Федерација/БиХ

Додик: Српска ће наставити својим путем и радити оно што је за њу најбоље

УСТАВНОМ СУДУ БиХ ПОРУЧИО: НЕ БАВИТЕ СЕ НАШИМ ДЕКЛАРАЦИЈАМА ВЕЋ УСКЛАЂЕНОШЋУ ЗАКОНА БиХ СА УСТАВОМ
  • Поводом одлуке којом је Уставни суд БиХ укинуо дијелове Дкларације НСРС рекао: „То је једна сваштарска институција која покушава у свашта да се упетља. Мени то дјелује неозбиљно и потпуно изван права и Устава. Декларација је акт, декларативна сагласност неког органа, али они себи дају све за право и само ако је нешто против Републике Српске – одмах имају право на све“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да Република Српска иде својим путем и наставиће да ради оно што мисли да је најбоље за њу.

Додик је истакао да би Уставни суд БиХ требао само да разматра да ли су закони БиХ у складу са Уставом, јер он нема ништа са декларацијама.

Према његовим ријечима, то је једна сваштарска институција која покушава у свашта да се упетља.

„Мени то дјелује неозбиљно и потпуно изван права и Устава. Декларација је акт, декларативна сагласност неког органа, али они себи дају све за право и само ако је нешто против Републике Српске – одмах имају право на све“, рекао је Додик новинарима у Добоју поводом одлуке Уставног суда БиХ да укине поједине одредбе Декларације Народне скупштине Републике Српске о уставним принципима и закључке о враћању пренесених надлежности са БиХ на Српску.

Додик је рекао да је циљ Српске да се спроведе Устав БиХ, а ако он није спроводив онда БиХ нема шансе.

Уставни суд БиХ утврдио је 26. маја да поједине одредбе аката Народне скупштине Републике Српске које је оспорило 15 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нису у складу са Уставом БиХ, због чега их је укинуо.

Одлучујући о захтјеву 15 чланова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске, Уставни суд БиХ утврдио је да постоји спор у вези с доношењем оспорених одредаба декларације и закључака Народне скупштине Републике Српске о враћању пренесених надлежности са БиХ на Српску у области правосуђа, одбране и безбједности, индиректног опорезивања и других питања.

Поједини посланици у парламенту БиХ објавили су данас на друштвеним мрежама да су добили ову одлуку Уставног суда БиХ.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар