Федерација/БиХ

Додик: Српска ће формирати свој ВСТС, сарајевски нема шта да се бави нашим законима

„ОНИ КОЈИ БИ НЕШТО ДРУГО – НЕКА ПРАВЕ СВОЈУ БиХ НА НЕКОМ ДРУМОМ МЈЕСТУ, НЕКИ СВОЈ ДИЗНИЛЕНД“
  • Слушао сам свакакве глупости – кажу да оно што је донешено у међувремену не може да се мијења, а да Устав БиХ, који је донијет прије и главни је акт, може да се мијења“
  • Поводом састанка бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића и Жељка Комшића – са генералима такозване Армије РБиХ: Јасно су показали своје намјере и нервозу. Схватају да не могу да издрже дебату да ли је нешто уставно или није уставно
  • Открио да је и амбасадорки Њемачке у БиХ, Маргрет Убер, рекао да њега не обавезује ништа што говоре њемачки званичници: „Нису мене изабрали Нијемци, изабрао ме је мој народ. Ако ви уведете санкције, нико од Нијемаца неће моћи разговарати са нама, ни са једним начелником, ни са једним функционером из владајуће гарнитуре. Није ме брига што сам им  крив и што ми неће дати да одем у Њемачку. Нисам био тамо пет година, па не морам ни сад!“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да се зна ко доноси законе, а то није Високи судски и тужилачки савјет БиХ који може да расправља о чему хоће.

Коментаришући данашњу одлуку ВСТС-а БиХ да расправља о закључку Народне скупштине Републике Српске којим је планирано суспендовање Закона о ВСТС-у и формирање овог правосудног тијела за именовање судија и тужилаца на нивоу Српске, Додик је рекао да ће Српска ући у тај процес.

„Формираћемо ВСТС Републике Српске, што смо имали раније. Овај што сада функционише неће имати никакву надлежност у Републици Српској“, истакао је Додик и подсјетио да Српска из буџета издваја новац за судије и тужиоце, а не ВСТС.

Додик је рекао да Међународни монетарни фонд /ММФ/ за дати новац тражи испуњавање неких политичких услова, а Република Српска нема ништа од тога што даје новац за правосудни систем.

Имамо изопштене људе који немају одговорност према Републици Српској. Не смију да прогањају криминалце и чекају странце да им кажу шта да раде. Такво правосуђе нама не треба“, поручио је Додик.

Он је истакао да Република Српска има свој пут и да је он уставан.

Слушао сам свакакве глупости – кажу да оно што је донешено у међувремену не може да се мијења, а Устав који је донијет прије тога може да се мијења“, рекао је Додик, истичући да је Устав главни акт.

Бошњачки и хрватски члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић састанком са генералима такозване Армије РБиХ јасно показали су своје намјере и нервозу.

– Схватају да не могу да издрже дебату да ли је нешто уставно или није уставно. То нема никакве везе са процесима покренутим у Републици Српској и нико у Српској није рекао да ће урадити нешто насилно, нити се то ради – нагласио је Додик.

Он је истакао да је савршено јасно и разумљиво да БиХ нема без Срба у њој и Републике Српске као саставног дијела“.

Додао је да је и амбасадорки Њемачке у БиХ, Маргрет Убер, рекао да њега не обавезује ништа што говоре њемачки званичници и да не може спријечити увођење санкција.

– Нису мене изабрали Нијемци, изабрао ме је мој народ. Ако ви уведете санкције, нико од Нијемаца неће моћи разговарати са нама, ни са једним начелником, ни са једним функционером из владајуће гарнитуре – рекао је Додик.

 Објашњавајући да то није увођење никаквих санкција, Додик је рекао да га није брига што им је крив и што му неће дати да оде у Њемачку.

Нисам био тамо пет година, па не морам ни сад“, додао је Додик.

Говорећи о позиву Савјета Европе на уставну и изборну реформу у БиХ, Додик је рекао да Савјет овим позивом, али одбијањем захтјева Хрватске да се спомене конститутивност и легитимно представљање, показује ко руши концепт БиХ.

– Ако у Уставу, у члану један, пише да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и ако неко са стране покушава да то дерогира, онда се мијеша у унутрашње ствари, па таман то био Савјет Европе – рекао је Додик.

Он је навео да је позиција Хрвата у БиХ и Хрватске, у погледу питања конститутивности, иста као српска позиција, те да у БиХ нема ниједног рјешења без тога.

Они који мисле да је нешто друго могуће, треба да праве неку другу БиХ, на неком другом мјесту, неки Дизниленд који би могао да функционише у неком малом обиму па нека виде како то изгледа“, додао је Додик.

Навео је да је имао састанке са представницима Квинте и неким другима и да им је рекао да они имају мандате, након којих одлазе, а да „ми остајемо да живимо овдје и да нам не могу давати рјешења“.

Додик је рекао и да странци траже безусловни повратак представника Републике Српске у Парламентарну скупштину БиХ и стављање на дневни ред закона који је наметнуо високи представник Валентин Инцко, а да никакве понуде у том смислу нема.

– Рекли смо – повуците Инцково рјешење, па ћемо разговарати. Они не дозвољавају да им се ишта каже – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ подсјетио је да међународна заједница даје квалификације ко је диктатор, аутократа и друге, а сами именују Кристијана Шмита за високог представника, иако га није именовао Савјет безбједности УН.

Шта мисле да смо ми овдје? Наравно да Шмит није високи представник!“, рекао је Додик.   

Наводећи да свијет није једностран, српски члан Предсједништва БиХ подсјетио је да пет година изостаје аранжман са Међународним монетарним фондом јер се тражи да БиХ централизује неких пет области.

„Ми кажемо – немојте нам давати паре са каматама и условљавати политички. И одемо на Лондонску берзу и обезбиједимо новац. Има још берзи на свијету, није то једина. Можда је мало скупље, али слобода никада није јефтина“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар