Федерација/БиХ

Додик се захвалио Ердогану што уважава дејтонско уређење и БиХ са свим њеним различитостима

У АНКАРИ ПОТПИСАНА ТРИ МЕЂУДРЖАВНА СПОРАЗУМА - ТУРСКА ЋЕ ДОНИРАТИ БиХ 30.000 ВАКЦИНА
  • Милорад ДОДИК: Аутопут Београд-Сарајево-Београд биће значајан и за Турску и њене грађане јер ће пут од Љубљане до Скопља бити краћи за 180 километара. Тај пут би требало да значајан дио транзита преусмјери ка БиХ. Замолио сам предсједника Ердогана за повољан кредит како би се пројекат могао исфинансирати
  • Реџеп Тајип ЕРДОГАН: Да бисмо унаприједили сарадњу – прошле године у септембру смо отворили свој генерални конзулат у Бањалуци. Желимо напредак регионалне сарадње, на нашем заједничком простору и његову интеграцију
  • ДОДИК: „Као човјек кога понегдје, а можда и овдје, прате неке контраверзе, желим да искажем своје поштовање према предсједнику Ердогану као великом предсједнику и лидеру свог народа који је на прави начин, одмјереном политиком не само према БиХ него и на Балкану, допринио нормализацији односа и можда на најбољи начин показао како бисмо ми требали да се понашамо“
  • ЕРДОГАН најавио одржавање регионалног самита између Турске, БиХ и Србије и оживљавање механизма трилатерале међу њима. План је и да се у јуну у Анталији одржи самит са земљама Балкана
  • ДОДИК предложио да буде одржан и самит четири земље, односно Турске, БиХ, Србије и Русије и да и Анкара помогне да се БиХ споји краком са гасоводом Турски ток. А Ердоган нагласио: „Поред аутопута можемо направити и тај крак гасовода (у сарадњи са Русијом)“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик и његови чланови Жељко Комшић и Шефик Џаферовић боравили су у званичној посјети Турској.

На позив турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.

Чланови турске делегације, у којој су били гувернер и градоначелник Анкаре, командант почасне јединице и генерални директор за протокол у Министарству иностраних послова амбасадор Ахмет Башар Шен, у згради аеродрома уприличили су добродошлицу предсједавајућем и члановима Предсједништва БиХ.

Ердоган  је дочекао Додика, у предсједничкој палати у Анкари, гдје је уприличена церемонија свечаног дочека, уз војне почасти.

Након тога су им се придружили и Џаферовић и Комшић, а предсједник Турске срдачно их је дочекао.

– БиХ и Турска немају међусобних спорних питања, а обје земље спремне су да у духу поштовања и заједничких интереса наставе сарадњу на свим пољима, поручено је у уторак након званичног сусрета Предсједништва БиХ у пуном сазиву са предсједником Турске.

Додик је на прес конференцији с турским предсједником, уз присуство друга два члана Предсједништва, захвалио Ердогану на гостопримству, као и на 30 хиљада вакцина које ће Турска донирати БиХ за борбу против ковида.

Ердоган је током свог обраћања похвалио демократско одржавање у БиХлокалних избора прошле године, као и изборе у Мостару, за које је рекао да показују степен демократског сазријевања. Најавио је одржавање регионалног самита између Турске, БиХ и Србије, а и оживљавање механизма трилатерале између ових земаља.

План је, како је истакао, и да се у јуну у Анталији одржи самит са земљама Балкана, уколико пандемија дозволи.

Додик је изразио очекивање да ће пројекат аутопута ускоро започети, упркос, како је рекао, проблема који су проузроковани на БХ-страни у вези с избором руте.

„Овај пројекат превазилази сваку врсту међе и границе. Он ће бити интегришући за БиХ а интегрише и са Србијом. Аутопут ће и за Турску и њене грађане бити значајан јер ће пут од Љубљане до Скопља бити краћи за 180 километара. Пут би требало значајан дио транзита да преусмјери ка БиХ што ће дати допринос БХ-економији“, рекао је Додик.

Открио је да је Ердогана замолио за повољан кредит како би се пројекат могао исфинансирати.

Ердоган је поновио подршку Турске БиХ и њеним евроатланским интеграцијама, а најавио је и повећање трговинске размјене на милијарду долара.

„Да бисмо унаприједили сарадњу по свим овим питањима, прошле године у септембру смо отворили Генерални конзулат у Бањалуци. Желимо напредак регионалне сарадње, на нашем заједничком простору и његову интеграцију“, нагласио је Ердоган.

Додик је скренуо пажњу на дејтонско уређење БиХ, које уважава све народе, али, како је нагласио, и оне који се не изјашњавају као припадници ниједног од три конститутивна народа.

Ердогану се захвалио што уважава БиХ с свим њеним различитостима:

„Као човјек кога понегдје, а можда и овдје прате неке контраверзе, ја желим да искажем своје поштовање према предсједнику Ердогану као великом предсједнику и лидеру свог народа који је на прави начин, одмјереном политиком не само према БиХ него и на Балкану, допринио нормализацији односа и можда на најбољи начин показао како бисмо ми требали да се понашамо и крећемо ка томе да изградимо толерантно и прихваћајуће друштво“, рекао је Додик.

Оба лидера су говорила и о Турском току и могућностима да се БиХ повеже на ову гасну инфраструктуру.

Ердоган је нагласио да за Турску није никакав проблем да, како је рекао, пријатељима и браћи у БиХ буде омогућена сарадња у договору с Русијом.

„Поред аутопута можемо направити и тај један крак гасовода“, рекао је Ердоган.

На крају обраћања, Додик је предложио да буде одржан и самит четири земље, односно Турске, БиХ, Србије и Русије.

 Споразум који се тиче аутопута Београд-Сарајево-Београд у име БиХ потписао министар Митровић

У АНКАРИ су потписана три међудржавна документа: Споразум између Савјета министара БиХ и Владе Републике Турске о сарадњи у инфраструктурним и грађевинским пројектима и Споразум између Савјета министара БиХ и Владе Републике Турске о узајамном признавању и замјени возачких дозвола, као и Меморандум о разумијевању између Агенције за унапријеђење страних инвестиција БиХ и Канцеларије за инвестиције Предсједника Републике Турске о инвестицијама.

Споразум који се односи на инфраструктуру, који укључује и изградњу аутопута Београд – Сарајево, и дозволама потписао је у име БиХ Војин Митровић, министар комуникација и транспорта БиХ.

„Потписивање сматрамо добром основом за наставак активности у вези са изградњом саобраћајнице Сарајево-Београд-Сарајево. Тиме ће се сигурно побољшати путна мрежа у БиХ и Републици Србији, повезати главни градови Сарајево и Београд те, у коначници, остварити боља регионална повезаност са Републиком Турском“, нагласио је Митровић, саопштено је из његовог Министарства.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар