Федерација/БиХ

Додик: Турковић је МИП претворила у министарство једног народа и једне политичке партије – СДА

УПОЗОРИО ДА НЕЋЕ ИМАТИ ЊЕГОВУ ПОДРШКУ АКО СВОЈ РАД НЕ КОРИГУЈЕ
  • Нагласио је да Турковићева спроводи узурпаторску и антиуставну политику и навео:  „Ако Предсједништво нешто одлучи или не одлучи, то МИП мора да поштује. Ако се затражи неко изјашњење Предсједништва, а Предсједништво се не изјасни, онда је МИП дужан да обавијести међународне форуме да БиХ нема став, а не да одлучује у име Предсједништва БиХ, што је чинила неколико наврата
  • Подсјетио је на случај писма које је поводом 1. марта упутио амбасадорима БиХ. Додао је да је то био први пут да се српски члан Предсједништва обрати амбасадорима овим поводом, али је Турковић тада тражила став да ли Предсједништво стоји иза тога: „Када је рекла да га није добила, питао сам да ли је тражила став када се /бошњачки члан Шефик/ Џаферовић у вези са Сребреницом, мимо става Предсједништва, обратио владама широм свијета. Наравно да није
  • Указао да на првих шест функција у МИП БиХ нема ни једног Србина

МИНИСТАРКА иностраних послова БиХ Бисера Турковић нема моју подршку за свој рад ако га не коригује – изјавио је српски члан Предсједништва Милорад Додик

Упозорио је да је Министарство иностраних послова (МИП) у Савјету министара претворила у министарство једног народа и једне политичке партије – СДА.

Нагласио је да Турковићева спроводи узурпаторску и антиуставну политику, истичући да ће, уколико се то не промијени, ово питање бити покренуто у Савјету министара, те Представничком и Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Указујући да је према Уставу Предсједништво задужено за спољну политику БиХ, а да су Савјет министара, а самим тим и МИП помоћни орган Предсједништва, Додик је подсјето да је Турковићева у више наврата поступила самовољно, занемарујући уставна права и дужности.

„Ако Предсједништво нешто одлучи или не одлучи, то МИП мора да поштује. Ако се затражи неко изјашњење Предсједништва, а Предсједништво се не изјасни, онда је МИП дужан да обавијести међународне форуме да БиХ нема став, а не да одлучује у име Предсједништва БиХ, што је чинила неколико наврата“, рекао је Додик.

Наводећи да је на његов захтјев данас Предсједништво расправљало о самоиницијативном понашању Турковићеве, Додик је рекао да Турковићева занемарује уставна права и дужности.

„Турковићева је дала неколико сагласности мимо Предсједништва, чиме је показала да не поштује ни Предсједништво, ни Устав“, рекао је Додик.

Као примјер навео је самовољно одлучивање Турковићеве о томе пошту којих чланова Предсједништва БиХ ће прослиједити, а чију не, као што је био случај са његовим писмом амбасадорима БиХ поводом 1. марта.

Додик је рекао да је то био први пут да се српски члан Предсједништва обрати амбасадорима овим поводом, „али је она тражила став да ли Предсједништво стоји иза тога“.

„Када је рекла да га није добила, питао сам да ли је тражила став када се /бошњачки члан Шефик/ Џаферовић у вези са Сребреницом, мимо става Предсједништва, обратио владама широм свијета. Наравно да није“, истакао је Додик, констатујући да Турковићева покушава да у МИП уведе дупле стандарде и да буде изнад свега.

Он је навео да је Предсједништво једино које одлучује о координисању политика БиХ са ЕУ, али да министар иностраних послова у Савјету министара ни то не поштује.

„На првих шест позиција у МИП-у нема Срба“, навео је Додик и додао да је предложио закључак да Турковићева мора да води рачуна о националној заступљености у том министарству.

Додик је оцијенио да је данашња расправа о раду Турковићеве показала да су тачне све изнесене замјерке и да она покушава да уведе дупле стандарде и буде изнад свега.

„Што се мене тиче нема подршку за свој рад ако га не коригује“, истакао је Додик.

Наводећи да Турковићева у свом раду покушава да спроведе Резолуцију коју је на свом конгресу донијела СДА, Додик је поручио да је то неприхватљиво и да неће проћи.

Према његовим ријечима, Предсједништво је данас усвојило изјаву у вези са могућим добијањем кандидатског статуса за чланство у ЕУ, при чему је затражено да се поштују процедуре и механизам координације.

Додик је рекао да је Предсједништво оцијенило важним инвестициони пакет који је ЕУ одобрила за БиХ и захвалило за тај пакет.

„Извршили смо и неколико именовања, дали агремане амбасадорима Русије, Румуније и неким другим који ће доћи у БиХ“, навео је Додик.

Српски члан Предсједништва истакао је да је посебно разговарано о Комисији за очување националних споменика БиХ, чији је извјештај одбијен.

Додик је навео да се у Комисији не поштује национална структура и да је у њој само 12 одсто Срба, те да има много запослених који су за пензионисање или оних који раде мимо закона по уговору о дјелу.

„У Комисији је општи јавашлук и неконтролисано стање“, нагласио је Додик и затражио интервенцију надлежних институција.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар