико година застој у погледу добијања дозволе да се из Србије пређе у Републику Српску преко граничне линије, односно Дрине, јер то намјерно опструишу – рекао је Додик.

Додик је истакао да је Путин разуман човјек, посвећен свом народу и својој држави.

Фото: Гавриил Григоров / ТАСС

– Њихова стратегија је процијенила да су угрожени од ширења војног крила НАТО-а на простор Украјине. Сматрају да је облик који су дали Украјини раније, када се повукла из СССР-а, био довољан да Украјина настави да егзистира и има неутрални статус у војном и сваком дугом смислу. Други то нису хтјели да разумију – рекао је Додик.

Он је рекао да једним дијелом разумије Запад, који жели својим потезима да хомогенизује све земље по питању увођена санкција Русији, али и да је његов став јасан – да се Република Српска не може томе придружити.

– То је познато и Путину, који је рекао да има неких проблема око оних који заговарају те санкције у БиХ, али и да високо цијени нашу позицију у вези са тим да се санкције не уведу, тако да БиХ никада формално-правно није увела било какве мјере – рекао је Додик.

Он је напоменуо да је Русија заузврат и Сарајеву дала гас по јефтинијој цијени, те Бих није ставила на листу непријатељских земаља.

Додик је рекао да је на састанку било ријечи и о кризи у Украјини, те глобалним односима између великих земаља, међу којима је и Русија, као и да су размијењене информације из области културе, образовања и медицине.

– Очекујем да ће еминентни стручњаци из области медицине и познати доктори доћи у Универзитетски клинички центар Српске, као и да ће наши људи ићи на усавршавање у Русију – рекао је Додик.

Он је истакао да му је посебно драго што је остао ранији договор да најбољи средњошколци из Републике Српске посјете Москву и Санкт Петербург.

– То је био дио традиције у бившој Југославији. Тада је било уобичајено да се посјети Русија и сада желимо ту праксу да вратимо – рекао је Додик.

Изразио је задовољство и што изградња Руско-српског православног центра иде по плану, те да се до Нове године очекује да ће бити прављена купола, а већ идуће да ће бити одржана и прва служба.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар