Федерација/БиХ

Додик у Анталији: Важно је да се у региону шири свијест о поштовању Дејтонског споразума и његових анекса

ЗАТРАЖИО ДА СРБИЈА И ХРВАТСКА ПРЕУЗМУ КАО ПОТПИСНИЦЕ ОДГОВОРНОСТ ЗА ЊЕГОВО СПРОВОЂЕЊЕ
  • Вјерујем да је свима у БиХ и региону јасно да сам ја један од најчвршћих заговорника спровођења слова Дејтона, али очигледно неки тумаче да имају право на `поштовање духа Дејтонског споразума`. Како неки безочно крше Дејтонски споразум и немају никакве санкције и имају право то да раде, а примјењују се санкције на друге, попут мене
  • На Самиту процеса сарадње у југоисточној Европи који се одржава у Турској подсјетио да БиХ није интегрисана у НАТО, нити има намјеру да буде, односно – да је одлучила да не прејудицира то рјешење, теда ће се о томе одлучује, ако икада дође до тога: „Дакле, нема претходно донесене одлуке о тој теми. Изненађује што се БиХ нашла као тема на недавном самиту НАТО, иако није чланица, нити аспирант за чланство

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је током данашњег Самита процеса сарадње у југоисточној Европи који се одржава у Турској, у Анталији, да је врло важно да се у региону шири свијест о поштовању Дејтонског мировног споразума и његових анекса, односно саставних дијелова, те да Србија и Хрватска преузму улогу коју имају као потписнице споразума и одговорност за његово спровођење.

Додик је нагласио да у вези са тим сви који желе да очувају међународно право треба да поштују раније донесене одлуке у којима су учествовали.

Када је ријеч о НАТО-у, Додик је подсјетио да БиХ није интегрисана у тај војни савез, нити има намјеру, те да је одлучила да не прејудицира то рјешење, као и да ће бити потребно да се о томе одлучује, ако икада дође до тога.

Нема претходно донесене одлуке о тој теми. Изненађује да се БиХ нашла као тема на недавном самиту НАТО, иако није чланица, нити аспирант за чланство“, рекао је Додик за РТРС.

Он је подсјетио да је на инсистирање предсједника Хрватске Зорана Милановића у завршну декларацију поменутог самита уврштена референца која се односи на Дејтонски мировни споразум, наводећи да је то уобичајена класификација која подразумијева поштовање овог споразума, а тиме и Устава БиХ.

„Ако се поштује Устав, онда се поштује да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, и да је то суштина. То што су неки тражили да се посебно извуче конститутивност, то је беспотребно, јер се спомиње сам Дејтонски споразум“, рекао је Додик.

Додик је рекао и да су њему уведене санкције САД, јер се наводно противи Дејтонском мировном споразуму, али да вјерује да је свима у БиХ и региону јасно да је један од најчвршћих заговорника спровођења слова Дејтона.

Вјерујем да је свима у БиХ и региону јасно да сам ја један од најчвршћих заговорника спровођења слова Дејтона, али очигледно неки тумаче да имају право на `поштовање духа Дејтонског споразума`. Како неки безочно крше Дејтонски споразум и немају никакве санкције и имају право то да раде, а примјењују се санкције на друге, попут мене“, рекао је Додик.

Додик је нагласио да изузетно цијени интерес предсједника Србије Александра Вучића у вези са примјеном Дејтонског споразума, истичући да је то конструктивно, те да и улога Милановића може да буде иста таква.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва Милорад Додик борави у Турској, гдје је учествовао на Самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи који је завршен усвајањем декларације.

У том документу је пружена подршка европској перспективи региона, јачању међусобне сарадње, али и идеји о „малом Шенгену“.

Ипак, ни овај састанак лидера региона није протекао без дипломатских скандала.

Како је рекао српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је једини од тројице чланова Предсједништва учествовао на Самиту, предсједница самопроглашеног Косова Вљоса Османи лобирала је у свом обраћању лидере земаља учесница у процесу да признају једнострано проглашену независност Косова.

То је послије потврдила и предсједница Владе Србије Ана Брнабић.

Овим Приштина поново крши Вашингтонски споразум којим се обавезала да ће зауставити кампању лобирања за признања, као што се и Србија обавезала да неће лобирати да земље које су такозвану косовску независност признале, то признање повуку.

Чланови Предсједништва БиХ састали су се са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Није извјесно да ће чланови Предсједништва БиХ разговарати са Борељом

НАКОН самита у Анталији почиње Дипломатски форум. Овај догађај Турска организује први пут, а циљ је да понуди нову платформу за разговор о кључним дипломатским проблемима.

О бројним темама у оквиру 15 сесија разговараће више од 10 шефова држава и више од 40 шефа дипломатија.

Није предвиђено да након форума буде објављен неки заједнички документ, али је то добра прилика за састанке на маргинама.

План је био да се чланови Предсједништва састану са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом, преноси РТРС.

Он је тражио тај разговор, али је питање хоће ли се десити због густог распореда и обавеза које сутра имају чланови Предсједништва БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар