Федерација/БиХ

Додик: Сутра подносим кривичну пријаву против Џаферовића јер је злоупотребио положај

„РУШЕЊЕ ЗЕМЉЕ ПОЧИЊЕ СА РУШЕЊЕМ ЊЕНИХ НАЈВИШИХ ОРГАНА – ЏАФЕРОВИЋ ЈЕ У ТОМЕ ПРВАК СВИЈЕТА“
  • Нагласио: „Члан Предсједништва БиХ има право да остварује међународне контакте, али ти међународни контакти нису у име Предсједништва ако нема става Предсједништва“
  • Нагласио да БиХ нема ни један став о украјинској кризи у вези са дешавања након 24. фебруара 2022-ге и додао: „Муслимани у Сарајеву би да добију јефтин гас, а успут би пљували по Русији. То им је спортска дисциплина коју употребљавају 24 часа дневно“
  • Најавио да ће на првој сједници Предсједништва БиХ тражити да се стави на дневни ред сагласност за прелазак гасовода преко граничне линије Србије и БиХ, односно Републике Српске, чиме би се испунили сви услови да „Гаспром“ уђе у тако нешто: „Због ситуације на глобалном нивоу, муслиманска страна не жели да даје сагласности. Ми смо ту нешто блокирани, али вјерујем да ће превладати разум“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће већ сутра против предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића поднијети кривичну пријаву за злоупотребу положаја и овлаштења због његовог данашњег нелегитмног учешћа на самиту Кримске платформе који је организовало Министарство иностраних послова Украјине.

Додик је нагласио да не постоји став Предсједништва БиХ у вези са овим питањем и да је Џаферовић прекршио пословник о раду ове институције.

„Јер, он није самосталан у функцији предсједавајућег. Члан Предсједништва има право да остварује међународне контакте, али ти међународни контакти нису у име Предсједништва ако нема става Предсједништва“, изјавио је Додик новинарима у Брчком.

Замољен да прокоментарише став Џаферовића, који је на онлајн Самиту рекао да институције БиХ подржавају интегритет свих земаља, имплицирајући тиме да Крим припада Украјини, Додик је подсјетио да је био става да представници БиХ не треба да учествују на наведеном скупу.

„Муслимани у Сарајеву би да добију јефтин гас, а успут би пљували по Русији. То им је спортска дисциплина коју употребљавају 24 часа дневно. Мислим да би било паметније да се није у томе учествовало“, рекао је Додик.

Нагласио је да БиХ нема ни један став о украјинској кризи у вези са дешавања након 24. фебруара 2022-ге.

„Постоје само унилатерални ставови. Неки муслимански амбасадори, па и они који су под управом Жељка Комшића, по свијету ходају и прихватају учешће у различитим платформама, али то нису ставови БиХ“, рекао је Додик.

Он је рекао да ни један орган БиХ није донио ни један став који би дао могућност за формално увођење било каквих санкција Руској Федерацији.

Додик је нагласио да Џаферовићев поступак представља „мјешање у унутрашње ствари“, те да његов став није став БиХ.

„Џаферовић је једна трећина Предсједништва, а орган који се зове Предсједништво је колективни орган и само он може донијети ставове. То не могу да буду ставови Предсједништва. Он ће се позвати на неку причу из 2014. године када је то био сасвим неки други однос, сасвим неко друго стање“, рекао је Додик.

Истакао је да рушење сваке земље почиње са рушењем њених највиших органа.

„Мислим да је овдје Џаферовић првак свијета у томе“, рекао је Додик.

Он је најавио да ће сутра на сједници Предсједништва БиХ тражити да се стави на дневни ред сагласност за прелазак гасовода преко граничне линије Србије и БиХ, односно Републике Српске, чиме би се испунили сви услови да „Гаспром“ уђе у тако нешто.

Додик је у Брчком рекао и да двије цивилизацијски важне ствари за овај крај – гасовод и ауто-пут управо чекају сагласност локалних органа и Брчко дистрикта да би се могло ићи даље.

„Очигледно је да због ситуације на глобалном нивоу муслиманска страна не жели да даје те сагласности. Ми смо ту нешто блокирани, али вјерујем да ће превладати разум и да ћемо имати то. Веома је важно што прије доћи до тако једног важног енергетског потенцијала, као што је гасовод и за Брчко дистрикт“, изјавио је Додик новинарима у Брчком након састанака са предсједником и замјеником предсједника Скупштине дистрикта Синишом Милићем и Ивом Филиповићем.

Додик је напоменуо да ће сутра представници Републике Српске са кинеском компанијом потписати уговор за изградњу ауто-пута од Вукосавља до границе са Брчко дистриктом негдје у Лончарима.

Према његовим ријечима, разлог што до сада није обухваћен Брчко дистрикт је то што структуре још нису пробиле трасу, а без тога није могло да се разговара.

„Мислим да је веома важно да се што прије то заврши како бисмо наставили са градњом ауто-пута. Ми нудимо Брчко дистрикту да Република Српска финансира изградњу ауто-пута под концесионим условима који су иначе за свако треће или десето лице овдје по законима и Брчко дистрикта и другим јер смо заинтересовани да наставимо изградњу од Брчког до Бијељине“, навео је Додик.

Он је подсјетио да је раније почела изградња моста на Сави према Србији, која завршава тај мост и гради ауто-пут од Раче до Кузмина.

„Замолио сам овдје функционере да ставе то питање на дневни ред, није то само питање ауто-пута, него и питање гасовода“, истакао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар