Федерација/БиХ

Додик: Срби су преживјели усташки геноцид – преживјеће и Инцка

ПРИСТАЈЕМО НА БиХ СА ДВЕ ИЛИ ТРИ ЗАЈЕДНИЧКЕ ФУНКЦИЈЕ СА ВИСОКОАУТОНОМНОМ СРПСКОМ

Фото: Срна

  • То што није у складу са Дејтонским мировним споразумом овдје функционише већ 24 године у лику злотвора какав је Инцко и других који су овдје, малтретирајући Србе, нашу Републику и српски народ у цјелини, спроводили сепаратну политику освете над нама
  • Инцко се сада захтјевом да буду одузете повеље Радовану Караџићу, Момчилу Крајишнику и Биљани Плавшић још једном на ружан начин обрачунава са Републиком Српском. Свуда у цивилизованом свијету осуђене особе које одслуже своје казне након тога су слободне у свему, те су према томе Плавшићева и покојни Крајишник имали сва права
  • „Највећи број заједничких институција налази у сарајевској Улици зелених беретки. Зар неко заиста мисли да то нама није подвала и да то за нас није увредљиво?

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да су Срби на овим просторима преживјели усташки геноцид, па ће тако и високог представника у БиХ Валентина Инцка.

Додик је нагласио да је Инцков проблем то што он види БиХ као централизовану земљу без Републике Српске.

„Овдје живи народ који је преживио усташки геноцид и преживјеће и Валентина Инцка“, рекао је Додик.

Он је навео да је Инцко чинио и легализовао све што је антидејтонско, кршећи међународно право на бази политичке идеологије која је тражила да Република Српска буде развлашћена:

То што није у складу са Дејтонским мировним споразумом овдје функционише већ 24 године у лику злотвора какав је Инцко и других који су овдје, малтретирајући Србе, нашу Републику и српски народ у цјелини, спроводили сепаратну политику освете над нама, кажњавања и свега што су чинили у протеклом времену“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је то један континуитет и да се то види.

„Они су нам подвалили или покушавају подвалити причу о бонским овлаштењима /донесена 1997. године на састанку Савјета за спровођење мира у Бону/ која не постоје. Тамо никад нико није дао овлаштења, а рекли су да подржавају напоре високог представника. То је једна неформална група земаља која није предвиђена Дејтонским мировним споразумом“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, све то је био један блеф и најбољу оцјену о свему томе дао је тадашњи високи представник Карлос Вестендорп који је рекао да то није у складу са Дејтонским мировним споразумом.

Додик је рекао да се Инцко сада /захтјевом да буду одузете повеље Радовану Караџићу, Момчилу Крајишнику и Биљани Плавшић/ још једном на ружан начин обрачунава са Републиком Српском.

Додик је подсјетио да су свуда у цивилизованом свијету осуђене особе које одслуже своје казне након тога слободне у свему, те да су према томе Плавшићева и покојни Крајишник имали сва права.

Он је нагласио да сада Инцко држи предавања Српској, док у у исто вријеме толерише оно што се дешава у Сарајеву, а као примјер је навео да се највећи број заједничких институција налази у сарајевској Улици зелених беретки.

„Зар неко заиста мисли да то нама није подвала и да то за нас није увредљиво?“, пита Додик.

Додик је поновио став према којем се БиХ види уређена као децентрализована земља до максимума са двије или три заједничке функције и као земља са високоаутономном Републиком Српском.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар