Федерација/БиХ

Додик: Шмит ће 3. августа доћи у Предсједништво БиХ – рећи ћу му да за Српску није релевантан

„РЕЋИ ЋУ МУ ДА СА ЊИМ НЕЋУ САРАЂИВАТИ НИ У ЈЕДНОМ СЕГМЕНТУ АКО ГА НЕ ПОТВРДИ СБ УН“
  • Додатно нагласио: „Немам проблем да му то кажем и далеко оштрије, имајући у виду неповјерење које ми имамо генерисано сталним присуством Германа, који су покушавали да моделирају овај простор
  • Република Српска нема ни једног промила разлога да вјерује високом представнику без обзира на то одакле долазио, а поготово кад долази из тог дијела свијета. Тај дио свијета је овдје у два наврата, у Првом и Другом свјетсклом рату, нанио Србима непроцјењиве губитке. Њемачка је била и генератор распада бивше Југославије

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да има најаву да би 3. августа у Предсједништво БиХ требало да дође Кристијан Шмит, те да ће највјероватније отићи на тај састанак и поручити му да за Републику Српску није релевантан.

– Што се тиче његове улоге високог представника, коју су измислили, ако не буде потврде у Савјету безбједности, не мислим да прихватим сарадњу са Шмитом у било ком сегменту – поручио је Додик.

Додик је нагласио да је све друго што се покушава око овог питања неприхватљиво за Републику Српску, како је то одлучила и Народна скупштина.

– Немам проблем да му то кажем и далеко оштрије, имајући у виду неповјерење које ми имамо генерисано сталним присуством Германа, који су покушавали да моделирају овај простор – рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, Република Српска нема ниједног промила разлога да вјерује високом представнику без обзира на то одакле долазио, а поготово кад долази из тог дијела свијета.

– Тај дио свијета је овдје у два наврата, у Првом и Другом свјетсклом рату, нанио Србима непроцјењиве губитке. Њемачка је била генератор распада бивше Југославије, а сада се разоткривају догађаји, улога у вези са бомбардовањем и лажи њиховог тадашњег министра одбране, који је лагао њемачку јавност и парламент о томе да се на стадиону у Приштини налази логор који праве Срби – подсјетио је Додик.

Према његовим ријечима, све су то биле спекулације и лажи, због који Срби морају бити веома директни и са становишта чињеница веома окрутни.

– Немам ниједан разлог да то све не кажем ни сада, ни у очи Шмиту. Вјероватно ћу отићи на тај састанак и то ће бити мој једини састанак с њим у институцијама. Послије можемо да се приватно срећемо у кафанама – напоменуо је Додик.

Да у Сребреници није било геноцида – утврдили су свјетски стручњаци за геноцид и Холокауст

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Извјештај комисије за Сребреницу указује да испред Сребренице не може да стоји ријеч геноцид, јер се он није догодио.

Према Додиковим ријечима, то су утврдили стручњаци за Холокауст и геноцид, и то најеминентнији из Њемачке, САД, Израела, Италије, Јапана и Србије.

– То је наша истина о томе. Ми прихватамо извјештај, иако он није нимало лак за српску страну јер је тамо речено на који начин су неодговорни појединци починили злочине. Тамо се заиста десио злочин, али је исто тако пресуђено за то – рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, све и један Србин који је евидентиран да је имао улогу у Сребреници приведен је или Хашком суду или Суду БиХ.

– У том погледу то је за нас завршена прича. Што се тиче описа догађаја, сматрамо да су релевантнији стручњаци који су о томе говорили него што су то биле политички мотивисане судије које су, прије него што је почео процес, донијеле одлуку о томе шта би требало да се пресуди – нагласио је Додик.

Он је напоменуо да је Извјештај независне међународне комисије за страдање свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године веома јасан.

– Сачинили су га међународни стручњаци у различитим областима, правници, патолози, филозофи, новинари и други који су били укључени. Ја им свима захваљујем – поновио је Додик.

Додик је навео да они то нису морали, те да су радили уз минималне трошкове, као што су смјештај и путовања.

– Нису имали никакве друге накнаде, радили су као врсни професионалци, доказани у својим струкама – рекао је Додик.

Извјештај о Сребреници од јуче је доступан јавности на интернет страницама Комисије и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар