Федерација/БиХ

Додик: Шта Турковић има са спомен-комплексом у Доњој Градини? Ко њу шта пита?

ОНА ИЗЈАВИЛА ДА СЕ НЕ МОЖЕ ГРАДИТИ БЕЗ ОДЛУКЕ „ИНСТИТУЦИЈА БиХ“
  • Српски члан Предсједништва БиХ: Ради се опсежан пројекат који треба да у Градини обједини сва мјеста страдања, она која су остала изван српских држава као што су Паг, Јадовно, Гаравице код Бихаћа гдје је убијено у седам дана 14.000 Срба. У Бихаћу прије Другог свјетског рата живјело 76 одсто Срба, а данас у Бихаћу има само 96 Срба од чега 50 и нешто њих припадају породицама православних свештеника

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да министар иностраних послова БиХ Бисера Турковић нема ништа са градњом спомен комплекса у Доњој Градини, те да је ријеч о договору који Република Српска и Србија имају већ дуже вријеме.

– Ко њу шта пита? Шта она има с тим?  – рекао је Додик коментаришући изјаву Турковићеве да је „неприхватљиво да се комплекс у Доњој Градини ради без одлуке институција БиХ“.

Додик је нагласио да се комплекс гради на простору Републике Српске у Градини.

– То је договор који Република Српска и Србија имају већ дуже вријеме. Ради се опсежан пројекат који треба да обједини сва мјеста страдања у Градини, она која су остала изван српских држава као што су Паг, Јадовно, Гаравице код Бихаћа гдје је убијено у седам дана 14.000 Срба – рекао је Додик.

Он је подсјетио да је у Бихаћу прије Другог свјетског рата живјело 76 одсто Срба.

– Убијено је тада 14.000 Срба и наравно да није чудо што данас у Бихаћу има само 96 Срба од чега 50 и нешто њих припадају породицама православних свештеника – рекао је Додик.

Он је додао да то говори о томе како је у континуитету било страшно страдање Срба.

Предсjедник Србије Александар Вучић поручио је јуче да ће Србија учинити све да јасеновачке жртве не буду заборављене, након што је у разговору са партријархом Порфиријем постигнут договор о изградњи меморијалног центра у Доњој Градини, у којем би се подсjетило на све злочине над српским народом.

– Свесрпско светилиште биће изграђено на најтужнијем месту, у Доњој Градини. Србија и српски народ памте. Србија се не стиди својих жртава. То су наши јунаци“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар