Федерација/БиХ

Додик: Треба увести институт да конститутивни народи имају право референдума о свом статусу

У СТАНАРИМА СЕ ОСВРНУО НА СТАВ АМБАСАДОРА САД О ПРОМЕНИ ДЕЈТОНА И УСТАВА БиХ
  • Нагласио да иницијативу за промјене Устава БиХ славодобитно дочекују у Федерацији БиХ, мислећи да ће пренос надлежности бити покривен одређеним уставним промјенама
  • Политичком Сарајеву и високом представнику поручио: „Све што сте нам мимо наше воље отели притисцима, малверзацијама и подметањима високих представника, наравно да нећемо легализовати. То нека избију себи из главе“
  • „Вјерујем да је амбасадор Нелсон мислио да је ствар промјена Устава на нама, а не на њему, и да се неће у то петљати. Дејтонски споразум је све ријешио и навео – уколико желе да се он мијења, то могу да учине стране у БиХ, а то су Српска и Федерација БиХ. А БиХ у том смислу није страна, већ заједничка структура изведена из два ентитета

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да Република Српска не жели у НАТО, нити ће за то дати сагласност, док је за сваку врсту промјена Устава БиХ потребан споразум два ентитета – Српске и Федерације БиХ.

Поводом изјаве америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона да треба реформисати Дејтонски споразум и Устав БиХ, јер грађани желе да буду дио трансатлантске заједнице, Додик је рекао да то нису нове иницијативе.

„Ако ми не дамо сагласност да БиХ иде ка НАТО, она у том смјеру неће ни ићи, и то је јасно“, рекао је Додик новинарима у Станарима.

Када је ријеч о промјенама Устава БиХ, Додик је рекао да је иницијатива америчког амбасадора у том правцу добра, јер је увидио гдје су проблеми у БиХ, а која, како каже, живи нелегално од Дејтонског споразума.

„И то тако што је високи представник, тај масовни криминалац, отимао надлежности Српској и преносио их на ниво БиХ, иако она нема право на те надлежности“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је тиме прекршен Дејтонски споразум, односно да су БиХ дате надлежности које нема по Уставу и то у областима финансија, одбране, правосуђа, обавјештајно-безбједносне структуре и слично.

Додик је истакао да иницијативу за промјене Устава БиХ славодобитно дочекују у Федерацији БиХ, мислећи да ће пренос надлежности бити „покривен“ одређеним уставним промјенама.

Он је указао да то није успјело ни у бутмирском ни у прудском процесу, па неће ни сада. 

„Ми не бјежимо од разговора о тим уставним промјенама, јер имамо разне идеје тог типа… Ако знамо да је у Вашингтону, у неком ранијем времену, у оквиру Клинтоновог тима, била опција да уколико Бошњаци или муслимани не успију убиједити Србе да остану БиХ, зашто би се неко тога држао“, рекао је Додик.

Имајући у виду да је међународним конвенцијама утврђено право народа на самоопређељење до отцјепљења и речено да су те конвенције изнад Устава БиХ, каже Додик, сматрамо да треба увести институт да конститутивни народи имају право референдума у вези са утврђивањем свог статуса.

„То ће бити један од наших захтјева да се укључи у Устав“, рекао је Додик.

Он је истакао да Дејтонски споразум не може бити изнад међународних конвенција нити повеље УН у том смислу.

„Дакле, нисмо неспремни за ту врсту приче. Ствар треба вратити на поштовање изворног Дејтона, дајте да прво поштујемо Устав па ћемо се договарати. А све што сте нам мимо наше воље отели притисцима, малверзацијама и подметањима високих представника, наравно да нећемо легализовати. То нека избију себи из главе“, рекао је Додик.

Он је истакао да САД јесу важне, али да уставних промјена не може бити без сагласноти Српске, ни наметањем, што ни раније није успијевало.

„Вјерујем да је амбасадор Нелсон мислио да је ствар промјена Устава на нама, а не на њему, и да се неће у то петљати. Дејтонски споразум је све ријешио и навео – уколико желе да се он мијења, то могу да учине стране у БиХ, а то су Српска и Федерација БиХ“, рекао је Додик.

Он је нагласио да БиХ у том смислу није страна, већ заједничка структура изведена из два ентитета који су примарни чиниоци.

„Дакле, ако желите мијењати Устав прије тога је потребан споразум и уговор између два ентитета, па тек онда да то иде у парламент… Нису тачна тумачења да је у том смислу потребна двотрећинска већина у парламенту“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар