Федерација/БиХ

Додик: Сретење доживљавам као празник свих Срба, ма гдје живјели

У ПРЕДСЈЕДНИШТВУ СРБИЈЕ ПРИСУСТВОВАО ОБИЉЕЖАВАЊУ ДАНА ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ
  • „Доношењем Сретењског устава Срби су показали да имају способност да граде државу на најсавременији начин, демократски. Сретење је празник слободе и синоним за слободу. Слобода је синоним нашег постојања. Срби не могу да живе без слободе и зато је наша историја увијек историја борбе за слободу“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Београду, поводом обиљежавања Дана државности Србије, да је Сретење празник слободе и синоним постојања Срба који без слободе не могу да живе.

Додик је поручио да Сретење доживљава као празник свих Срба, ма гдје живјели.

„Као Србину ми је веома важно да се обиљежава Сретење – дан када је подигнут Први српски устанак и донесен неколико деценија касније први најмодернији устав тог времена у Европи“, рекао је Додик новинарима у Предсједништву Србије гдје је присуствовао свечаном уручењу одликовања поводом Дана државности Србије.

Он је истакао да су Срби, доношењем Сретењског устава, показали да имају способност да граде државу на најсавременији начин, демократски.

„Он је обиљежио то вријеме, а и нама у овом времену дао разлог да обиљежавамо почетак стварања српске државности која је била угрожена и прекинута дуговјековном окупацијом Турске и османлија који су вршили терор, израбљивали и уништавали српски народ у цјелини“, рекао је Додик.

Он је поручио да је Сретење празник слободе и синоним за слободу.

„Зато су Срби толико снажно били везани за сваку врсту акције и онога што је урађено у историји везано за слободу. Слобода је синоним нашег постојања. Срби не могу да живе без слободе и зато је наша историја увијек историја борбе за слободу“, рекао је Додик.

„СНСД је за суверенитет Српске, а остале конструкције су плод маште доконих“

МИЛОРАД Додик, Лидер СНСД, истакао је потребу јачања суверенитета држава и народа, и поручио да се ова политичка партија залаже за суверенитет Републике Српске.

Додик је поводом медијских навода да би СНСД могао постати дио мреже суверенистичких партија коју у Европи предводи Стив Бенон, бивши стратег предсједника САД Доналда Трампа, изјавио да је СНСД за суверенитет Републике Српске, а да су „остале конструкције дио маштовитости доконих“.

Он је за „Политику“ рекао да је са онима који идеолошки гравитирају тој групи странака умногоме сагласан, а најприје са потребом јачања суверенитета држава и народа.

Додик је напоменуо да је СДП БиХ учинио све да СНСД буде искључен из Социјалистичке интернационале, гдје, како је нагласио, никада није било дозвољено да СНСД изнесе неки проблем нити је ова политичка партија уважавана.

Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ, у понедјељак, 11. фебруара, састао се у Бечу са предсједником Слободарске партије и аустријским вицеканцеларим Хајнцом Кристијаном Штрахеом са којим је разговарао о потреби јачања сарадње двије партије, као и продубљивању и јачању односа Аустрије и Републике Српске.

Истог дана представници СНСД-а, Слободарске партије Аустрије и италијанске Сјеверне лиге договорили су да ове три странке интензивирају сарадњу, посебно у оквиру међусобне подршке у погледу проширења ЕУ, мигрантске кризе и заштите европских вриједности, као и у економско-социјалној области.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар