Федерација/БиХ

Додик: Све што је урађено у независној Црној Гори било је – против Срба

„МОРА ПЛАШИТИ ОНО ШТО СЕ ТАМО ДОГАЂА ЈЕР ЂУКАНОВИЋЕВ РЕЖИМ ЗНА ДА ЈЕ НА ЗАЛАСКУ...“
  • Немамо право да стојимо изван тога. Ако Ђукановић може да подржи Бошњаке у БиХ, шта је логичније него да ми подржимо наш народ и станемо уз њега
  • Ђукановић је показао нестрпљење, јер је схватио да његов пројекат стварања нације не иде добро и не развија се, те да не може Албанце да конвертира у Црногорце, али покушава да то уради са Србима. Вјероватно је процијенио да је посљедњи моменат, али није рачунао да постоји јасна организација СПЦ
  • Бошњаци неће гласати за било шта ако то нису договорили са странцима, док Република Српска води аутентичну политику. Сарајево жели смрт Српске која не види никакву корист од оног што су покушавали да направе од БиХ
  • Србе одржава увјерење да их нема ако немају Републику… На Балкану једино српски народ има аутентичне политике“
  • „Када сам кроз шалу рекао да се опозиција у Републици Српској прислушкује – да бих направио перформанс – сви асу се `дигли`, а нико се није ни `помјерио` због навода да је 3.000 Пакистанаца ушло у БиХ са лажним визама, а да се сада сазнаје и да има још неколико хиљада из Ирака
  • Ево мог става о усташама: у Блајбургу их је све требало побити. Никакве емпатије немам према било коме. И оне који су ходали годинама, требало је наћи и побити

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Црна Гора показала антисрпску позицију, да дешавања у тој земљи свакога плаше, знајући да је тамошњи владајући режим на заласку и да ће учинити све да се одржи на власти, па и да употријеби репресију, што и чини према Српској православној цркви (СПЦ) и српском народу.

„То је озбиљан проблем који не можемо гледати изоловано. Све нас и те како занима шта се тамо дешава. Све што је учињено послије формирања Црне Горе било је против Срба“, истакао је Додик.

Он је додао да постојање државе Црне Горе нико не спори, али постоји отпор према чињеници да се тамо малтретирају Срби.

„Немамо право да стојимо изван тога. Ако Ђукановић може да подржи Бошњаке у БиХ, шта је логичније него да ми подржимо наш народ и станемо уз њега“, рекао је Додик за „Политику“.

Додик је навео да „Ђукановић најављује да ће доћи у Сребреницу, а био је премијер Црне Горе у то вријеме (током рата) и озбиљна логистика за све то“.

Према његовим ријечима, Ђукановић сада покушава да се „прода“ Бошњацима, јер је изабрао да прогони Србе и Српску православну цркву, а коалиције прави са Бошњацима и Албанцима, што је његов избор, а избор народа Црне Горе је како ће се даље развијати.

Додик је оцијенио да је Ђукановић показао нестрпљење, јер је схватио да његов пројекат стварања нације не иде добро и не развија се, те да не може Албанце да конвертира у Црногорце, али покушава да то уради са Србима.

„Вјероватно је процијенио да је посљедњи моменат, али није рачунао да постоји јасна организација СПЦ. Цркве је градио вјерујући народ. Само у Црној Гори имате `изврнуто` третирање имовине СПЦ“, рекао је Додик.

Додик сматра да се то Ђукановићево нестрпљење огледа у намјери да се направи црногорска црква, као и да тамо репресију замотавају у причу о демократији.

„Каква демократија, када се половина Црне Горе на улицама супротставља репресији режима, који је безочно напао српски национални идентитет, а прије свега СПЦ као основни вид тог идентитета“, истакао је Додик.

Он је поновио да нигдје у свијету није случај да се прави црква отимачином од других заједница, те подсјетио да тако нешто није подржао ни васељенски патријарх нити ико други.

„Наш патријарх је добро рекао, то се није дешавало ни за вријеме Турака, чак ни у комунизму нису отимане цркве“, рекао је Додик.

„Србе одржава увјерење да их нема ако немају Републику“

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Бањалука поднијела огромне притиске, али да Србе одржава увјерење да их нема ако немају Републику.

„Изложени смо упорној пристрасности међународне заједнице, протектора, Уставни суд је уперен против наших интереса, стално се боримо да очувамо оно што је написано у Дејтону. Српској је забрањен излазак на међународно финансијско тржиште, а усмјерена је да међународну активност обавља преко Сарајева и покушава се игнорисати све вријеме“, појаснио је Додик.

Додик је рекао да лидер СДА Бакир Изетбеговић чини све да онемогући изборне побједнике из Републике Српске да овладају позицијама у Сарајеву које могу да доприносе одлучивању.

„Договоримо расподјелу средстава ММФ, новац дође на рачуне Централне банке, а средства се не испоручују због нечије воље у Сарајеву. Све то је направило тегове БиХ, која је 1991. године била мање подијељена“, изјавио је Додик за „Политику“.

Он је додао и да СДА не жели да гласа за именовање Србина у Агенцију за истраге и заштиту БиХ (СИПА) иако су све процедуре спроведене.

Додик је напоменуо да Бошњаци неће гласати за било шта ако то нису договорили са странцима, док Република Српска води аутентичну политику, те истакао како Сарајево жели смрт Српске која не види никакву корист од оног што су покушавали да направе од БиХ.

Додик је поновио да је БиХ од Дејтона до данас показала да је неспојива, те подсјетио на масовна кршења дејтонске позиције Српске од стране међународне заједнице.

За Додика није ништа ново што је БиХ у озбиљној институционалној кризи, већ само, каже, опсег кризе може бити новост. Сматра да се народи на овом простору могу развијати само ако је то властити национални и државни пројекат, јер земљу нико није развио уз власт „са стране“.

„Странци имају моћ колико им ми дамо. Поносан сам што су се и Србија и Република Српска одмакле од утицаја страних амбасада за одређивање унутрашњих политика“, рекао је Додик за кога је српски народ данас једини на Балкану који има аутентичне политике.

БиХ је данас зависна земља стављена у функцију страних пројеката, а не људи који ту живе, каже Додик уз напомену да се силом намеће пројекат који је неприхватљив.

„Не могу навести ниједан разлог, осим насиља странаца, да БиХ може да преживи, јер за то не постоји унутрашњи капацитет. Имам право на процјене и аналитику. Могу на Западу да се заносе причом о ‘погледу на будућност'“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, БиХ нема никакву спољну политику и мало је одлука које је донијела у свом сувереном интересу, док ЕУ даје неспроводиве услове, а прави се како жели БиХ.

Додик је указао и како су се сви „дигли“ када је шалом да се опозиција у Републици Српској прислушкује направио перформанс, а да се нико није „помјерио“ због навода да је 3.000 Пакистанаца ушло у БиХ са лажним визама, а да се сада сазнаје и да има још неколико хиљада из Ирака.

Говорећи о резолуцији о жртвама усташа, Додик је рекао да су неки Срби подржали тај документ и да се праве да не виде како се њима покушава рећи да су антифашистичку борбу носили (прво) Бошњаци, Хрвати, па Срби, односно „испаде да су они носили борбу против усташа.

Додик је указао да је историјска чињеница да су многе усташе, који су клали Србе послије десетак година, постали руководиоци у комунистичком режиму, те да кажу, када се успротиви таквој резолуцији, да „подржава Блајбург“.

„Ево мог става о томе, у Блајбургу их је све требало побити. Никакве емпатије нема према било коме. И оне који су ходали годинама, требало је наћи и побити. Никакву дистанцу не могу да направим према томе када погледам шта су нам урадили“, рекао је Додик и подсјетио колико су усташе побиле Срба око Бањалуке – у Мотикама, Дракулићу, Шарговцу, Гаравицама, Јасеновцу.

Одједном Бошњаци постадоше антифашисти, нагласио је Додик и упитао да ли је Ханџар дивизија била у антифашистичком блоку.

Геноцид је извршен над Србима, побијено је више од 500.000 Срба само у Јасеновцу, убијали су српски народ гдје год су стигли, рекао је Додик и подсјетио да су у његовом селу, Мрчевцима, усташе покупиле 140 мирних мјештана и све их убиле, те да нема српског села у ком се то није десило.

Додик је навео да су тројица градоначелника Сарајева била у усташкој власти која је депортовала људе у Јасеновац, те да од толиког извртања човјеку дође да „искочи из коже“.

О свијету „послије короне“, Додик је рекао да вјерује да ће свијет остати миран, али да су могуће и турбуленције, те је подсјетио како се ЕУ није снашла у кризи, што је разбило неке важне елементе као што је шенгенска зона, а САД и ЕУ више не сарађују као донедавно.

Он је рекао да је Република Српска претрпјела најгоре притиске неолибералног Запада, да се уништавао њен идентитет, али се њихов (западни) грађански модел разбио, а тиме и концепт БиХ који су градили.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар