Federacija/BiH

Dodik: Srpska Krajišniku duguje zahvalnost kao jednom od ključnih stvaralaca naše države

BIO JE PRVI PREDSJEDNIK SKUPŠTINE SRPSKE I PRVI SRPSKI ČLAN PRDSJEDNIŠTVA DEJTONSKE BiH
  • „I funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH obavljao je mudro ali i srčano i uveo u praksu instrumente koji i meni danas na mjestu srpskog člana Predsjedništva BiH omogućavaju da se svakodnevno borim za očuvanje samostalnosti i ravnopravnosti Srpske u okviru dejtonske BiH i iznad svega slobode našeg naroda u ovim neblagonaklonim vremenima“
  • Momčilo Krajišnik je početkom 90-ih uspio da na stranu pokreta srpskog naroda u BiH dovede i tzv. građanske Srbe. Bio sam tu i ja i moji prijatelji iz reformista. To je značilo prekretnicu u konačnom mobilisanju Srba da većina nas stane pod jedan krov u odbrani života i slobode našeg naroda
  • Kad se vratio sa nepravične robije, u šali je govorio da je bio na službenom putu“. Siguran sam da bi i sada kazao da odlazi na samo još jedan „službeni put“

JUTROS u zoru napustio nas je Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i prvi poslijeratni srpski član Predsjedništva Dejtonske BiH.

Republika Srpska mu duguje zahvalnost kao jednom od ključnih stvaralaca naše države.

Zajedno sa plejadom poslanika Skupštine srpskog naroda u BiH stvorio je temelje Srpske i uporno radio na tome da ona na kraju dobije međunarodnu verifikaciju i nadležnosti koje su pretočene u izvorni Dejtonski sporazum.

Ovu borbu – na njemu specifičan način – nastaviće po okončanju rata u BiH na funkciji srpskog člana Predsjedništva BiH.

On je tu funkciju obavljao mudro ali i srčano i uveo u praksu instrumente koji i meni danas na mjestu srpskog člana Predsjedništva BiH omogućavaju da se svakodnevno borim za očuvanje samostalnosti i ravnopravnosti Srpske u okviru dejtonske BiH i iznad svega slobode našeg naroda u ovim neblagonaklonim vremenima.

Momčilo Krajišnik – na svakom mjestu na kome je radio tokom cijelog svog života – pokazivao je koliko je duboko vezan za korijene našeg naroda utemeljene u pravoslavlju, srpskoj kulturi, ćiriličnom pismu i srpskom jeziku.

Mnogo je pisao o tome i živio je našim načinom života.

U svakoj teškoj prilici bio je mudar i tvrd pregovarač, a često je znao da zbuni svoje protivnike ezopovskim jezikom, kao što je činio i naš Petar Kočić.

Momčilo Krajišnik je početkom 90-ih uspio da na stranu pokreta srpskog naroda u BiH dovede i tzv. građanske Srbe.

Bio sam tu i ja i moji prijatelji iz reformista. To je značilo prekretnicu u konačnom mobilisanju Srba da većina nas stane pod jedan krov u odbrani života i slobode našeg naroda.

Momo nije bio – ni u najtežim trenucima proteklih godina, pa i dok je robovao u haškom kazamatu – opsjednut mržnjom i netolerancijom prema druga dva naroda u BiH, niti prema bilo kome običnom čovjeku.

To znaju oni koji to žele da znaju.

Momi Krajišniku pripada jedno od najistaknutijih mjesta u istoriji Republike Srpske.

Njegovoj velikoj porodici, bratu Mirku i djeci, izražavam najdublje i najiskrenije saučešće.

Kad se vratio sa nepravične robije, u šali je govorio da je biona službenom putu“.

Siguran sam da bi i sada kazao da odlazi na samo još jedan „službeni put“.

Neka ti je vječna slava i pokoj duši!

(In memoriam: Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik povodom smrti Momčila Krajišnika)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar