Федерација/БиХ

Додик: Српска Крајишнику дугује захвалност као једном од кључних стваралаца наше државе

БИО ЈЕ ПРВИ ПРЕДСЈЕДНИК СКУПШТИНЕ СРПСКЕ И ПРВИ СРПСКИ ЧЛАН ПРДСЈЕДНИШТВА ДЕЈТОНСКЕ БиХ
  • „И функцију српског члана Предсједништва БиХ обављао је мудро али и срчано и увео у праксу инструменте који и мени данас на мјесту српског члана Предсједништва БиХ омогућавају да се свакодневно борим за очување самосталности и равноправности Српске у оквиру дејтонске БиХ и изнад свега слободе нашег народа у овим неблагонаклоним временима“
  • Момчило Крајишник је почетком 90-их успио да на страну покрета српског народа у БиХ доведе и тзв. грађанске Србе. Био сам ту и ја и моји пријатељи из реформиста. То је значило прекретницу у коначном мобилисању Срба да већина нас стане под један кров у одбрани живота и слободе нашег народа
  • Кад се вратио са неправичне робије, у шали је говорио да је био на службеном путу“. Сигуран сам да би и сада казао да одлази на само још један „службени пут“

ЈУТРОС у зору напустио нас је Момчило Крајишник, први предсједник Народне скупштине Републике Српске и први послијератни српски члан Предсједништва Дејтонске БиХ.

Република Српска му дугује захвалност као једном од кључних стваралаца наше државе.

Заједно са плејадом посланика Скупштине српског народа у БиХ створио је темеље Српске и упорно радио на томе да она на крају добије међународну верификацију и надлежности које су преточене у изворни Дејтонски споразум.

Ову борбу – на њему специфичан начин – наставиће по окончању рата у БиХ на функцији српског члана Предсједништва БиХ.

Он је ту функцију обављао мудро али и срчано и увео у праксу инструменте који и мени данас на мјесту српског члана Предсједништва БиХ омогућавају да се свакодневно борим за очување самосталности и равноправности Српске у оквиру дејтонске БиХ и изнад свега слободе нашег народа у овим неблагонаклоним временима.

Момчило Крајишник – на сваком мјесту на коме је радио током цијелог свог живота – показивао је колико је дубоко везан за коријене нашег народа утемељене у православљу, српској култури, ћириличном писму и српском језику.

Много је писао о томе и живио је нашим начином живота.

У свакој тешкој прилици био је мудар и тврд преговарач, а често је знао да збуни своје противнике езоповским језиком, као што је чинио и наш Петар Кочић.

Момчило Крајишник је почетком 90-их успио да на страну покрета српског народа у БиХ доведе и тзв. грађанске Србе.

Био сам ту и ја и моји пријатељи из реформиста. То је значило прекретницу у коначном мобилисању Срба да већина нас стане под један кров у одбрани живота и слободе нашег народа.

Момо није био – ни у најтежим тренуцима протеклих година, па и док је робовао у хашком казамату – опсједнут мржњом и нетолеранцијом према друга два народа у БиХ, нити према било коме обичном човјеку.

То знају они који то желе да знају.

Моми Крајишнику припада једно од најистакнутијих мјеста у историји Републике Српске.

Његовој великој породици, брату Мирку и дјеци, изражавам најдубље и најискреније саучешће.

Кад се вратио са неправичне робије, у шали је говорио да је биона службеном путу“.

Сигуран сам да би и сада казао да одлази на само још један „службени пут“.

Нека ти је вјечна слава и покој души!

(In memoriam: Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поводом смрти Момчила Крајишника)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар